چهارشنبه ۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۹:۰۶
اذعان دبیر علمی جشنواره شعر فجر بر کم بودن تولید کتاب شعر در حوزه نوجوان/ ضرورت غنی‌تر شدن حوزه پژوهش و نقد شعر

قربان ولیئی، دبیر علمی شانزدهمین دوره جشنواره شعر فجر در آیین اختتامیه این رویداد تاکید کرد که در حوزه شعر کودک و نوجوان با کاهش کمی آثار به‌ویژه در گروه سنی نوجوان مواجه هستیم که غفلت از این حوزه در ساحت‌های ابداع و نشر، پیامدهایی ناگوار خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، قربان ولیئی در این مراسم که امروز (چهارم اسفندماه) با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر، علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و اصحاب قلم برگزار شد، عنوان کرد: زبان، نامیدن است و نام‌ها گونه‌ای وجود ذهنی‌اند که آدمی را از حقیقت دور می‌کنند. شعر هرچند بر بنیاد زبان می‌روید، تهاجمی سازمان‌یافته به زبان ارتباطی عادی برای آفرینش زبانی است که تقربی احساسی‌شناختی به حقیقت را پدید آورد. شاعران این سرزمین- به‌ویژه شاهکارآفرینان آن- طریقتی شاعرانه برای رسیدن به حقیقت هستی آفریده‌اند و معرفت و زیبایی را درهم آمیخته‌اند و آتشی در بیشه‌های اندیشه برانگیخته‌اند.

وی با طرح این پرسش که آیا شعر امروز میراث داری وفادار بوده و یا دوران شکوهمند شعر به سر آمده است؟ گفت: در سرزمینی که بنیادش بر شعر است، هیچ‌گاه این چراغ خاموش و فراموش نخواهد شد و نومید نباید بود که «گمان مبر که به پایان رسید کار مغان/ هزار باده ناخورده در رگ تاک است».

ولیئی با بیان اینکه برپایی جشنواره‌ها و محافل و مجالس شعری کوششی خجسته برای فروزان نگاه داشتن شعر است، تاکید کرد: جشنواره شعر فجر نیز در همین جهت گام برمی‌دارد و اکنون به شانزدهمین منزل رسیده است. به‌رغم آنکه در روزگاری به سر می‌بریم که دشواری‌های معیشتی و رسانه‌های دیداری مجازی فرصت خواندن را از مردم ستانده‌اند، هنوز کتاب نفس می‌کشد.

وی ادامه داد: در جشنواره شعر امسال حدود 4000 کتاب بررسی شد و پس از جداکردن کتاب‌هایی که فاقد شرایط آیین‌نامه‌ای بودند، تفکیک و داوری شدند. شعر بزرگسال شامل ۲۱۱۰ در سه گروه کلاسیک (923 اثر)، شعر نو(۱۰۹۶ اثر) و  شعر محاوره یا ترانه ( ۹۱ اثر) بود و بخش شعر کودک‌ونوجوان ۳۷۶ اثر و درباره شعر نیز ۱۴۴ اثر بود.

دبیر علمی شانزدهمین دوره جشنواره شعر فجر تصریح کرد: در هر سه گروه شعر بزرگسال با گونه‌ای همسانی در زبان و فرم و محتوا روبه‌روییم که با ذات هنر به‌طورکلی و شعر به‌طورخاص در تعارض است؛ زیرا داشتن فردیت خلاق و مبدع و روی آوردن به نوآوری لازمه هنر اصیل است.

وی افزود: در حوزه شعر کودک و نوجوان علاوه‌بر این مشکل با کاهش کمی آثار به‌ویژه در گروه سنی نوجوان مواجه هستیم و غفلت از این حوزه در ساحت‌های ابداع و نشر پیامدهایی ناگوار خواهد داشت.

ولیئی در پایان گفت: در حوزه درباره شعر، با وجود چند اثر چشمگیر، عرصه نقد شعر و پژوهش‌های بنیادی در زمینه شعرشناسی و نقد و نظریه‌های ادبی چندان غنی نیست و امید است با همت شاعران و فرهیختگان وادی ادبیات و سازمان‌های متولی این عرصه، در سال‌های آینده کارنامه درخشان‌تری رقم بخورد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها