ميهمانان كشور تونس كه سخنراني نشست «بيداري اسلامي» را برعهده داشتند، با اشاره به اين كه جريان خيزشهاي اسلامي در پي انقلاب بزرگ اسلامي است، بازگشت به اصل اسلام و تلاش براي رسيدن به آزادي و آزادگي را از جمله اهدافي خواندند كه تمامي جوامع اسلامي و جهان بايد به دنبال آن باشند./
در ابتداي اين نشست، تسخيري با ارايه معرفي مختصري از سابقه فعاليتهاي سياسي و اجتماعي ميهمانان تونسي يادآور شد: اين افراد از سرزميني ميآيند كه نخستين جرقه بيداري اسلامي در سال جاري از آن سرزمين آغاز شد.
سپس خانم غاده الغربي بن جدو، خواهر قصان بن جدو و رييس جمعيت زنان تونس است كه تخصص پزشكي دارد و از فعالان حوزه اجتماعي تونس است، با ارايه معرفي از پيشينه ديني و تمدني كشور تونس به ارايه مباحثي درباره نقش زنان تونس در بيداري اسلامي به ويژه در نهضت اخير سخن گفت.
وي با بيان اين كه «قيام اخير ما نتيجه سلسله ظلم و ستمهايي بود كه حكام سابق بر مردم تونس روا داشتند» يادآور شد: پيش از اين گروهها و جمعيتهايي به نام «زن تونسي» در حالي كه مرتبط با حكام ستمگر تونس بودند، به بدترين شكل اين نقش را ايفا ميكردند و خود را نماينده زنان اين سرزمين ميدانستند. در اين شرايط جمعيت ما براساس اين عقيده كه زن به عنوان نيمي از جامعه بايد نقش مهمي در بيداري و آزادي در جامعه ايفا كند، حركت كرد و وارد صحنه فعاليت سياسي اجتماعي زنان شديم تا چهره و نقش واقعي زن را در اين صحنه نشان دهيم.
وي اظهار داشت: وقتي گروه ما به ايران آمد، پيشرفتهاي عمراني، صنعتي و تكنولوژي در اين كشور را ديديم و اميدواريم با انتقال اين تجارب بتوانيم در پيشرفت كشور تونس ايفاي نقش كنيم.
در ادامه اين برنامه دكتر محمد النوري با موضوع سخنراني «بيداري نوين اسلامي در تونس» عنوان داشت: نه تنها براي ارايه سخنراني در اين باب، بلكه به اين دليل به ايران آمدم تا درسهايي را از بزرگترين انقلابي كه در دوران معاصر رخ داد، يعني انقلاب اسلامي ايران فراگيرم، انقلابي كه منشاء حركتهاي جهان اسلام شد.
وي افزود: موضوعي كه در نظر داشتم، بيداري در تونس بود، اما بنابر خواست مسوولان جلسه عنوان «بيداري اسلامي در كل جهان عرب» را برگزيدم. بيداري اسلامي موضوع بسيار مهمي است كه هم ملتهاي اسلامي و هم دولتهاي مستكبر و غربي درباره آن سخن ميگويند، ملتهايي كه نميخواهند كشورهاي اسلامي به زندگي خود ادامه دهند.
اين مبارز تونسي يادآور شد: نميتوانيم بدون اشاره به دوران انحطاط و عقبگرايي كه بر ما گذشت از بيداري اسلامي سخن بگوييم، دوراني كه در آن كشورهاي غربي بر كشورهاي اسلامي سيطره داشتند، اما ملتهاي اسلامي هرگز راضي به چنين شرايطي نبودند. براي اينكه اسلام ميخواهد مسلمان فردي عزيز و بزرگوار باشد. مسلمانان بايد به ريشههاي خود بازگردند و دريابند كه قرار نيست زير ستم و بار استعمار غربيان زندگي كنند، بلكه بايد آزاد و آزاده باشند.
دكتر النوري اظهار داشت: اصول اسلامي كه اساس تمدن بشري بود، بايد بار ديگر به جايگاه اصلي خود بازگردد و بر تمدن بشري حاكم شود و ما بايد اين كار را انجام دهيم. تونس از نظر مساحت كشور كوچكي است، اما نقش بسيار بزرگي در تمدن اسلامي ايفا كرده است.
عضو شوراي تغيير سيستم انتخابات تونس در پايان سخنان خود به آثار شاعران تونسي و عربزباني اشاره كرد كه از توانمندي خود در راستاي برانگيختن احساسات مردم و اعتراض به وضعيت موجود استفاده كردند و بسياري نيز مصائب فراواني را متحمل شدند. وي يكي از اين اشعار را به زبان عربي خواند و تسخيري نيز مانند ساير سخنان وي، اين شعر را به زبان فارسي ترجمه كرد.
بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران تا 24 ارديبهشتماه سال جاري در مصلاي امامخميني (ره) تهران برپاست.
نظر شما