کمالیسروستان در مراسم خاکسپاری پدر مطالعات خلیج فارس
احمد اقتداری بخشی انکارناپذیر از کارنامه تاریخ و فرهنگ ایران است
کوروش کمالی سروستانی گفت: فقدان درگذشت استاد احمد اقتداری، اندوهی ژرف برای جامعه علمی و فرهنگی این سرزمین است؛ بادا که میراثداران نکویی در طی پویه علمی او باشیم. اقتداری بخشی انکارناپذیر از کارنامه تاریخ و فرهنگ ایران است.
کوروش کمالی سروستانی در این مراسم در توصیف احمد اقتداری گفت: در رازآلودگی جنوب، عمر گذراند، بر پهنه نیلی دریایش، عشق ورزید، بر خاک تفدیدهاش بذر فشاند. در قابی از واقعیت و تاریخ، در پیِ هویت بلندآوازۀ این سرزمین، هرم سوزان گرما را به جان خرید. او در پی کشف جنوب بود؛ آنجا که آب و آتش در مصافی مدام، درهم میتنند؛ از دهلیز تنگ کوچهها تا گورهای خارگرفته و آبانبارهای زنگارگرفته گِلاندود و منارهها و کنگرههای زمانخورده، تا لنجها و سقفهای نمور خانهها، تا کوبههای باد و شرجی زمان تا آوازهای در بادخوانده جاشوی پیر، میراث ایرانزمین را به کنکاش نشسته بود.
رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس افزود: وجب به وجب این خاک را دانسته، عشق میورزید. جنوب برای او فراتر از یک جغرافیا بود؛ مفهومی که با تمامی پدیدههایش، از رفتگان و ماندگان و آیندگان، معنا میگرفت، و از دلِ این همه، تاریخ را روایت میکرد. با مردمان این خطه از خامۀ جان زیسته، آمالها و اندوهشان را میشناخت و بر فراز و نشیب تاریخشان، مباهات میکرد و در پی کشف جنوب بود؛ آنجا که جغرافیا، تاریخ، ادبیات و انسان معنا میگرفت.
وی در ادامه گفت: احمد اقتداری با قامتی نستوه، نگاهی خیره و عمیق، و پشتی که هرگز خم نشد در طوفان حوادث و روزشمار عمر و لبخندی به غایت مهربان، آنسان که خاص مردمان جنوب است، با گفتاری شیرین، که حلاوتش تا زمانهای بسیار در خاطر میماند، بیتردید یکی از کوشاترین فارسپژوهان معاصر بود که آثار باستانی خلیج فارس و مردمان حاشیه آن بیشک همیشه او را به خاطر خواهند داشت که با کولهباری از کتاب و دستنوشتهها، دوربینی آویخته از گردن، راههای پرپیچ و خم را درمینوردید تا از لابهلای رخدادهای خاکخورده زمان، تاریخ این مردمان را به گونهای مستند، بنگارد و چنین است که او را «پاسبان خلیج فارس» میخوانند.
کمالی سروستانی اظهار کرد: امروز سه ضلع مثلث دانشپژوهی یارانِ همراه؛ استاد منوچهر ستوده، ایرج افشار و احمد اقتداری، قرار ماندن را به ودیعه رفتن وانهادهاند؛ سه یار همراهی که در مصاحبت یکدیگر، خالق آثاری شدند گرانقدر، ماندگار و موثر در تاریخ و جغرافیای این سرزمین.
مدیر دانشنامه فارس گفت: تنوع آثار به یادمانده از استاد احمد اقتداری در زمینههای تاریخ، معماری، ترجمه، تصحیح و تحشیه، ادبیات و مردمشناسی و سیاست، نشاندهنده تواناییها و علاقه او به زاویههای پیدا و پنهان فرهنگ ایرانی است؛ فرهنگی که هر ایرانی علاقهمند بدان در جهت اعتلای نامش خواهد کوشید. همچنین نقش استاد در جهت احیای آثار سدیدالسلطنه فراموشنشدنی است.
وی همچنین بیان کرد: تعامل میان پدیدهها در نواحی حاشیهای، کوهستانی، ساحلی و دریایی در پیوند با یکدیگر با سبکی علمی، در آثار استاد بازتاب یافته است و این امر حاصل بافههای رنجی است از سرِ عشق و دلسپردگی، به این سرزمین مانا، از سوی رهرویی خستگیناپذیر، بادیهپیمایی در کرانههای خورشیدزدۀ خلیج فارس و دشتهای پهناور خوزستان.
کمالی سروستانی ادامه داد: بیشک یادمانهای علمی و خاطرهانگیز این استاد بیبدیل که بیانگر رازهای نهفته در دل خاک ایران کهن است و حدیث کاروان تاریخ و جغرافیای این سرزمین، در حافظه جمعی ما ماندگار خواهد ماند؛ ما ایرانیان و علاقهمندان به فرهنگ ایران زمین وامدار تلاشهای بزرگ مردی هستیم که برای اعتلای فرهنگ ایرانزمین، عمر خویش را سپری کرده است، وامدار تمامی فرهیختگانی که خواهان نامآوری ایرانزمین بوده، در راستای اعتلای نامش کوشیدهاند.
وی افزود: بیشک امروز، سامان یافتن هر پژوهشی در حوزه دریای فارس و عمان و جزایر و کرانههای آن، بینیاز از آثار بهیادمانده استاد اقتداری نخواهد بود. نام او با خلیج فارس و ساحلنشینان و پسکرانهنشینانش، پیوندی ناگسستنی یافته است.
مدیر دانشنامه فارس گفت: گرچه امروز دریغاگوی مردی از اهل خرد و دانشیم، اما هم بدین نکته میبالیم که بیشک، بذر دانشی را که کاشته است، در آیندهای نه چندان دور، در قامت جوانان دلسپرده این خاک به بار خواهد نشست. تاسیس بنیاد علمی و فرهنگسرایی با نام استاد احمد اقتداری، انتشار سالانه کتاب احمد اقتداری حاوی مقالات تحلیلی درباره آثار او و اسناد و خاطرات وی میتواند گامی موثر در حفظ این میراث گرانبها باشد.
نظر شما