معاون امور مطبوعاتي در نشست با خبرنگاران حوزه كتاب مطرح كرد
ارائه آئيننامه كار حرفهاي روزنامهنگاري به دولت
معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در جمع خبرنگاران حوزه كتاب از ارائه آئيننامه كار حرفهاي روزنامهنگاري به دولت خبر داد. نشست محمد جعفر محمدزاده با خبرنگاران حوزه كتاب امروز دوشنبه(19ارديبهشت) در سراي روزنامه نگاران بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران برگزار شد./
معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه با اشاره به اينكه مطبوعات بايد از حيثيت فرهنگي كشور دفاع كنند، گفت: افق مطبوعات و رسانههاي كشور مطابق قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه، پيگيري توسعه اسلامي و ايراني و تلاش براي رشد و بالندگي انسانها بر مدار حق و عدالت است. همه تلاش مطبوعات بايد دستيابي به جامعهاي متكي به ارزشهاي اسلامي و انقلابي و تحقق شاخصهاي عدالت اجتماعي و اقتصادي در كشور باشد. همه بر اين باوريم كه مطبوعات در قبال فرهنگ، هنجارها و باورهاي عمومي مسووليت دارند و براي ايفاي اين مسووليت بايد از حيثيت فرهنگي خويش صيانت و حتي در مواقع لزوم دفاع كنند.
محمدزاده تصريح كرد: اگر آيندگان بخواهند درباره مطبوعات كشور به قضاوت بنشينند از ما دستاندركاران رسانه خواهند پرسيد كه براي تعميق ارزشهاي اسلامي در رسانههايي كه در اختيار داشتيم چه كردهايم؟ براي اعتلاي معرفت ديني و تقويت هنجارهاي فرهنگي، اجتماعي و روحيه كار جمعي چه گامهايي برداشتهايم؟ چقدر توانستهايم فرهنگ مقاومت و ايثار را گسترش دهيم و خط و زبان فارسي را به عنوان ميراث معنوي ايران اسلامي صيانت كنيم. چقدر زمينه تفاهم، آشتيجويي، گفتوگو و همگرايي را در فضاي سياسي فراهم كردهايم و خداي ناكرده چقدر به سوءتفاهم و تفرقه دامن زدهايم؟
وي در ادامه درباره ضرورت ساماندهي فضاي رسانهاي ابراز داشت: در بين ما كسي نيست كه منكر نقش مطبوعات و رسانهها در ارتقاي آگاهي، دانش و مهارتهاي همگاني باشد اما براي نيل به اين اهداف لازم است كه به ساماندهي فضاي رسانهاي بينديشيم و فرصت درخشاني را كه امروز در اختيار ماست، در خدمت معماري فرهنگي كشور قرار داده و آنرا هدر ندهيم.
وي درباره استقلال حرفهاي اصحاب رسانه خاطرنشان كرد: اصحاب رسانه براي دفاع از كيان و حيثيت فرهنگي خود نيازمند استقلال حرفهاي اند، استقلال حرفهاي نيز در گروه ايجاد اطمينان شغلي براي روزنامهنگاران و جلب مسووليت بيشتر آنان در ايفاي وظيفه آگاهيبخشي است؛ به همين منظور معاونت مطبوعاتي و اطلاعرساني آئيننامهاي را به عنوان آئيننامه كار، حرفهاي روزنامهنگاري به دولت ارائه كرده و تصويب آنرا پيگيري ميكند. در اين آئيننامه موضوعاتي از قبيل طبقهبندي شغلي، شرايط تشويق، مقدمات ايجاد نظام حرفهاي و تدوين اصول اخلاقي حرفه روزنامهنگاري پيشبيني شده است.
محمدزاده همچنين با اشاره به تقويت هويت فرهنگي بيان كرد: اميدواريم تصويب اين آئيننامه كه با همكاري استادان پيشكسوتان روزنامهنگاري و حقوقدانان حوزه ارتباطات تدوين شده بتواند انگيزههاي لازم را براي شكوفايي مطبوعات كشور بر شما ايجاد كند. تصور بنده اين است كه اگر استقلال و منزلت حرفه خبرنگاري تعريف و نهادينه شود، هويت فرهنگي مطبوعات تأمين و تقويت خواهد شد.
معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي درباره ارتقاي دانش روزنامهنگاري اظهار داشت: گام ديگري كه براي رسيدن به اهداف گفته شده بايد برداشت كيفيسازي مطبوعات است. براي كيفيسازي مطبوعات يكي از گامها كمك به ارتقاي دانش حرفهاي روزنامهنگاران است كه بخصوص با گرايش رو به رشد نسل جوان و خلاق كشور به كار در مطبوعات و رسانهها ضروري است.
به گفته وي براي اين منظور دورههاي آموزشي تربيت مدرس روزنامهنگاري در دفتر مطالعات و برنامهريزي رسانهها در حال اجراست كه نتيجه آن توسط آموزشهاي اين حوزه به همه استانهاي اين كشور خواهد بود.
وي با تاكيد بر استقلال اقتصادي و خود اتكايي مطبوعات گفت: گام ديگر كمك به استقلال اقتصادي و خود اتكايي مطبوعات است همه سعي ما بر اين است كه فعاليت مطبوعاتي بعنوان يك فعاليت تؤامان فرهنگي - اقتصادي در كشور نهادينه شود. به همين دليل است كه معتقديم يارانه مطبوعات بايد صرفا جنبه حمايت داشته باشد و بيشترين كمك دولت به مطبوعات معطوف به تقويت زيرساختهايي مانند چاپ، توزيع و صادرات مطبوعات شود. حاصل اين خود اتكايي اقتصادي، پيدايش تنوع در مطبوعات و افزايش قدرت انتخاب مخاطبان خواهد بود. اين خود اتكايي باعث خواهد شد كه بين مطبوعات و رسانههاي گوناگون رقابت رسانهاي شكل گيرد و سطح مطالبات اجتماعي در حوزه مطبوعات متناسب با پيشرفت همه جانبه كشور افزايش پيدا كند.
معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: اگر ميخواهيم پرداخت يارانه مطبوعات را هدفمند كرده و با شاخصههاي كمي و كيفي وقف دهيم، اگر سامانه اشتراك نشريات را طراحي كرده و اگر سراي روزنامهنگاران ايران را بنا نهادهايم همه اينها در خدمت آن هدف اصلي و نهايي كمك به بالندگي مطبوعات در مدار فرهنگ و بسترسازي فرهنگي جامعه است.
محمدزاده باتاكيد بر اين امر كه بسياري از مؤلفان و مترجمان از دفتر رسانهها برخاستهاند، اضافه كرد: به همين دليل حضور شما اصحاب رسانه، خبرنگاران را در اين فضاي معطر به شميم كتاب و فرهنگ مغتنم ميشماريم و اميدواريم با كمك و همدلي شما به اهدافي كه گفته شد نائل يابيم.
معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در خاتمه گفت: مطبوعات گنجينهاي از ميراث معنوي است ما بر اين باوريم كه اگر زبان و ادبيات و آداب و رسوم ما در زمره ميراث معنوي ما باشد مطبوعات هم به عنوان سريعترين پژواك و به هنگامترين جلوه اين مؤلفهها گنجينهاي از ميراث معنوي و در عين حال تاريخ مستند ايران اسلامي است. مطبوعات ايران در تاريخنگاري كشورمان سهم و نقشي بيبديل دارد به طوري كه مديران بسياري از نشريات با ثبت خاطرات چهرههاي فرهنگي و سياسي هر يك از ادوار تاريخي بويژه دوران انقلاب اسلامي در قالب مصاحبه به وسعت و غناي تاريخ شفاهي ايران افزودهاند. بخش عمدهاي از تاريخ معاصر كشور با استناد به اسناد مطبوعاتي نوشته شده و كتابهاي تاريخي بسياري با محوريت مطبوعات به چاپ رسيده است.
در ادامه محمد زاده به سوالهاي خبرنگاران درباره مسايل مختلف پاسخ داد. وي درباره اعزام خبرنگاران همراه ناشران به نمايشگاههاي بينالمللي وعده داد تا اين مساله را با بهمن دري، معاون فرهنگي وزير ارشاد مطرح كند.
وي همچنين از توزيع محدود نشريه كتاب هفته اظهار تاسف كرد و گفت: آماده ارائه ياريهاي لازم براي رشد و بالندگي تنها نشريه تخصصي حوزه كتاب در كشوريم.
نظر شما