یکشنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۶
مفاخر فرهنگ و ادب آذربایجان‌غربی در «عصر کتاب استانی» تجلیل شدند

در یکی دیگر از برنامه‌های «عصر کتاب استانی» به‌همت موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، از فاطمه مدرسی و سجاد آیدنلو، دو تن از مفاخر استان آذربایجان‌غربی تجلیل شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در آذربایجان‌غربی، اولین برنامه «عصر کتاب استانی» در آذربایجان غربی که به‌همت موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار می‌شود، به تجلیل از دو تن از مفاخر استان، فاطمه مدرسی و سجاد آیدنلو اختصاص داشت که عصر دیروز (شنبه 23 اسفندماه) با حضور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی، مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان و فعالان حوزه فرهنگ در آذربایجان غربی، برگزار شد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان‌غربی، با تقدیر از مدیرعامل و سایر مسئولان موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران به‌دلیل اهتمام در برپایی چنین نکوداشت‌هایی برای بزرگان حوزه فرهنگ و ادب، گفت: بر اساس رسالتی که در حوزه فرهنگ و هنر بر دوش داریم با برگزاری چنین مراسمی می‌توان گام کوچکی در راستای تقدیر از این دوستان برداشت.

حجت الاسلام ناصر خدایاری، تجلیل و قدردانی از مفاخر علمی، فرهنگی و ادبی در هر استان را فرصتی مغتنم برای اعتلا و رشد و توسعه فرهنگ آن استان دانست و گفت: ما اگر بخواهیم نظریه‌های اقتصادی، سیاسی، حقوقی و یا دیگر نظریه‌ها را بررسی کنیم، می‌بینیم که گام اول برای رسیدن به این موارد انسان‌شناسی است و ارائه تعریف درستی از انسان است.

وی ادامه داد: انسان اگر بزرگ شود، تبدیل به جهان می‌شود و هر آنچه در جهان است، در انسان تعبیه شده است. در این راستا به جامعه‌شناسی ادبیات باید بها داده شود و فضا و بستر باید برای رشد استعدادها فراهم شود.

این مقام مسئول ادامه داد: تجلیل از مفاخر و مشاهیر گام مهمی در راستای شناساندن بزرگان علم و فرهنگ و هنر این استان است و بدون تردید این امر موجب انگیزه، تشویق مفاخر و الگوگیری نسل جوان و آینده خواهد شد.

هادی طباطبایی، مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان‌غربی نیز در این جلسه با بیان اینکه ما در سرزمینی پر از افتخار همچون ایران زندگی می‌کنیم، گفت: در این راستا استان آذربایجان‌غربی نقش قابل توجهی داشته و هیچوقت آذربایجان‌غربی در طول تاریخ خالی از دانشمند و مفاخر نبوده است.

وی افزود: ارومیه مهد علم است و یکی از شهرستان‌های ادب‌خیز این استان مهاباد است که از قدیم‌الایام مهد علم، عرفان، فرهنگ و هنر و ادبیات بوده و مفاخر برجسته و بزرگی در حوزه‌های مختلف در آن تربیت و رشد یافته‌اند.
 

افشار کبیری، رییس دانشکده ادبیات و علوم انسانی گفت: متاسفانه بستر حوزه فرهنگی و ادبی امروز،؛ یک بستر بازاری است و تجاری سازی ایده‌ها و گفتمان‌های غالب دانشگاه‌ها را پر کرده است.

وی ادامه داد: در این جوزه چیزی بجز عشق، افراد را نمی‌تواند به این حوزه علاقمند کند و متاسفانه آثار ارزشمند به سمت فراموشی می‌رود. به همین‌ علت بحث کتاب و عصر کتاب و مباحث مرتبط با این موضوعات باید تکرار شود تا در قبال افرادی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، شرمنده نشویم.

کبیری افزود: مسئله‌ای که در مورد این مفاخر مهم است، دانشگاهی بودن افراد است؛ این افراد ارثیه و سرمایه‌های فرهنگی هستند.
 

در ادامه، سجاد آیدنلو، پژوهشگر در حوزه زبان و ادبیات فارسی و دانشیار دانشگاه پیام نور ارومیه که به‌عنوان یکی از مفاخر فرهنگ و ادب استان آذربایجان‌غربی در این برنامه از وی تقدیر شد، در سخنانی گفت: تاریخ فرهنگی و ادبی آذربایجان سابقه دیرینی دارد. اما در اواخر قرن نتوانستیم آنطور که هست در این عرصه بدرخشیم.

وی ضعیف بودن هیئت علمی دانشگاه‌ها و کم‌لطفی برخی از مسئولین را دو علت عدم فعالیت مستمر ارومیه عنوان کرد.

آیدنلو با بیان اینکه افرادی که در حوزه ادبیات دانشجو یا هیئت علمی هستند، به کتابفروشی‌ها مراجعه کمتری دارند، گفت: من چندین بار با کتابفروشی‌ها این سوال را مطرح کرده‌ام و جواب قاطع آن‌ها، نه بوده است و تا زمانی که زیست غیرعلمی غلبه کند، وضعیت اینچنین است.

این دانشار دانشگاه پیام نور ارومیه در ادامه با ارائه پیشنهاداتی، افزود: مورد اول این است که تاریخ شفاهی برای مفاخر علمی و ادبی استان تدوین شود و دومی اسامی میدان و خیابان‌ها را به اسم مشاهیر تغییر یابد و اجازه ندهیم که این مفاخر به فراموشی سپرده شوند.
 

سجاد آیدنلو متولد ۱۳۵۹ در ارومیه، پژوهشگر ادبیات فارسی و دانشیار دانشگاه پیام نور ارومیه است. از او حدود 17 عنوان کتاب و نزدیک به 300 مقاله در حوزه شاهنامه‌شناسی منتشر شده‌ است. آیدنلو به گواهی استادان و متخصصان فن جوان‌ترین شاهنامه‌شناس شاخص حال حاضر در دنیاست که اعتبار و تازگی نوشته‌های او به تأیید بسیاری از بزرگان ادب فارسی رسیده‌ است. او در بیش از 60 همایش و مجلس علمی در شهرها و دانشگاه‌های مختلف کشور درباره شاهنامه و ادب حماسی ایران سخنرانی کرده‌ و تاکنون چندین مقام و موفقیت علمی را کسب کرده‌ است. وی از جمله چند بار برگزیده جشنواره نقد کتاب و آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی بوده است. سجاد آیدنلو همچنین در اولین دوره جایزه جلال آل‌احمد، عنوان شایسته تقدیر را کسب کرد. شاهنامه و ادب عامیانه کردی، از اسطوره تا حماسه، فرهنگ واژه لغات عربی شاهنامه، دختر خسروان، منظومه رستم‌نامه، آذربایجان و شاهنامه و متون منظوم پهلوانی، از جمله کتاب‌های اوست.

بر اساس همین گزارش، فاطمه مدرسی، استاد زبان و ادبیات فارسی هم که به‌عنوان یکی دیگر از مفاخر فرهنگ و ادب استان آذربایجان‌غربی در این برنامه از وی تقدیر شد، دارای 42 عنوان کتاب است. تافته ریگ زیر باران، سی مرغ در آیینه سیمرغ، از واج تا جمله، قلعه دختر، ترجمه و تصحیح منظر الانسان، ای عشق تو موزونتری، روزون رفته هیچ وَه نَتاتِن) شروه و ترانه در هرمزگان (دشنه به گلو)، ستیزه‌جویی در سروده‌های شاملو و پیر نیشابور از جمله کتاب‌های اوست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها