سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۵
کتابداران در سنگر فرهنگی و اجتماعی بی‌ادعا خدمت می‌کنند

مسئول کتابخانه عمومی امام رضا (ع) دشت آزادگان می‌گوید: کتابداران قشر بی‌ادعایی هستند که در سنگر فرهنگی و اجتماعی صادقانه خدمت می‌کنند، اما دیده نمی‌شوند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خوزستان، عبدالکریم حلفی کارشناسی ارشد مشاوره خانواده که 8 سال است به عنوان کتابدار در نهاد کتابخانه‌های عمومی و در کتابخانه امام رضا (ع) در شهر کوت نعیم فعالیت می‌کند، از جمله کتابداران استان خوزستان است که طرح «کتابدار در خانه» را در ایام تعطیلی کتابخانه‌ها به دلیل شیوع ویروس کرونا، اجرا کرده است.

وی درباره خروجی این طرح به خبرنگار ایبنا گفت: با توجه به ویروس کرونا و شرایط فعلی حاکم بر کشور و تعطیلی کتابخانه‌های عمومی و منتفی شدن ارائه خدمات به صورت حضوری، طرح «کتابدار در خانه» از سوی نهاد کتابخانه‌ها اجرایی شد؛ طرحی که امکان ارائه خدمات را به صورت مجازی برای خانواده‌ها و اعضای کتابخانه‌های عمومی با تکیه بر توانمندسازی خانواده‌ها فراهم کرد.

این کتابدار ادامه داد: خدمات این طرح در زمینه فرهنگی و اجتماعی در قالب تهیه کلیپ، پوستر و بروشور برای ترویج مطالعه بین اعضای خانواده و سازگاری با سبک جدید زندگی در اپیدمی ویرورس کرونا است و پس از آن فعالیت افراد در صفحه اینستاگرام و سایر کانال‌ها قرار داده و یا با توزیع بروشور در بین اکیپ‌های مستقر غربالگری در ورودی شهرها (با هدف در خانه بمانیم) اجرا شد.

مسئول کتابخانه امام رضا (ع) کوت نعیم با گلایه از این که به شغل کتابداری همچون مشاغل دیگر پرداخته نمی‌شود، گفت: فعالیت کتابداران برای عموم مردم، سایر نهادها و ارگان‌ها و به‌خصوص اصحاب رسانه به‌درستی شناخته نشده است و درمیان فراوانی مشکلات به بوته‌ فراموشی سپرده شده و مانند مشاغل دیگر کمتر از فعالیت و خدمات‌شان گفته می‌شود.
 
حلفی نقش خانواده‌ها در شرایط بحرانی را مهم‌ترین و تاثیرگذارترین عامل برای کودکان و نوجوانان قلمداد و بیان کرد: با توجه به شرایط فعلی  ایجاد تنوع و سازگاری کودکان و نوجوانان صددرصد بر عهده خانواده‌هاست که به دور از استرس و اضطراب برای کودکان و نوجوانان، با برنامه ریزی مناسب بتوانند فضای شاد، لذت‌بخش و همراه با سرگرمی برای مطالعه ایجاد کنند.
 
کتابدار دشت آزادگانی که 579 عضو با 4621 کتاب در کتابخانه دارد، دسترسی به کتاب را نسبت به گذشته آسان تر توصیف کرد و معتقد است: با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی و استفاده از وسایلی چون: تبلت، گوشی‌های‌ هوشمند و کتاب‌های صوتی می‌توان هزاران کتاب را با خود حمل کرده و در هر زمان بخواهیم یکی از آن‌ها را مطالعه کنیم. اما به باور من هیچ کدام از این ابزارهای جدید نمی‌تواند حس خوب مطالعه به روش کلاسیک کتاب‌های کاغذی را ایجاد کنند و تمامی آن‌ها پس از  مدت زمانی مطالعه چشم کاربران را خسته می‌کند. خوشبختانه در سال‌های اخیر با تاسیس کتابخانه‌ها در سراسر کشور میزان دسترسی  به کتاب راحت و آسان تر شده و این موضوع در بالابردن  سرانه مطالعه نقش تاثیرگذاری داشته است.  

وی اذعان کرد: هر چند فعالیت در فضای مجازی ما را با دنیای جدید و تکنولوژی آشنا و اشخاصی را که از لحاظ فیزیکی از ما دور هستند، به ما نزدیک می‌کند؛ اما مشغول شدن بیش از اندازه در این فضا موجب شده که خیلی از افراد از خانواده و اطرافیان خود دور شوند. به گفته انیشتین «اگر رسانه‌های ارتباطی جمعی جای تعاملات بشر را بگیرد، نسلی از کودن‌ها خواهیم داشت».

حلفی تنوع کتاب در کتابخانه‌های شهرستان دشت آزادگان را مطلوب ارزیابی و اضافه کرد: هرچند تنوع کتاب‌ها مناسب است، اما کتابخانه‌ها نیاز به منابع غنی و تخصصی‌تر دارند.

کتابدار کتابخانه عمومی کوت رضا در پایان ابراز امیدواری کرد: هرچند فعالیت کتابداران نادیده گرفته می‌شود اما امید داریم روزی مردم و نهادها به فعالیت‌های تاثیر گذار کتابداران پی ببرند.

یادآور می‌شود، شهرستان دشت آزادگان دارای 9 باب کتابخانه عمومی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها