كتاب «مباي زمينشناسي فيزيكي؛ خودآموز، هدفدار و برنامهريزي شده» اثر حسين معماريان و محمود صداقت از سوي موسسه انتشارات دانشگاه تهران منتشر شد.\
زمينشناسي فيزيكي كه زمينه اصلي مورد بحث در اين كتاب است، خود يكي از شاخههاي علم گسترده زمينشناسي است كه با فرآيندهايي سر و كار دارد كه در سطح و درون زمين دستاندركار تغيير چهره آن هستند. اين نوشتار، مقدمهاي است بر زمينشناسي فيزيكي. در اين كتاب، چهار ركن اساسي دانش زمينشناسي، يعني مواد، ساختها، فرآيندها و زمان زمينشناسي، با نگرشي فيزيكي، مورد بررسي قرار ميگيرد.
كتاب مباني زمينشناسي فيزيكي مجموعه مطالبي را عرضه ميكند كه براي ارايه در يك درس پايه زمين شناسي دانشگاهي مورد نياز است. محتواي اين كتاب با توجه به سرفصلهاي مصوب درس زمينشناسي فيزيكي و با درنظر گرفتن آنچه كه با اين عنوان در كشورهاي ديگر تدريس ميشود، تدوين و براي ارايه در يك نيمسال (16 هفته) طراحي شده است.
نيمه ابتدايي كتاب به فرآيندهاي بيروني و نيمه دوم به فرآيندهاي دروني تغييردهنده زمين اختصاص يافته است. محتواي كتاب از مطالب خرد و كوچك مقياس، چون ساختمان كانيها، شروع شده و به تدريج گسترش مييابد؛ تا آنكه الگويي از فرآيندها و پديدههاي زمينشناسي در مقياس كره زمين، ارايه ميدهد و سرانجام، وضعيت زمين را در فضا به بحث ميگذارد. فصل پاياني كتاب به فعاليتهاي عملي درس زمينشناسي فيزيكي اختصاص يافته است.
معادل انگليسي تمام مفاهيمي كه در متن كتاب با حروف سياه (برجسته) آمدهاند، در واژهنامه انتهايي، ارايه شده است. در انتخاب واژهها كوشش شده تا ضمن دوري از به كاربردن غيرضروري لغات خارجي، از برخي برابرهاي نامانوس فارسي ـ كه هنوز نتوانستهاند جاي خود را در ادبيات زمين شناسي بازكنند ـ استفاده نشود.
برخي از سرفصلهاي اين كتاب، شامل کانیها، هوازدگی و حرکات دامنهای، رودخانه، آب زیرزمینی، یخچال، باد و بیابان، اقیانوسها و سواحل، فرآیندها و سنگهای آذرین، فرآیندها و سنگهای دگرگونی، فرآیندهای ساختاری و کوهزایی، زمینلرزه و ساختمان زمین و زمین ساخت ورقی هستند.
«مباني زمينشناسي فيزيكي» در شمارگان يك هزار نسخه و 750 صفحه از سوي موسسه انتشارات دانشگاه تهران منتشر شد.
نظر شما