سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۵
طراحی و پخش ۸۶ برنامه رادیویی مستقل ویژه زبان و ادبیات فارسی

مدیر رادیو فرهنگ و رئیس شورای سیاست‌گذاری سومین جشنواره رادیویی «صدای سخن» از ساخت ۸۶ برنامه رادیویی مستقل ویژه پاسداشت زبان فارسی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری سومین جشنواره ملی رادیویی «صدای سخن» با حضور مرتضی کاظمی دینان، مدیر شبکه رادیویی فرهنگ و رئیس شورای سیاست‌گذاری جشنواره، محمدجعفر محمدزاده، رئیس شورای پاسداشت زبان و ادبیات فارسی معاونت صدا و مشاور معاون صدا، وحید مبشری، دبیر جشنواره، مرتضی صداقت‌گو، دبیر علمی جشنواره و جمعی از اصحاب رسانه امروز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت همزمان با روز پاسداشت زبان و ادبیات فارسی و روز پاسداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در سالن جلسات معاونت صدا برگزار شد.

مرتضی کاظمی دینان، رئیس جشنواره صدای سخن در سخنانی گفت: بقای زبان فارسی مرهون زحمات ابوالقاسم فردوسی است. ما کشوری متشکل از اقوام مختلف هستیم که زبان فارسی هویت ماست. با توجه به همه هجمه‌ها، یکی از وجوه انسجام و وحدت ما، زبان فارسی است. بر ما واجب است میراث‌دار خوبی برای این گنجینه بشری که حاوی ارزش‌های اخلاقی و زندگی است، باشیم.

وی با بیان اینکه در تدوین سند تحول تحول رسانه ملی به زبان و ادبیات فارسی توجه شده، افزود: معاونت صدا در پاسداشت زبان و ادبیات فارسی پیشتاز است، به طوری که در سه ماه اول سال، معاونت صدا ۸۶ برنامه رادیویی مستقل خود را به پاسداشت زبان فارسی اختصاص داده است. حدود ۸۱۰ ساعت برنامه در شبکه های مختلف تولید شده و تمام شبکه‌ها با اهداف و رسالتی که دارند به این موضوع می‌پردازند. حتی ما به این مسئله که نباید از واژگان غلط فارسی استفاده شود بسنده نمی‌کنیم، بلکه مسائل عمیق‌تری پیگیری می‌شود.

کاظمی دینان بیان کرد: معاونت صدا از شبکه‌های مختلف هم مطالبه‌گری دارد تا ببیند چه کارهایی برای رعایت زبان فارسی انجام داده‌اند. ما باید برنامه سازان را ترغیب کنیم تا هر چه زودتر از متون درست و ادبیات صحیح استفاده کنند. توجه دادن برنامه سازان و مخاطبان به اینکه از واژگان بیگانه کمتر استفاده شود از جمله رویکردهای ماست. هر زمان دشمنان توانسته‌اند به کشوری هجمه وارد و به آن حمله کنند ابتدا زبان آن کشور را هدف قرار داده‌اند.

مدیر رادیو فرهنگ در بخش دیگر این نشست گفت: شناسایی نیروهای مستعد و شناخت مخاطب نسبت به زبان فارسی از جمله رویکردهای ما در جشنواره است.

وی با اشاره به بخش‌های مختلف جشنواره نیزعنوان کرد: جشنواره در شش بخش برنامه‌های ترکیبی، گفتارمحور، گفت‌وگومحور، مسابقه و نمایش برگزار می‌شود و آثار حداکثر در ۲۵ دقیقه باید ساخته و ارسال شوند. اختتامیه جشنواره هم ۲۷ شهریوردر روز بزرگداشت شعر و ادب فارسی و همزمان با روز بزرگداشت شهریار برگزار می‌شود. به همین دلیل بخش ویژه‌ای را به این موضوع اختصاص داده‌ایم و به سه نفر برتر جوایز اهدا خواهد شد. از دیگر بخش‌های جشنواره می‌توان به بخش فضای مجازی و رادیونما اشاره کرد که دو جایزه در این بخش خواهیم داشت. از امروز ۲۵ اردیبهشت تا ۳۰ تیرماه بخش فضای مجازی و رادیو نما برای انتخاب شبکه برتر رصد می‌شود و بخش رادیونگار یا نگارش رادیویی با اهدای یک جایزه از دیگر بخش‌هاست که علاقه‌مندان می توانند آثارشان را در ۳۰۰۰ کلمه ارسال کنند.

کاظمی دینان با اشاره به برنامه‌سازی در این حوزه بیان کرد: خلاقیت و نوآوری و ابتکاراتی که در به کارگیری گویش‌ها و لهجه‌ها بر نظر داوران ما موثر است و استفاده درست از مثل‌ها مورد توجه قرار می گیرد.

محمدجعفر محمدزاده، رئیس شورای پاسداشت زبان و ادبیات فارسی معاونت صدا نیز در ادامه این مراسم با تاکید بر اینکه باید ایران و زبان فارسی را دوست بداریم، گفت: نماد ملیت ما زبان فارسی است و باید نسبت به آن شناخت داشته باشیم. هیچ کاری بدون شناخت ارزش ندارد؛ مسئله پاسداشت زبان و ادبیات فارسی وظیفه بزرگ و ملی است و فعالیت مناسبتی و مقطعی نیست و هویت ما در این زبان جاری است.

وی با بیان اینکه ما هویت‌مان را از فرهنگ و تمدن‌مان پیدا می‌کنیم، افزود: بخش عمده هویت ما در فرهنگ جاری است و برای شناختش به زبان نیاز داریم؛ اگر بخواهیم ایران را بشناسیم، باید زبان فارسی را بشناسیم و اگر بخواهیم زبان فارسی را بشناسیم، باید شاهنامه را بشناسیم. شاهنامه فقط زبان نیست و با هیچ کتابی در دنیا قابل مقایسه نیست؛ در شاهنامه چند حماسه نهفته که مهم‌ترین آن زبان است.

محمدزاده با بیان اینکه در معاونت صدا کلاس‌های آموزشی بسیاری با موضوع زبان و ادبیات فارسی برگزار می‌شود، یادآور شد: معاونت صدا دوره‌های مختلف آموزشی را در حوزه زبان و ادبیات فارسی برگزار می‌کند و یکی از نقاط قوت، بحث آموزش زبان و ادبیات فارسی است؛ به صورتی که حتی جداگانه در جلسات متعدد با شبکه‌ها این امر انجام می‌شود.

وحید مبشری، دبیر علمی جشنواره صدای سخن گفت: به زودی فراخوان جشنواره در وبگاه رادیو فرهنگ قرار می‌گیرد و از اوایل خرداد اطلاع رسانی خواهد شد؛ علاقه‌مندان تا پایان تیرماه می‌توانند آثارشان را ارسال کنند.

کاظمی دینان در ادامه درباره اینکه چگونه مجریان را در این حوزه آموزش می‌دهند، توضیح داد: تلاش معاونت صدا این است که سطح برنامه‌سازان از لحاظ حرفه‌ای در یک سطح باقی نماند. همیشه دوره‌های آموزشی برای همکاران در حال برگزاری است. سال گذشته پنج دوره برگزار شد و اهتمامی نسبت به این اتفاق وجود دارد.

وی درباره بخش‌های مختلف جشنواره گفت: بخش مردمی ما هیچ محدودیتی ندارد و شرکت‌کننده‌ها در حوزه پادکست، مستند و دیگر قالب‌ها می‌توانند آثار خود را ارسال کنند. اما پادکست و مستند در بخش اصلی جشنواره نیست چون خودشان جشنواره‌های مستقلی دارند. به برنامک‌ها و گزارش‌ها هم می‌پردازیم و در دوره‌های بعدی به مجریان و عوامل برنامه‌سازی که اهتمام ویژه به زبان فارسی داشته‌اند، توجه ویژه خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها