در نشست «اسلام و نظريههاي روابط بينالملل» مطرح شد
اصول يك نظريه روابط بينالملل بر اساس آموزههاي اسلام
دكتر سيد جلال دهقاني فيروزآبادي، عضو هبات علمي دانشگاه علامه طباطبايي در نشستي كه عصر پنجشنبه (15 ارديبهشت) در كرسي نظريهپردازي نمايشگاه كتاب تهران برگزار شد، مباني و اصول استخراج يك نظريه اسلامي روابط بينالملل كه آن را از ساير نظريههاي روابط بينالملل متمايز ميسازد، تبيين كرد./
وي به عنوان نخستين فردي كه طرح «اسلام ونظريههاي روابط بينالملل» را درجهان ارايه داده، در ادامه اين نشست گفت: طرح «اسلام ونظريههاي روابط بينالملل» به عنوان يك نظريه مطرح نيست بلكه از آن ميتوان به عنوان يك نوآوري در حوزه روابط بينالملل ياد كرد كه نظريهپردازان و محققان اين حوزه بايد بر اساس اصول ارايه شده در آن به بيان نظريه بپردازند.
عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي با اشاره به ويژگيهاي طرح «اسلام ونظريههاي روابط بينالملل» عنوان داشت: اين طرح با تاكيد بر شناخت انسان و ويژگيهاي آن بيانگر اين مطلب است كه يك نظريه اسلامي بايد واقعگرا باشد و ساختارگرا بودن آن نبايد مفهوم جبرگرايي را در ذهن تداعي كند بلكه يك نظريه اسلامي براي كنشگران فردي و اجتماعي، اختيار قائل است و انسان را موجودي مختار تلقي ميكند.
دهقاني فيروز آبادي با اشاره به ويژگي قوامبخشي فطرت انساني كه در ارايه يك نظريه اسلامي در حوزه روابط بينالملل بايد به آن توجه شود، ادامه داد: انسان با يك فطرت پيشينه وارد جامعه ميشود، شرايط اجتماعي موجود، به فطرت انساني قوام ميبخشند و زمينه را براي به فعليت رساندن آن فراهم ميكنند. يك نظريه اسلامي در حوزه معرفتشناسي، از امكان تغيير برخوردار است، همچنين يك نظريه اسلامي بايد بر پايه تشخص به دولت و امت محوري ارايه شود.
وي تصريح كرد: در حوزه روششناسي نيز معتقد به تكثرگرايي روشها هستم؛ به گونهاي كه نظريهپردازان در ارايه يك نظريه اسلامي ميتوانند هم از روشهاي درون ديني استفاده كنند و هم روشهاي برونديني را بكار ببرند.
در پايان اين نشست، گروهي از منتقدان به نقد از اين طرح پرداختند و دكتر دهقاني فيروز آبادي با قبول برخي از اين انتقادها و نپذيرفتن برخي ديگر از انتقادهاي ناقدان، در جايگاه دفاع از طرح «اسلام ونظريههاي روابط بينالملل» ايستاد و به پاسخگويي منطقي از انتقادهاي وارد شده پرداخت. به اعتقاد وي تمامي انتقادهايي كه از سوي ناقدان و داوران حاضر در جمع بيان شدند، در صورتي كه عنوان نظريه بر اين طرح ارايه شده بود، كاملا صحيح بودند. وي گفت: اما بنده اين اصول را در قالب يك مقاله ارايه دادهام كه اگر افرادي علاقهمند شدند تا در حوزه روابط بينالملل، نظريهاي را ارايه دهند از اين اصول پيروي كنند.
دكتر دهقاني فيروز آبادي از سال 76 تا كنون مسووليتهاي مختلف علمي و اجرايي را عهده دار بوده است كه ميتوان به مديريت گروه علوم سياسي و روابط بينالملل دانشگاه علامه طباطبايي و رياست دانشكده حقوق و علوم سياسي اشاره كرد. اكنون اين استاد فرهيخته به عنوان صاحبنظر طرح «مباني فرانظري نظريه اسلامي روابط بينالملل» را به دبيرخانه هيات حمايت از كرسيهاي نظريه پردازي، نقد و مناظره ارسال كرده كه پس از مراحل مقدماتي اكنون در معرض دفاع و داوري گذاشته شده است.
نشست «اسلام و نظريههاي روابط بينالملل» از ساعت 30/16 تا 19 پنجشنبه 15 ارديبهشت ماه،در كرسي نظريهپردازي نمايشگاه كتاب تهران واقع در زيرزمين شرقي شبستان، جنب روابط عمومي، سالن جنبي با حضور دكتر سيد جلال دهقاني فيروزآبادي و جمعي از ناقدان و داوران برگزار شد.
نظر شما