براساس آمار موسسه خانه کتاب پرفروشترین کتابهای تالیفی طرح تابستانه کتاب در حوزه کودک و نوجوان عبارت بودند از مجموعه «میمینی»، مجموعه «حواستو جمع کن»، مجموعه «رفتن به دستشویی برای یک تا سهسالهها»، «لینالونا»، «تنتن و سنباد»، «جام جهانی در جوادیه»، مجموعه «شناخت حالتهای بچهها برای ا تا 3 سالهها»، مجموعه «قصههای خوب برای بچههای خوب»، «لبخند انار»، مجموعه «صد و ده قصه برای نوجوانان»، «تنور و داستانهای دیگر»، «آمادگی برای نوشتن» و «قصههای مجید» که با احتساب جلدهای مختلف هرمجموعه 40 ردیف نخست این جدول را به خود اختصاص دادهاند.
«میمینی» همچنان در صدر پرفروشها
همانطور که میبینیم امسال هم مانند سال گذشته ناصر کشاورز در صدر نویسندههای آثار پرفروش حوزه کودک و نوجوان قرار گرفته است. ناصر کشاورز با فروش دو هزار و 347 نسخه که هزار و 805 جلد آن به مجموعه «میمینی» و 542 جلد آن به آثار دیگرش از جمله مجموعه کتابهای «تاتی کوچولوها» و «کی بود؟ کی بود؟» اختصاص دارد، همچنان صدرنشین است.
مجموعه «میمینی» اثر ناصر کشاور شامل 12 جلد برای خردسالان و مجموعهای از ترانههای کودکانه تربیتی و آموزنده است که مفاهیم و ارزشهای انسانی مانند امانتداری، پاکیزگی، مهربانی را به آنها میآموزد. این مجموعه شامل قصههای منظومی از بچه میمونی بازیگوش و شیرین است. در هر کتاب مشکلی رفتاری از میمینی سر میزند یا حادثهای برای او پیش میآید که در نهایت تجربهاش را بیشتر میکند.
درخشش فهیمه سیدناصری با مجموعه «حواستو جمع کن»
نویسنده بعدی فهیمه سیدناصری است که با فروش 854 نسخه از جلدهای مختلف مجموعه «حواستو جمع کن» دومین مقام را در این جدول کسب کرده است. این مجموعه حاوي کتابهایی است که به اشكال مختلف به توضیح فعالیتهای آموزشی میپردازند، آموزشهايي که کودکان با انجام عملي آنها میتوانند مهارتهای خود را در بسیاری از عرصهها تقویت کنند. هدف آموزشهای این مجموعه ایجاد میل و اشتیاق به یادگیری در کودکان و تقویت تمرکز و دقت در تمام زمینههای آموزشی و آشناكردن آنان با دنیای اطراف خود است.
این مجموعه آموزشی كه برای كودكان 2 تا 7 سال نوشته شده، در زمينه آشنایی کودکان با رياضی و شناخت اعداد، علوم، پرورش ذهن و تمركز و دقت كودكان تلاش میکند. كتابهاي «تشخيص و ارتباطات، تطابق و هماهنگی»، «تمركز و دقت، مفاهيم كاربردی»، «شناخت شکلها، تفاوت و تشابه»، «آموزش مفاهيم رياضی، مفاهيم متضاد»، « آموزش مفاهيم علوم، شناخت و طبقهبندی جانوران»، «آموزش رياضی، شناخت اعداد 1تا 5»، «آموزش رياضی، شناخت اعداد 5تا 9»، «آموزش رياضی، شمارش و ترتيب اعداد 1تا 9»، «آموزش مفاهيم علوم، شناخت و طبقه بندی گياهان»، «آموزش مفاهيم علوم، آشنايی با كاربرد وسايل مختلف»، «آموزش مفاهيم علوم، ارتباطات محيط اطراف ما» و «آمادگی برای نوشتار، هماهنگي چشم و دست با خطوط نقطه چين» تشكيل دهنده اين مجموعه هستند.
