شنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۲
دريافت هزينه بابت صدور شابك اثرات مثبت دارد

معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب افزود: دیدگاه من درباره پولی شدن شابک منفی نیست. موسسه خانه کتاب به‌عنوان نماینده سازمان جهانی isbn مجاز است برای اداره امور خود در ازای صدور شابک، هزینه دریافت کنند.

آزاده نظربلند؛ معاون امور معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره آسیب‌های شابک رایگان بیان کرد: سازمان‌های فعال در حوزه صدور شابک، در کشور‌های مختلف دنیا هدف سود‌آوری ندارند. آژانس‌های isbn در دنیا به این دلیل که غیر‌انتفاعی محسوب می‌شوند، تنها مجازند برای تامین هزینه‌های خود از‌جمله نیروی انسانی و یا مکان در ازای صدور شابک، پول دریافت کنند.
 
وی افزود: برای اجرای الگوی مناسب دریافت هزینه که منجر به زیر‌سوال رفتن جایگاه موسسه خانه کتاب به‌عنوان نمایندگی و آژانس مسئول صدور شابک در ایران نشود باید به شیوه بین‌المللی عمل کنیم.
 
نظر‌بلند، پولی شدن شابک را در نگاه کلی بر بهبود وضعیت نشر موثر ندانست و ادامه داد: عوامل بسیاری در چرخه نشر دخیل­‌اند که شابک یکی از آن‌هاست. شابک با هدف پیگیری جریان چرخه تولید تا فروش کتاب بوجود آمده است و در صورت تحقق این امر به جایگاه واقعی خود می­‌رسد؛ اما با توجه به اینکه جریان توزیع و پخش کتاب در ایران هنوز کاملا اصولی  نیست، isbn  در جایگاه واقعی خود قرار ندارد. به‌عبارت دیگر شابک ارزش افزوده‌ای است برای کتاب که روند تولید تا مصرف کتاب را قابل رصد و پیگیری می‌‌کند.
 
معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب گفت: در ایران هنوز استفاده از شابک در مرحله توزیع و فروش کتاب نقش و جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است.
 
نظر‌بلند درباره تاثیر پولی شدن شابک در پیشگیری از تولید غیر‌هدفمند کتاب بیان کرد: به هر حال باید در نظر داشته باشیم که هزینه حداقلی برای دریافت هر نوع خدماتی، موجب ارزشمند‌تر شدن آن می‌شود؛ اما اینکه بگوییم دریافت پول در ازای دریافت شابک لزوما موجب بهبود جریان تولید کتاب خواهد شد، چنین نیست.
 
وی با تاکید بر اهمیت توجه به حلقه‌های مختلف نشر برای افزایش کیفیت جریان تولید کتاب بیان کرد: تا زمانی که نظام مکانیزه فروش و ارتباط بین تولید، توزیع و مصرف در سراسر کشور ایجاد نشود، شابک نمی‌تواند به جایگاه واقعی خود برسد.
 
خانه کتاب برای دریافت پول در ازای شابک مجاز است
معاون فناوری و اطلاع‌رسانی موسسه خانه کتاب افزود: دیدگاه من درباره پولی شدن شابک منفی نیست. موسسه خانه کتاب به‌عنوان نماینده سازمان جهانی isbn مجاز است برای اداره امور خود در ازای صدور شابک، هزینه دریافت کنند.
 
نظربلند درباره تاثیر پولی شدن شابک بر جریان ناشر ـ مولف گفت: دریافت هزینه در ازای صدور شابک زمینه‌ساز کنترل بهتر فعالیت ناشر مولفان خواهد شد؛ به‌عبارت دیگر دریافت هزینه مانع از این خواهد شد که ناشرـ مولف بعد از دریافت شابک، کتاب را به دست ناشر بسپرد و از  شابک موردی استفاده نکند.
 
وی درباره رویکرد جهانی برای صدور شابک گفت: نزدیک به 70 درصد از کشور‌ها در ازای ارائه خدمات هزینه دریافت می‌کنند. به‌عنوان مثال، شرکت بوکر، براساس زمان فرآیند صدور شابک هزینه دریافت می‌کند؛ به‌عبارت دیگر، قیمت ارائه خدمات این شرکت به‌عنوان مثال، برای گروه 10 تایی شابک طی 15 روز 275 دلار، برای 48 ساعت 275 دلار و برای 24 ساعت 400 دلار است.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • elahi ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    بسیاری از کتابهای منتشر شونده اصولن به کتابفروشان و یا مراکز پخش سپرده نمی شوند. اینان به شابک نیاز ندارند. اما به شماره ثبت در کتابخانه ملی ایران از دو جهت نیاز دارند. الف: ثبت کتاب و امار انتشار کتاب که برگ هویت فعالیت فرهنگی کشور در مقایسه با کشورهای دیگر جهان است. دوم: این شماره ثبت قانونا باید مانع چاپ قاچاقی کتاب در ایران و خارج گردد و حقوق مادی و معنوی مولف را تضمین کند. میان این دو شماره یعنی شابک که یک نشانه تجارتی برای سفارش کالای چابی است با شماره ثبت کتابخانه ملی که حافظ منافع مولف و بخشی از منافع ملی ایران است تفاوت اساسی وجود دارد. اولی نشانهرواج تجارتی و دومی نشانه فعالیت تولیدی در عرصه فرهنگی است. مولفین خود ناشر گاهن نیازی به شابک ندارند. اینان در اروپا هم کتابهایشانرا بدون شابک اما با شماره ثبت کتابخانه ملی کشورشان منتشر می کنند و دست فروشی می کنند زیرا به شبکه پخش کشورشان یا راه داده نمی شوندزیرا شناخته شده نیستند و یا کارهایشان از روی تفنن است. شاد باشید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها