موسسه خانه كتاب، گزیدهاي از مقالات و گفتوگوهای منتشر شده از صاحبنظران و نويسندگان در "کتاب ماه ادبیات" درباره ادبیات انقلاب اسلامی را با مقدمه و نظارت دکتر احمد خاتمی منتشر كرده است./
در بخش نخست این کتاب و در مقالاتی مجزا، 14 تن از نویسندگان و صاحبنظرانی چون "نصرتالله صمدزاده" مدير کتابخانه تخصصي جنگ حوزه هنری، "اکبر صحرایی"، "دکتر مصطفی گرجی" و "ابوالفضل حبیبی"، به بيان ديدگاههاي خود در زمينه مباحثی مانند دیوان اشعار امام خمینی (ره)، ادبیات جنگ و تعابیر دیگر آن در ایران، تاثیر ادبیات داستانی انقلاب اسلامی بر ادبيات داستانی معاصر ایران، نقد و بررسي برخي از رمانهاي جنگ و تحليل اشعار زندهيادان غلامرضا رحمدل و قيصر امينپور پرداختهاند.
اكبر صحرايي، در قسمتي از مقاله خود با عنوان "تاثیر ادبیات داستانی انقلاب اسلامی بر ادبيات داستانی معاصر ایران"، به تبيين سير تكاملي ادبيات جنگ در ايران پرداخته و نوشته است: "با آغاز جنگ تحميلي عراق عليه ايران در شهريور 1359 و شليك اولين گلوله، ادبيات داستاني دفاعمقدس پديد ميآيد و جنگ، چاشني انفجاري ادبيات داستاني انقلاب اسلامي ميشود... در ابتداي خلق آثار جنگ، داستانهاي دفاعمقدس فاقد نيروي تخيل و تكنيك داستاني است و بيشتر به تهييج خواننده به دفاع از كشور ميپردازد. دغدغه اصلي آنها انتقال مفهومي واژه ايثار و شهادت به خواننده بود... نكته آخر اينكه امروز با توجه به رشد و بالندگي نسبي ادبيات دفاعمقدس، به نظر ميرسد كه نگرشي وجود دارد كه با استدلال پايان جنگ و همچنين تاليف كتابهاي فراوان در حوزه دفاعمقدس، تلاش دارد تا جهت پيكان حركت ادبيات داستاني دفاعمقدس به سمت خلق ادبيات داستاني انقلاب اسلامي بازگردانده شود. حال پرسش اينجاست كه آيا اين كار شدني است؟..."
فصل دوم كتاب گزيده مقالات و گفتوگوهاي كتاب ماه ادبيات درباره ادبيات انقلاب اسلامي، به انتشار متن مصاحبه با "دكتر منوچهر اكبري"، "محمدرضا بايرامي"، "دكتر احمد خاتمي"، "سيد مهدي شجاعي"، "دكتر حسينعلي قبادي" با محوريت بررسي و مروري بر ادبيات و شعر انقلاب، اختصاص پيدا كرده است.
دكتر احمد خاتمي، در بخشي از مصاحبه خود و در پاسخ به سوال خبرنگار كتاب ماه درباره نسبت ادبيات انقلاب و دفاعمقدس ميگويد: "بر اين باورم كه ميان ادبيات انقلاب اسلامي و ادبيات دفاعمقدس، نوعي رابطه عام و خاص مطلق وجود دارد؛ يعني ادبيات دفاعمقدس به نوعي ادبيات انقلاب اسلامي نيز تلقي ميشود. اما ادبيات انقلاب اسلامي، الزاما" ادبيات دفاعمقدس نيست. اما نكتهاي كه در اينجا لازم است بدان توجه نماييم، اين است كه ادبيات دفاعمقدس و اتفاقي كه به عنوان جنگ و دفاع رخ داد، در شكلگيري و قوامبخشي ادبيات انقلاب اسلامي بسيار موثر بوده است، يعني پديدهاي به نام جنگ تحميلي، موقعيتي بسيار مناسب براي پرداخت و ادبا به ادبيات و توليد ادبيات به لحاظ محتوايي فراهم آورد."
كتاب گزيده مقالات و گفتوگوهاي "كتاب ماه ادبيات" درباره ادبيات انقلاب اسلامي، در قطع رقعي و 256 صفحه، با شمارگان هزار نسخه و بهاي 51هزار ريال، توسط موسسه خانه كتاب، وارد بازار نشر شده است.
نظر شما