دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۴
خاطرات علی جنتی چاپ سوم را تجربه کرد/ارائه اطلاعات تاریخی از وقایع سال‌های 42 و 43

کتاب خاطرات علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به چاپ سوم رسید. این کتاب را سعید فخرزاده تدوین کرده است. راوی در بسیاری از رویدادها حضور مستقیم داشته و خاطراتی را بیان کرده است که در آثار دیگر نمی‌توان به چنین اطلاعاتی دست یافت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)  این کتاب در یک مقدمه، یک پیشگفتار و سه فصل تنظیم شد و در پایان هم گاه‌شمار، تصاویر و اسناد آورده شده است. در فصل نخست با عنوان «آغاز نهضت اسلامی» علی جنتی ابتدا به پیشینه خانوادگی خود و شرح زندگی و مبارزاتش تا پیش از خروج از کشور با هدف ادامه‌ مبارزه پرداخته است. در این فصل نوشته‌هایی با عنوان آشنایی با امام، آغاز نهضت، دستگیری امام، جریان‌های سیاسی در حوزه، گسترش فعالیت‌ فرهنگی علیه رژیم پهلوی، فعالیت‌های فرهنگی مبارزین و... آمده است.

عنوان فصل دوم «ادامه مبارزه در خارج از کشور» است. این فصل در تبیین فعالیت‌های مبارزاتی، انقلابی و فرهنگی مبارزان خارج از کشور مهم و دارای مطالب و نکات قابل تأمل و استناد است. خروج از کشور، آموزش نظامی در اردوگاه فلسطینیان، سفر به لبنان، انشعاب در سازمان مجاهدین، مسافرت به کشورهای اروپایی، همکاری با نشریات عرب، سفر به ایران، ازدواج، استقرار امام در پاریس، تصرف سفارت ایران در سوریه بخش‌های این فصل کتاب را تشکیل می‌دهند.

فصل سوم کتاب خاطرات «بازگشت به وطن» نام دارد. در این فصل علی جنتی مسائل مختلف مربوط به کشور و انقلاب اسلامی را تا پایان جنگ تحمیلی بیان می‌کند. در این فصل ورود امام به وطن، روزهای اول انقلاب، چگونگی تشکیل سپاه، دستگیری و تنبیه ساواکی‌ها، تاسیس حزب جمهوری اسلامی و فعالیت در کرمانشاه، مسئولیت صدا و سیمای خوزستان، نقش رادیو در حفظ روحیه مردم، انفجار در حزب جمهوری اسلامی، همکاری نزدیک دولت با رزمندگان و... آمده است.

هنگام آغاز نهضت اسلامی امام خمینی، راوی این خاطرات 15 سال بیش نداشت اما به دلیل فضای مبارزاتی خانواده و نیز فضای حوزه‌ علمیه، با اشتیاق تمام اخبار مخالف اما با لوایح شش‌گانه را دنبال می‌کرد؛ به گونه‌ای که در سخنرانی حضرت امام در عاشورای 42 و مراسم پس از آنکه مرجع شیعیان سخنرانی کرده بود، حضور داشت. خاطرات وی درباره وقایع یادشده با مهارت تمام از زاویه دید نوجوانی بازگو شده به طوری که برای شناخت نوجوانان مذهبی و احساسات آنها در آن ایام مفید خواهد بود.

برخی اطلاعات راوی، درباره وقایع سال‌های 42 و 43 در بسیاری از منابع این دوران نیست، که از این جنبه برای محققان تاریخ چد دهه اخیر ایران جالب خواهد بود؛ برای نمونه باید به آزادی امام و مراسم استقبال از ایشان پس از دستگیری 15 خرداد، اشاره کرد. همچنین وضعیت قم و حوزه علمیه، در این دو سال به خوبی در این نوشته توصیف شده است.

از نکات جالب توجه در این کتاب، توصیف و تحلیل جریان‌های سیاسی و فرهنگی پس از تبعید امام (ره) و گسترش فعالیت‌های فرهنگی نیروهای مذهبی علیه رژیم طاغوت، شهادت آیت‌الله سعیدی، شروع جنگ‌های مسلحانه گروه‌های آن زمان از قبیل مجاهدین و فداییان و... است.

در بخش «شیوه‌های جدید مبارزه علیه رژیم پهلوی» می‌خوانیم: «انقلاب اسلامی ایران، ویژگی‌های خاص خودش را داشت. افراد و گروه‌های انقلابی که با یکدیگر در ارتباط بودند، سازماندهی و تشکیلات منسجمی نداشتند و بدین صورت نبود که هرم تشکیلاتی داشته باشند و در راس آن فردی باشد و تا پایین تشکیلات زنجیروار به هم وصل باشند، اما این گونه هم نبود که هیچ انسجامی نداشته باشد. می‌توان گفت مساجد، پایگاهی برای ملاقات‌ها، بحث‌ها، تبادل نظرها و فراهم کردن زمینه‌های لازم برای رشد انقلاب بود و رژیم نمی‌توانست در مقابل آن بایستد. مثلا در سال 1356 و 1357 هر یک از سخنرانی‌ها یا اطلاعیه‌های امام در ظرف چهار یا پنج روز به تمام نقاط ایران، حتی به روستاها هم می‌رسید و این نشان‌دهنده انسجام تشکیلاتی، با ویژگی‌های خاص فرهنگی و مذهبی ایران بود.»

تدوین نهایی خاطرات آقای جنتی مراحل مختلفی داشت، در سال 1375 نخست هفده جلسه مصاحبه در مرکز اسناد با وی انجام شد. سپس متن مصاحبه پیاده و بازنویسی شد. چاپ نخست کتاب خاطرات علی جنتی در سال 1381 صورت گرفت. چاپ دوم خاطرات وی دارای مطالبی افزون و مهم به چاپ اول بود، زیرا وی به بازخوانی کتاب خاطرات خود پرداخت و در 14 مورد به اصلاح، تکمیل و افزودن خاطرات خود اقدام کرد.چاپ دوم خاطرات علی جنتی در هفتمین روز بیست‌وهفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به زیور طبع آراسته و با استقبال جالب توجه مخاطبان مواجه شد.

کتاب خاطرات علی جنتی، در 292 صفحه در قطع رقعی و با بهای 7 هزار و 500 تومان از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها