یکشنبه ۶ آبان ۱۳۸۶ - ۱۵:۴۲
كتابي از نصر حامد ابوزيد درباره عرفان اسلامي منتشر شد

«چنين گفت ابن عربي»، عنوان ترجمه كتابي از نصر حامد ابوزيد، انديشمند معاصر عرب، است كه نشر ني آن را به تازگي راونه بازار نشر كرده است.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نويسنده كتاب «چنين گفت ابن عربي»، از روشنفكران بنام مسلمان است كه خوانندگان ايراني با نام او به واسطه كتاب «معناي متن» آشنا هستند.

«چنين گفت ابن عربي» را سيد محمد راستگو، استاد دانشگاه كاشان، به سفارش نشر ني از زبان عربي به فارسي برگردانده است.

اين كتاب علاوه بر مقدمه‌‌اي كه ابوزيد بر چاپ دوم نوشته، با سخن مترجم و درآمد مؤلف آغاز مي‌شود.

مؤلف همچنين در ديباچه‌ كتاب خود سه موضوع را مطرح كرده كه عبارتند از: «امروز چرا ابن عربي؟»، «بازگشت به دين، كدام دين؟» و «جايگاه شيخ ميان پيشينيان و پسينيان».

كتاب در شش فصل تدوين شده و هر فصل نيز چند محور اصلي را دربرمي‌گيرد كه در مجموع مخاطب را در راستاي روشن شدن موضوع اصلي هدايت مي‌كند.

ابوزيد در فصل نخست با عنوان «از جاهليت تا ختم ولايت» به موضوعاتي پرداخته كه عبارتند از: شيخ محي‌الدين كيست؟، از جاهليت تا آغازهاي راه عرفان، خلوت نشيني و اذكار قرآني از ايمان تا عرفان، پيش‌آهنگان كوچ: ميان مغرب و اندلس، و...

فصل دوم كتاب با عنوان «ديالكتيك پيدا و پنهان»، نگاهي گذرا به نوشته‌هاي ابن عربي دارد و خصوصاً در اين ميان فصوص و فتوحات را بررسي مي‌كند و از خلال اين مباحث به دشواري‌هاي آثار ابن عربي و ساختار آنها مي‌پردازد.

موضوعاتي چون اين كه كفر چيست؟، تاريخ از افق اكنون و سرزمين اسلام و سرزمين كفر از مباحثي است كه ابوزيد در فصل سوم ذيل عنوان «بندهاي مكان و فشارهاي زمان» مطرح كرده است.

«ديدار با ابن رشد» و مباحث مرتبط با مواجه ابن عربي، به عنوان يك عارف، با ابن رشد، نماد عقل و فلسفه، از بخش‌هاي جذاب و خواندني اين كتاب است كه فصل چهارم به آن اختصاص يافته است.

واپسين فصل‌هاي كتاب با عنوان «پيدايي هستي و مراتب آن» و «تأويل شريعت: ديالكتيك ظاهر و باطن» از مباحث دشوار و غامضي است كه ابوزيد به عنوان يك روشنفكر ديني توانسته به خوبي آنها را با زباني قابل فهم بيان كند.

اگر چه ايده‌ها و دريافت‌هاي ابن عربي از مباحث دشوار تاريخ انديشه اسلامي است، اما با اين وصف در اين كتاب مي‌توان شرحي مبسوط و نسبتاً قابل فهم از آن را دنبال كرد. با اين قيد كه به هر حال زبان عرفاني ابن‌عربي براي عامه قابل فهم نيست.

ابوعبدالله محي الدين محمد بن علي بن محمد بن العربي الحاتمي (از تبار حاتم طايي) اندلسي، عارف مشهور، ۱۷ يا 27 رمضان ۵۶۰ هـ‌. ق در مرسيه اسپانيا متولد شد، به اشبيليه، مشرق، تونس، مكه، آسياي صغير و... سفر كرد و سرانجام در دمشق اقامت گزيد و در ربيع‌الثاني ۶۳۸ هـ‌. ق در همان جا درگذشت.

اقوال متفاوتي درباره آثار اين عارف نام‌دار وجود دارد. عده‌اي آثار او را بالغ بر 500 اثر دانسته‌اند و عده‌اي نيز اين آثار را در حدود 250 اثر تخمين زده‌اند. كه از ميان آنها «الفتوحات المكيه» و «فصوص الحكم» مهم‌تر و مشهورتر است.

كتاب «چنين گفت ابن عربي»، در شمارگان 2 هزار و 200 نسخه و با قيمت 45000 ريال روانه بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها