کتاب «زخم روی زخم» که اخیرا از سوی نشر جامجم منتشر شده روایت زخمهایی است که ترکمانان شیعه عراق از داعش متحمل شدهاند.
هشت سال پیش یعنی در خرداد ماه 1393، داعش پس از تصرف موصل، سراغ شهرهای ترکاننشین در شمال عراق هم رفت و از سال بعد آن جوانبخت با دوربین به عراق رفت و چند بار به شهرهای تازه خورماتو، بشیر، طوزخورماتو و کرکوک و روستاهای آن حوالی که داعش مدتها بود زخم بر جان مردم ترکمان میزد رفت.
جوانبخت در تمام این مناطق از نزدیک دید که هرچه داعشیان سبعیت بیشتری نشان دادند و با سلاحهای سنگینتر و افراد بیشتری به شهر یورش آوردند مردان و جوانان بیشتر مقاومت کردند. چند سال مردانه با داعش جنگیدند و از جان مایه گذاشتند که «زخم روی زخم» روایت این مقاومت و زخمهایی است که ترکمانان شیعه در این سالها خوردهاند.
نویسنده در مقدمه تاکید کرده که آنچه نوشته است تاریخ نیست، هرچند میشود به آن استناد کرد. شرحی است از دیدهها و شنیدههای وی از سفرهایی که به مناطق ترکماننشین عراق در زمان جنگ با داعش به قصد ساختن فیلم مستند داشته که با درک و فهمی از وقایع و حوادث در دومین دهه از قرن بیست و یکم در عراق آمیخته شده است.
این کتاب 14 فصل را با عنوانهای «زخمه بر زخم»، «این زخم بینهایت»، «دوباره زخم، دوباره»، «زخم و خنجر»، «تاریخ زخم»، «روزگار همیشه زخمی»، «حکایت مردان زخمخورده»، «زخم بر دل نشسته»، «داغ سنگین، زخم بیالتیام»، «زخم آوارگی»، «زخم نیسگیل»، «زخمی بامعرفت»، «اندوه زخم» و «نرگسهای زخمی» شامل میشود.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
«از سنگر بیرون رفتیم. شیخ محمد گفت روی خاکریز احتیاط کنید. شاید در تیررس قناصهچیشان خبری هست، نه از ماشین انتحاریشان. پرسیدم نکند منطقه را خالی کرده باشند. گفت نه، هستند ولی تعدادشان کم شده. ما دائم رصدشان میکنیم. هنوز هستند و رفتوآمد میکنند ولی چون از پشتشان مطمئن نیستند و از آن طرف هم در جنوب موصل و اطراف حویجه مناطق در حال آزادسازی است، نیروهایشان اینجا ازدحام ندارد. رفتم بالای خاکریز و با دوربین زوم کردم روی تپه، کمی دوربین را چرخاندم به چپ و کنار درخت تا اینکه پرچم داعشیها توی مانیتور دوربین پیدایش شد که در باد تکان میخورد...»
کتاب «زخم روی زخم» اخیرا در 248 صفحه و بهای 78هزار تومان توسط «جام جم» منتشر شده است.
نظر شما