اهمیت آموزش مهارتهای دیداری، شنیداری و شناختی
داریوش صادقی، نویسنده بعدی است که با فروش 614 نسخه از آثارش سومین نویسنده پرفروش این جدول است. «آمادگی برای نوشتن الفبا»، «مهارتهای دیداری و نوشتاری»، «مهارتهای نوشتن: 48 تا 60 ماهگی»، «پرورش دقت و توجه: پیش دبستانی»، «مهارتهای شنیداری و گفتاری»، «آمادگی برای نوشتن (مهارتهای شناختی و ذهنی): 48 تا 60 ماهگی»، «مفاهیم ساده علوم: پیش دبستانی»، «آمادگی برای نوشتن (هماهنگی چشم و دست): 36 تا 48 ماهگی» و «شناخت مفاهیم(مهارتهای شناختی و ذهنی): 48 تا 60 ماهگی» که همگی از سوی نشر کتاب پرنده، منتشر شدهاند ازجمله این آثارند.
نوجوانان همچنان آثار هوشنگ مرادی کرمانی را میخوانند
چهارمین نویسنده پرفروش این جدول، هوشنگ مرادی کرمانی، است که با فروش 551 نسخه از آثارش توانسته در این جایگاه قرار بگیرد. پرفروشترین کتابهای این نویسنده پیشکسوت در جدول پرفروشهای طرح تابستانه کتاب، عبارتند از «لبخند انار»، «تنور و داستانهای دیگر»، «قصههای مجید»، «مهمان مامان»، «پلو خورش»، «کبوتر توی کوزه و گفتوگوی مفصل و خواندنی با نویسنده»، «بچههای قالیبافخانه»، «مربای شیرین» و «خمره».
چند نسل با آذریزدی و قصههای خوبش
مهدی آذریزدی، پنجمین نویسندهای است که با فروش 511 نسخه از عنوانهای مختلف مجموعه «قصههای خوب برای بچههای خوب» در جدول پرفروشهای تابستانه کتاب قرار گرفته است. پرفروشترین عنوانهای این مجموعه عبارتند از «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای برگزیده از آثار شیخ عطار»، «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای چهارده معصوم (ع)»، «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای برگزیده از قصههای قرآن» و «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای برگزیده از گلستان و ملستان»، «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای برگزیده از کلیله و دمنه»، «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای برگزیده از سندبادنامه و قابوسنامه» و «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای برگزیده از مثنوی مولوی» و «قصههای خوب برای بچههای خوب: قصههای برگزیده از مرزباننامه».
مجموعه هشت جلدی «قصههای خوب براي بچههای خوب» يادگاری از زندهیاد مهدی آذريزدی است که هر ساله به خاطر استقبال كودكان و نوجوانان و حتی بسياري از بزرگسالان كه نوجوانی خود را با آن سپري كردهاند و با آن خاطرات شیرینی دارند، جزو پرتيراژترين كتابهای انتشارات اميركبير است. مهدی آذر یزدی این آثار را با هدف آشنایی کودکان و نوجوانان با متون کهن و از میان برداشتن فاصله زبانی میان متون کلاسیک و نسل جدید بازنویسی کرد. او نخستین نویسندهای است که در ایران به فکر نوشتن داستان برای کودکان و نوجوانان افتاد. به همین دلیل است که عنوان «پدر ادبیات کودک و نوجوان ایران» را به او دادهاند. آذریزدی برای این مجموعه در سال ۱۳۴۲ (۱۹۶۷ میلادی) برنده جایزه یونسکو شد و در سال ۱۳۴۵ جایزه سلطنتی کتاب سال را از آن خود کرد. برخی از کتابهای این مجموعه از سوی شورای کتاب کودک به عنوان کتاب برگزیده سال پذیرفته شدهاند. این اثر به زبان اسپانیایی، ارمنی، چینی و روسی ترجمه شده است. این مجموعه تاکنون بیش از 60 بار تجدید چاپ شده است.
بعد از این نویسندگان، مهدی مردانی با 308 نسخه، داوود امیریان با 251 نسخه، شکوه قاسمنیا با 226 نسخه، محمد میرکیانی با 171 و کلر ژوبرت با 111 نسخه برای کتاب «لینالونا» در جایگاههای بعدی جدول پرفروشهای کتاب تالیفی کودک و نوجوان موسسه خانه کتاب قرار دارند.
از پرفروشترین آثار مهدی مردانی در جدول پرفروشهای طرح تابستانه کتاب میتوان به «حیوانات وحشی»، «میوهها»، «حیوانات اهلی»، «حیوانات دریایی» و «پرندگان» و از پرفروشترین آثار داوود امیریان میتوان به «جام جهانی در جوادیه»، «کودکستان آقا مرسل» و «گردان قاطرچیها» اشاره کرد.
همچنین پرفروشترین آثار شکوه قاسمنیا در فهرست پرفروشهای آثار تالیفی حوزه کودک و نوجوان طرح تابستانه کتاب عبارتند از: «مامان بیا جیش دارم: رفتن به دستشویی برای 1 تا 3 سالهها»، «مامان میخوام بخوابم: خوب خوابیدن برای 2 تا 5 سالهها»، «دوستان داداشی».
«تن تن و سندباد» و «مجموعه قصه ما مثل شد: صد و ده قصه برای نوجوانان» نیز عنوانهای آثار پرفروش محمد میرکیانی در این جدول است.
استقبال خانوادهها از آموزش مهارتهای رفتاری و علمی به کودکان
براساس آنچه که گفته شد، مشخص میشود گرایش خانوادهها به تهیه کتاب برای گروه سنی خردسال نسبت به کودک و نوجوان بیشتر است. همچنین خانوادهها علاقه دارند در قالب کتاب مهارتهای رفتاری، اخلاقی، اجتماعی و علمی را به فرزندانشان بیاموزند. براین اساس میبینم که آمار فروش مجموعه «میمینی»، «حواستو جمع کن»، «تاتی کوچولوها» و ... نسبت به سایر آثاری که در حوزه خردسال منتشر شده بیشتر است.
از سویی دیگر این آمارها حاکی از آن است که گرایش مخاطبان به سوی متون کهن و بازنویسیهایی است که نویسندگان از آثار کهن دارند و در این میان با توجه به فروش بالای مجموعه «قصههای خوب برای بچههای خوب» از میان انبوه آثار بازنویسی که در حوزه کودک و نوجوان تولید شده نشان میدهد نام نویسنده نیز تاثیر زیادی دارد و هنوز اعتماد به مهدی آذریزدی و آثارش در مخاطبان موج میزند.
البته این اعتماد و علاقه به نویسندگان نامآشنا و پیشکسوت به مهدی آذریزدی محدود نمیشود و همچنان آثار نویسندگانی مانند هوشنگ مرادی کرمانی و شکوه قاسمنیا در شمار پرفروشترینهای حوزه کودک و نوجوان قرار دارد.
همچنین در این جدول نام نویسندگان دیگری که نسبت به چهرههای پیشکسوت قبلی کمتر مطرح شدهاند مانند مهدی مردانی، داریوش صادقی و داوود امیریان نیز دیده میشود که نشان دهنده رشد و توسعه ادبیات کودک و نوجوان در ایران است.
نکته قابل توجه دیگر قرار گرفتن کتاب «لینالونا» اثر کلر ژوبرت، از دفتر نشر فرهنگ اسلامی در مقام شانزدهم جدول پرفروشهای این دوره است. این نویسنده فرانسویالاصل حوزه کودک و نوجوان علیرغم اینکه از ابتدا مسلمان نبوده و بعدا به دین اسلام گرویده توانسته در «لینالونا» مساله حجاب را با زبانی ساده و قابل فهم بهرای کودکان مطرح کند و در قالب داستانی تخیلی ماجرای دختربچهای را بیان میکند که با آدم کوچولویی آشنا میشود که وسط جنگل کاج زندگی میکند و موهایی آبیرنگ دارد.
نظر شما