آیتالله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به اینکه مرحوم محقق داماد از معماران بازتأسیس حوزه علمیه قم است، گفت: حوزه علمیه در یکصدسال گذشته، قدمهای بزرگی برای توسعه فقه و فقاهت برداشته است. قم در صدساله گذشته با حضور آیتالله العظمی محقق داماد و آیت الله العظمی حائری یزدی قابل ارزیابی در چندین حوزه علمی و دانشی است.
وی مرحوم آیت الله محقق داماد را نسل چهارم مرجعیت شیعه در قم معرفی کرد و گفت: ایشان با امام خمینی (ره) و مرحوم حاج مرتضی حائری و مرحوم اراکی هم دوره بوده است.
مدیر حوزههای علمیه کشور با تأکید ارتباط علمی میان حوزه قم و نجف تصریح کرد: برخی از مراجع و شخصیتهای فقهی بزرگ از نجف به قم مراجعت کردند و میراث عظیم فقهی و اصولی در قم شکل گرفت.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: گنجینهای که از نجف برخاست و به قم آمد، قطعا گرانسنگ است، ولی خود قم نیز بین ۳۰ تا ۴۰ شخصیت برجسته تربیت کرد که ما شاهد منظومههای فقهی بزرگ در قم از جمله منظومه مرحوم آیت الله محقق داماد هستیم.
آیت الله علیرضا اعرافی بیان کرد: حوزه قم زمینه را برای رشد و تطور فقاهت فراهم کرد و در این شهر طبقات بزرگی از علمای برجسته پرورش پیدا کردند.
مدیر حوزههای علمیه کشور آوردههای حوزه قم را بسیار خوب ارزیابی کرد و یادآور شد: نمیتوانیم بگوییم آوردههای حوزه قم پاسخگوی همه نیازهای جامعه است. ما راه بزرگی پیش رو داریم که باید طی شود.
حجت الاسلام و المسلمین سیدمصطفی محقق استاد حوزه و دانشگاه و فرزند زندهیاد آیتالله سیدمحمد محقق داماد، در بخش دیگری از این همایش به تشریح روحیات آیت الله محقق داماد پرداخت و گفت: آیت الله محقق داماد در سخت ترین شرایط زندگی، نشاط بالایی در کارهای علمی داشت و این نشاط را به ما و شاگردان خود انتقال میداد.
سید مصطفی محقق به ذکر خاطراتی نیز پرداخت و گفت: زمانی که منزل ایشان مهمان میآمد، من و برادرم درخواست ماندن در منزل و کمک به ایشان را میکردیم، اما ایشان به ما میگفتند شما طلبه هستید و باید به منزل خود بروید و به درس خواندن بپردازید.
وی به زمان رحلت آیت الله محقق داماد اشاره کرد و گفت: 50 سال قبل وقتی که فوت ایشان اتفاق افتاد، بلندگوی آستانه قم که میزبان فقاهت قم بود، حاضر به این کار نشد و هیچ روزنامهای در ایران خبر فوت ایشان را کار نکرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: آن زمان آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی خبر فوت را با قلم شیوایی نگاشتند و یک نفر بهعنوان آگهی فاتحه در ستون روزنامه اطلاعات چاپ کرد که بعدها نیز مورد اعتراض قرار گرفت.
این استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: بنده دانشگاههایی مانند هاروارد، آکسفورد و استنفورد را از نزدیک دیدهام، اما میتوانم قسم بخورم که هیچ مرکزی به موفقیت آن روزهای حوزه نبود.
در پایان این همایش از موسوعه ۲۱ جلدی آیتالله محقق داماد که مجموع تقریرات این عالم دینی است و توسط شاگردان ایشان جمع آوری شده است، رونمایی شد.
نظر شما