سه‌شنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۹:۳۰
نظامي، زمينه‌ساز اوج سبک عراقي

شانزدهمين مجموعه درس‌گفتارهايي درباره‌ نظامي به بررسي جايگاه نظامي در سبک عراقي اختصاص دارد که با سخنراني استاد منوچهر دانش‌پژوه در مرکز فرهنگي شهرکتاب برگزار مي‌شود.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، استاد منوچهر دانش‌پژوه در شانزدهمين مجموعه درس‌گفتارهايي درباره نظامي به بررسي «جايگاه نظامي در سبک عراقي» مي‌پردازد. 

سبک عراقي در شعر فارسي از قرن هفتم آغاز مي‌شود و تا اواخر قرن دهم ادامه مي‌يابد. از خصوصيات عمده‌ي آن تاثير تصوف و عرفان، ورود تعبيرات استعاري و کنايي، اصطلاحات علمي و گستردگي موضوعات است. سعدي و نظامي و حافظ از برجسته‌ترين شاعران سبک عراقي‌اند. نظامي در خمسه نوعي جديد از انواع ادبي را در قالب مثنوي ارائه مي‌دهد.

به گفته علي‌اصغر محمدخاني، معاون فرهنگي شهر كتاب مركزي، تاكنون 33 نشست درباره نظامي با سخنراني اصغر دادبه، سعيد حميديان، ميرجلال‌الدين كزازي، حميدرضا شايگان‌فر، احمدرضا بهرام‌پور عمران، مهدي محبتي، محمود عابدي، سهيلا صلاحي‌مقدم، حسن بلخاري، منصور ثروت، زهرا پارساپور، حسين قربان‌پور آراني، احمد تميم‌داري در مركز فرهنگي شهر كتاب برگزار شده و اساتيد دانشگاه درباره نوگرايي نظامي، زبان نظامي، مفاهيم و نمادهاي عرفاني در هفت‌پيکر و مخزن‌الاسرار، نظيره‌سازي از خمسه نظامي و... سخن گفته‌اند.

چرا نظامي و آثار پنجگانه‌ او تا حدي با بي‌مهري خوانندگان فارسي‌زبان کنوني مواجه شده است، شاعري که در دوران مغول‌ها، تيموريان و صفويان شاعر محبوبي بود. سخن‌سرايي بود که کاتبان‌، بيشترين نسخه‌ها را از نوشته‌هايش برمي‌داشتند. داستان‌سرايي بود که نقاشان بيش از هر کس ديگر کتاب‌هايش را به تصوير درمي‌آوردند.

نوشته‌هاي نظامي در واقع کليد اساسي فهم «مينياتور ايراني» را در اختيار ما مي‌گذارد. کساني که به تمدن گذشته‌ ايران تعلق داشتند و فردوسي و عطار را مي‌خواندند، نظامي را بسيار ارج مي‌نهادند. نامش در سراسر قلمرو فرهنگي زبان فارسي بر سر زبان بود و امروز فارسي‌زبانان بايد بار ديگر به جنبه‌هاي مختلف شعر و هنر نظامي بپردازند و ايرانيان بايد سرآمد در حوزه‌ نظامي‌پژوهي باشند.

شانزدهمين مجموعه درس‌گفتارهايي درباره‌ نظامي عصر چهارشنبه (24 فروردين) ساعت 16:30 در مرکز فرهنگي شهر کتاب واقع در خيابان شهيد بهشتي، خيابان شهيد احمد قصير، نبش کوچه‌ سوم برگزار مي‌شود و ورود براي علاقه‌مندان آزاد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها