شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۱
رابطه کتابخوانی و پیری مغز چیست؟

سال جدید میلادی فرا رسیده است و خیلی‌ها تصمیم می‌گیرند در سال جدید بیشتر کتاب بخوانند اما سؤال اینجاست که چرا اصلاً باید به خودمان زحمت بدهیم و چگونه وقت لازم را بیابیم. تحقیقات جدید نشان می‌دهد کتابخوانی نه تنها در کودکان بلکه در بزرگسالان هم موجب سلامتی مغز انسان می‌شود و روند پیری مغز را کند می‌کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از پاپیولر ساینس، تحقیقات علمی جدید نشان می‌دهد کتابخوانی برای سلامتی مغز مفید است. پیش از این اثبات شده بود که کتابخوانی برای مغز کودکان مفید است و سبب می‌شود در بزرگسالی در تست‌های استعداد و بررسی واژه‌ها بهتر عمل می‌کنند.
 
مطالعات دیگری هم در این زمینه انجام شده است. در سال 2012 بررسی انجام‌شده توسط دانشگاه استنفورد که در آن افراد هنگام انجام ام‌آر‌آی داستانی از جین آستن خواندند نشان داد کتابخوانی موجب ورزش بخش‌های مختلف مغز می‌شود و هنگام افزایش سن پیری شناختی ذهن‌تان را کند می‌سازد.
 
کلمات حاضر بر روی یک صفحه موجب افزایش هوش احساسی می‌شود. تحقیقی در سال 2016 نشان داد کسانی که داستان می‌خوانند درک بهتری از حالات روحی دیگران دارند. به این توانایی «تئوری ذهنی» می‌گویند. در این حالت می‌توانید صفات و حالات دیگران را به خود نسبت دهید و درک کنید ممکن است دیگران نظرات، احساسات، و افکار متفاوتی از شما داشته باشند. در نتیجه احساست همذات‌پنداری در مخاطبان داستان بیشتر است. بنابراین کتابخوانی نه تنها سلامتی مغزتان را افزایش می‌دهد بلکه انسان بهتری از شما می‌سازد.
 
اما مشکل اینجاست که خیلی‌ها زمان کافی برای کتاب خواندن ندارند. بنابراین باید با برنامه‌های کوچک شروع کنید. مثلاً با خواندن پنج صفحه در روز کتابخوانی را آغاز کنید. وقتی موفق به خواندن پنج صفحه در روز شدید کمی بعد هدف خود را به ده صفحه در روز افزایش دهید.
 
به علایق خود توجه کنید. اگر در آغاز راه تصمیم به خواندن «برادران کارامازوف» بگیرید- چون کتاب معروفی است- خسته می‌شوید. خواندن کتابی که دوستش دارید سبب می‌شود از خواندن لذت ببرید و به عنوان اجبار به آن نگاه نمی‌کنید. به تدریج و پس از عادت کردن به کتابخوانی می‌توانید به سراغ آثار جدی‌تر بروید.
 
در روند عادت کردن به کتابخوانی با خود مهربان باشید و از خود خیلی انتقاد نکنید. خودآزاری سبب می‌شود به هدف خود نرسید. به خود سخت نگیرید مخصوصا اگر از نقطه صفر آغاز کرده‌اید. اگر روزی از برنامه خود عقب ماندید نترسید. همه ما گاهی دوست داریم بیش از حد تلویزیون یا سریال موردعلاقه‌مان را نگاه کنیم. سعی کنید به برنامه خود در طولانی‌مدت متعهد باشید.
 
برای رسیدن به این منظور سعی کنید گاهی کتاب صوتی با خود داشته باشید تا در وقت‌های مُرده طول روز مانند حضور در تاکسی یا اتوبوس به ان گوش دهید. البته این موضوع سبب می‌شود به موضوع برتری کتب چاپی به آثار صوتی فکر کنیم اما باید بدانیم از نظر علمی این برتری به اثبات نرسیده است.
 
باید بدانیم که کتاب خواندن موجب افزایش قدرت ذهنی و توانایی کار کردنمان می‌شود. استراحت دادن به خود در میانه انجام کارهای جدی سبب می‌شود حافظه کوتاه‌مدت‌تان بهبود یابد. بنابراین هر وقت انگیزه خود را برای کار کردن از دست دادید چند صفحه کتاب بخوانید تا با روحیه‌ای بهتر سر کار خود برگردید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها