کتاب «جهان همچنان غربی؟» یکجانبهگرایی، چندجانبهگرایی و آینده نظم جهانی به ویراستاری اساتید دانشگاه ایتالیا و با ترجمه عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی متتشر شد.
پرسشهایی بهعنوان محور اصلی مقالاتِ برای تدوین کتاب مورد توجه نویسندگان قرار گرفته است: ازدستدادن قدرت غرب برای تسلط بر نظم جهانی، همراه با کاهش نسبی قدرت ایالات متحده و کنار گذاشتن آن از نقش رهبری جهانی، تا چه حد ناشی از ناکارآمدی نظم موجود است؟ چه چشماندازی را میتوان برای آینده منطقهگرایی در جهان قائل بود؟ مهمترین سناریوهای پیش رو در حوزه منطقهگرایی کدام است؟ این مسئله تا چه میزان بر شرایط غلبه اقدامات یکجانبهگرایی و یا چندجانبهگرایی در نظام بینالملل تأثیرگذار خواهد بود؟
اما از آنجا که عنوان کتاب ارتباط معناداری با واقعیت های آینده نظم و نظام غیرغربی جهانی دارد، توجه به مفهومپردازی درباره ابزارهای مفهومی و نظری شرایط فعلی جهان ازسوی رشتهها و حوزههای مطالعاتی مانند روابط بینالملل مهم است. این اهمیت هم جنبه نظری دارد و هم جنبه عملی. همچنین پژوهش و طرح مسئله در موضوع چندجانبهگرایی و تلاش برای مفهومپردازی درباره آن نیز مهم و ضروری است و باید یکی از اولویتهای مفهومی مطالعات «روابط بینالملل جهانی» باشد. مهم است؛ زیرا واقعیتهای سنگینی چون تروریسم فراملی، سلاحهای کشتار جمعی، دولتهای فرومانده، آلودگی محیط زیست و فقر و عدالت جهانی برای همه افراد انسانی و نه صرفاً افراد حاضر در کشورهایی در یک منطقه جغرافیایی خاص و با یک نوع برداشت خاص از مناظره، پارادایمها، نظریهها و مفاهیم رشته روابط بینالملل، مسئله است.
کتاب حاضر که توسط علی اسمعیلی اردکانی استادیار روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبائی و همکارانش ترجمه شده، در سه بخش تدوین شده است. روندهای در حکمرانی جهانی، چشمانداز های منطقهای با محوریت آمریکا، اروپا، چین و روسیه و در نهایت نتیجهگیری کتاب که متشتمل بر دو فصل نگاه به شرق در افکار عمومی غرب و ناکارآمدی سیاست داخلی در اروپا و آمریکاست.
کتاب اگرچه در سال 2017 منتشر شده و به لحاظ مباحث مصداقی، چهار سال اخیر را پوشش نمیدهد؛ اما آنچه محرک اصلی برای ترجمه آن بوده، ضرورت آشنایی نخبگان فکری و علمی ایران با چشماندازهای کشورها و موجودیتهای مورد بررسی درباره شرایط اکنون و آینده نظام جهانی است. از نظر مترجم، آگاهی برآمده از آشنایی با چشماندازهای اصلی به تصمیمگیران کمک خواهد کرد تا با شناخت بهتر از فضاهای فکری و ایدههای اصلی شکل دهنده به جهتگیری نظم و حتی نظام جهانی پیشِ رو، تصمیمات و راهبردهای متناسب را در حوزه داخلی و خارجی اتخاذ کنند.
ترجمه این کتاب و انتشار آن از سوی موسسه مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار معاصر تهران، میتواند سرآغاز تولید ادبیات درباره دوران گذار و نگاههای مرتبط با تحول نظم و نظام جهانی باشد.
کتاب در اسفندماه 1399 با قطعی رقعی و در 276 صفحه منتشر شده است.
نظر شما