چهارشنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۲
روح جامعه در پرتو گسترش کتاب و کتابخوانی رشد می‌یابد

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه روح جامعه در پرتو گسترش کتاب و کتابخوانی، رشد می‌یابد، عنوان کرد: میراث بشری مملو از کتاب است و هر کجا تمدنی یافت می‌شود، نویسنده و کتاب شاخصه‌های اصلی آن تمدن هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان جنوبی، مراسم بزرگداشت هفته کتاب و کتابخوانی صبح چهارشنبه ۲۶ آبان‌ماه ۱۴۰۰ با حضور ناشران، نویسندگان و کتابفروشان فعال استان برگزار شد.

ناصر نبی زاده در این مراسم با اشاره به این که بیماری کرونا مشکلات عدیده ای را برای صنوف فرهنگی خصوصا حوزه نشر و کتاب بوجود آورده است، ادامه داد:  با این حال فعالان این عرصه کار را متوقف نکردند و به تلاش خود ادامه دادند و  این کوشش‌ها قابل تقدیر است.

به گفته وی در فرهنگ اسلامی نیز توجه به کتاب، امری مهم و شایسته عنوان شده و حتی معجزه دین اسلام، کتاب است و آغازین آیات قرآن به امر خواندن اشاره می‌کند.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با بیان این که هفته کتاب بهانه ای برای توجه به نویسندگان و مولفان است، افزود: با این حال اگر می‌خواهیم گامی در جهت پیشرفت جامعه برداریم، باید همه روز‌های سال توجهمان به کتاب و دست اندرکاران آن باشد.

نبی زاده با اشاره به این که بسیاری در جهان، ایران را بر اساس نویسندگان و آثار گرانسنگ آن می‌شناسند، خاطرنشان کرد: خراسان جنوبی نیز انبوهی از نویسندگان بزرگ و ارجمند را داشته که آثار بی بدیلی را خلق و تقدیم جامعه بشری کرده اند.

 
کتاب با خون، هوا و زندگی مردم این منطقه آمیخته است
وی با بیان این که کتاب با خون، هوا و زندگی مردم این منطقه آمیخته است، اضافه کرد: مصداق این جمله، استقبال بسیار بالای مردم استان از آخرین نمایشگاه کتاب برگزار شده قبل از بیماری کرونا در سال 98 است. مردمی که حتی با وجود مشکلات اقتصادی فراوان به حوزه کتاب و کتابخوانی توجه نشان می‌دهند.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه از فعالیت ۴۰ کتابفروشی و ۲۸ انتشارات فعال در استان خبر داد و گفت: در دو طرح بهارانه و ‌تابستانه کتاب امسال، حدود ۲۷۰ میلیون تومان کتاب توسط مردم فرهنگ دوست خراسان جنوبی خریداری شد.

نبی زاده به انتشار 174 عنوان کتاب در سال 99 و 70 عنوان کتاب در 7 ماهه ابتدای سال 1400 اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگی‌های زیبای این کتاب‌ها توجه به فرهنگ و تاریخ این استان است و هر ساله بخش قابل توجهی از کتاب‌های منتشر شده مختص اقلیم خراسان جنوبی است.

وی در پایان سخنانش با گرامیداشت یاد مرحوم مهدی مرتضوی مدیر مسئول انتشارات چهاردرخت بیرجند، عنوان کرد: زنده یاد مرتضوی عاشقانه و با دغدغه مندی فراوان در حوزه نشر استان فعالیت کرد و نقش شایسته ای درحوزه‌های مختلف کتاب در استان داشت.
 
 
هزینه برای کتاب، نوعی سرمایه گذاری است
علی ناصری فرماندار شهرستان بیرجند نیز در این مراسم با اشاره به این که ایران دارای پر سابقه ترین دوران تمدنی است، ادامه داد: حتی اگر تمدن دیگری نیز قبل از تمدن ایران وجود داشته باشد، هیچ مستندی از آن‌ها باقی نمانده و این نشان دهنده ارزش آثار مکتوب است.

وی با بیان این که متاسفانه در برهه ای از تاریخ و گذرگاهی حساس، متوجه پیچ تاریخی ایجاد شده نشدیم، توضیح داد: داشته‌هایمان را به فرهنگ غرب دادیم که موجب پیشرفت آن‌ها شد، اما آنچه که از ما بردند را با تغییر و‌ به نام خودشان، به ما تحمیل کردند.

فرماندار شهرستان بیرجند به غفلت فعلی مردم از آثار ارزشمند مکتوب اشاره کرد و گفت: معتقدم کتاب تنها چیزی است که اگر رایگان بدهند، به آن توجه نمی‌کنیم. همواره بهانه برای کتاب نخریدن زیاد است، اما باید جای کتاب را در خانواده‌ها باز کنیم، خصوصا در بین نونهالان که ‌بهترین سن را برای آشنایی و انس گرفتن با کتاب دارند.

ناصری با تاکید بر این که هزینه برای کتاب، نوعی سرمایه گذاری است و نیاز به عزم عمومی و ملی دارد، خاطرنشان کرد: امیدوارم این مراسم‌ها و جشنواره‌ها موجب شود که خانواده‌ها در کنار تامین مایحتاج روزمره، کتاب را نیز در نظر بگیرند.
 
نمایشگاه‌های کتاب، نود و نه خوبی و یک عیب بزرگ
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که در بیرجند بزرگان، ادبا، شعرا و فضلای بسیاری داریم، ادامه داد: ولی از یک جایی به بعد، تولید این بزرگان کم شد زیرا که این افراد فقط برای مشهور شدن کار نمی‌کردند، بلکه تلاش می‌کردند تا مرزهای علم را جا به جا کنند و به دستاوردی برسند.

وی همچنین از عملکرد دانشگاه‌ها انتقاد کرد و گفت: امروزه اگر رساله یا کتابی نوشته می‌شود، صرفا برای رفع تکلیف است و شاهد بازتولید علم همانند گذشته نیستیم و از این درس خواندن هیچی ماحصل به دست نمی‌آید.

فرماندار بیرجند اظهار کرد: شرایط اقتصادی قطعا در این بی میلی‌ها بی تاثیر نیست، اما زمانی که در شرایط سخت تری همانند جنگ تحمیلی نیز قرار داشتیم، مردم از نان شب خود برای تامین نیازهای رزمندگان می‌زدند. فرق آن زمان با الان معرفتی بود که در بین مردم وجود داشت.

ناصری همچنین با بیان این که نمایشگاه‌های کتاب اگر ۹۹ خوبی داشته باشد، یک بدی بزرگ دارد، اضافه کرد: به علت تخفیف‌های نمایشگاه‌ها، دیگر کسی از کتابفروشی‌ها خرید نمی‌کند. از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست داریم اگر اعتباراتی در این حوزه دارند، به ناشران استان بدهند تا هزینه تولید کتاب برای مردم کاهش یابد.

در پایان مراسم علاوه بر اعطای یادبودی از مرحوم مهدی مرتضوی به خانواده وی، از 44 نویسنده، ناشر و کتابفروشی فعال در استان با اهدای هدیه و لوح سپاس، تقدیر بعمل آمد.

در حاشیه مراسم نیز نمایشگاهی از تازه‌های کتاب سال استان و نمایشگاهی از کتب مرتبط با خراسان جنوبی برپا شد.



برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها