دوشنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۰
داستان صلح امام حسن(ع) با ترجمه مقام معظم رهبري

هشتاد و دومين شماره ماهنامه آموزشي اطلاع‌رساني «معارف» به مدیر مسوولی عليرضا مستشاري و سردبيري سيدمجتبي مجاهديان و صاحب امتیازی نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه‏ها منتشر و روانه بازار نشر شد._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين شماره ماهنامه كه ويژه‌نامه پرونده مجازي است، علاوه بر آموزش مطالبي درباره اينترنت، به مباحثي مانند فلسفه اسلامي و ... نيز مي‌پردازد.

در اين شماره مجله، كتاب «صلح امام حسن(ع) پرشكوه‌ترين نرمش قهرمانانه تاريخ» نوشته شيخ راضي آل‌ياسين با ترجمه حضرت آيت‌الله سيدعلي خامنه‌اي(رهبر معظم انقلاب) در بخش كتابشناسي مجله معرفي شده است.

در بخشي از اين معرفي كه با عنوان «مظلوميت مضاعف» منتشر شده آمده است: «بايد توجه داشت كه بخش مهمي از تاريخ شيعه كه ارزش ديني و مذهبي و حتي فقهي بالايي دارد، تاريخ زندگي امامان(ع) است كه همواره به دلايل مختلف با بي‌مهري خودي و بيگانه روبه‌رو بوده است. تحريف‌هاي مخالفان، فشارهاي سياسي و ايجاد محدوديت‌هاي فراوان براي جامعه شيعه، ضعف بنيه دانش تاريخ در حوزه‌هاي علمي شيعه و عوامل ديگر، سبب شده است تا نه تنها بخش عمده‌اي از متون اوليه از دسترس خارج شود و كمتر اثر جدي در اين حوزه تاليف گردد؛ بلكه مشتي كتاب‌هاي داستاني و سس‌پايه، ذهنيت تاريخي شيعيان را پركند و جايي براي پژوهش جدي باقي نگذارد.
اين در حالي است كه بازيابي تاريخ صحيح شيعه، آن‌چنان كه خالي از خرافه و افراط از يك طرف و متكي بر اسناد و مدارك درست تاريخي از طرف ديگر باشد، نهضتي علمي است كه نويسندگان شيعه اعم از لبناني و عراقي و ايراني طي نيم قرن اخير دنبال كرده‌اند. در واقع، در طول اين نيم قرن، نويسندگان عرب شيعه در لبنان و عراق، گام‌هاي بزرگي برداشتند؛ گام‌هايي كه به تدريج به ضرورت ترجمه در ايران انعكاس يافت و اندكي بعد، روش‌هاي نويي را براي پژوهش در اين زمينه پديد آورد. در اين دوره كم نبودند نويسندگان مسلمان از مصر و عراق و لبنان كه آثارشان به فارسي ترجمه شد و بر ديدگاه‌هاي تاريخي ما در حوزه تاريخ اسلام تاثير گذاشتند.
يكي از اين برگ‌ها، ترجمه اثري است از يك عالم برجسته شيعه در حوزه تاريخ زندگي امام مجتبي(ع) كه به قلم تواناي يك روحاني برجسته ايراني در سال 1348 شمسي براي نخستين بار چاپ شد؛ مترجمي كه در عين تسلط بر زبان عربي و فارسي، اهل تاريخ و فهم آن بود و اين امتياز مضاعف، توانست ترجمه اين كتاب را در قالبي نيكو و پسنديده درآورد و براي يك‌بار، كاري كه كمتر نياز به تكرار و مشابه دارد، فراهم سازد!
داستان صلح امام حسن(ع) در مقايسه با قيام امام حسين(ع) هميشه نيازمند نوعي تحليل منطقي و تاريخي براي ارائه يك درك درست از اين دو حادثه در ظاهر متفاوت بوده است. به عبارت ديگر، در نگاه ابتدايي، اين دو رخداد، متفاوت از يكديگرند و اين امر، به ويژه با توجه به عقايد مذهبي شيعيان درباره امامان(عليهم‌السلام)، نقطه ابهامي را پديد آورده است كه نيازمند پاسخي روشن و تاريخي است. اين كه چرا امام حسن(ع) صلح كرد و چرا امام حسين(ع) قيام؟! افزون بر اين، مورخان مسلمان همواره از يك نكته رنج مي‌بردند؛ اين‌كه به رغم انباشتگي آثار پيرامون امام حسين(ع) به چه دليل توجه چنداني به زندگي سياسي امام مجتبي(ع) و آن رخداد مهم تاريخي صورت نگرفته است؟!
داستان صلح امام حسن(ع) يكي از ايستگاه‌هاي مهم تاريخ شيعه به شمار مي‌آيد. شيعيان در مقام مستندات سياسي ـ ‌شرعي خود، همان‌گونه كه به قيام حسيني استناد مي‌كنند، نيازمند بررسي صلح امام‌ حسن(ع) نيز هستند، تا بتوانند در شرايط مشابه از آن استفاده و به آن استناد كنند. اين دغدغه‌ها سرانجام در طول يك دهه، دست كم موجب نگارش سه كتاب توسط دو محقق عراقي و يك محقق لبناني شد. نخست؛ كتاب "صلح‌الحسن(ع)" اثر شيخ راضي آل‌ياسين(متوفاي1372 قمري)؛ دوم؛ كتاب «حياة‌الامام‌ حسن‌بن علي(ع) از باقر شريف قرشي(1973 ميلادي) سوم؛ كتاب صلح الامام‌ الحسن(ع) از محمدجواد فضل‌الله.»

بدون ترديد بايد گفت كه اين كتاب، همچنان اثري ارجمند و محققانه درباره اين مقطع از تاريخ شيعه بوده و پاسخ‌گوي بيشتر پرسش‌هايي است كه بسا در اين زمينه در اذهان جوانان و دوستداران تاريخ اهل‌بيت(عليهم‌السلام) پديد آيد؛ اما به نظر مي‌رسد اين كتاب تاكنون آن چنان كه بايد و شايد به صورت مردمي توزيع نشده و در انحصار نويسندگان خاص باقي مانده است! اين مظلوميتي مضاعف براي امام مجتبي(ع) است!

ناشر چاپ نخست اين اثر، نشر «آسيا» بود كه در اسفند 1348 و در 546 صفحه به چاپ رسيده بود و اينك انتشار اين كتاب، توسط دفتر نشر فرهنگ اسلامي در سال 1386 به چاپ ششم رسيده است.

هشتاد و دومين شماره ماهنامه آموزشي اطلاع‌رساني «معارف» ويژه «پرونده مجازي» در 88 صفحه و بهاي 8000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط