کتاب «زیباییهای نهضت عاشورا» به قلم رضاقلی قربانی (خلخالی) وجوه مختلف زیباییهای این رخداد عظیم تاریخ از شرافت، شهامت، عبادت، الگوپذیری تا مرگ زیبا را ترسیم میکند.
«مقدمه و شناخت امام علیهالسلام»، «زیباییهای امام حسین (ع)»، «نماینده و پیک امام»، «حرکت از مدینه به سمت کوفه و کربلا»، «تصویری از مرگ زیبا»، جلوههای جوانان در نهضت عاشورا»، «زیباییهای شرافت، شهامت و شجاعت»، «زیباییهای وصفناپذیر ابوالفضل العباس (ع)»، «زیباییها و ظرافتها در اقدام و عمل امام حسین (ع)»، «درخشش و جوشش خون در کهکشان عاشورا»، «زیباییهای نماز و راز و نیاز در عاشورا»، «اوج وحشیگری در آتش زدن خیمهها»، «حضرت زینب (س) زینت برای زیباییهای بیحد»، «زیباییهای زینت عبادتکنندگان، امام سجاد (ع)»، «بهترین بهانه برای گریستن»، «پیآمدها و اعتراضها پس از شهادت امام حسین (ع)»، «لعن کردن»، «الگوپذیری از نهضت امام حسین (ع)» و «کتابنامه» بخشهای کتاب است.
«تصویری از مرگ زیبا» موضوع پنجمین بخش کتاب است که در آن نقلهایی از بزرگان درباره اینگونه مردن و صحنههایی از مرگ زیبا در عاشورا به تصویر کشیده میشود. در این بخش آمده است: «امام حسین (ع) شهادت را سبب کرامت و سرفرازی میداند، لذا با سوگند میفرماید: و سوگند به خدا! امیدوارم که خداوند مرا به سبب شهادت، کرامت و سرفرازی دهد (مقتل مقرم، /351-بحارالانوار، 45/52). اصحاب و یاران امام حسین (ع) میگفتند: حمد خدایی را که به سبب شهادت در رکاب شما، به ما شرافت بخشید (بحارالانوار، 44/298 – نفسالمهموم، /231 و 252 – العیون العبری، / 90). باز اصحاب امام حسین (ع) می گفتند: ... در حالیکه میدانیم کشته شدن یکبار بیش نیست، بعد به دنبالش کرامتِ بیانتهاست، پس چرا حاضر به فداکاری نباشیم؟! همانگونه که در زیارتش آمده است: کسی به سبب کرامت شما رستگار است که او را به سبب شهادت، کرامت و سرفرازی داده باشی (تهذیبالاحکام، 6/113 – بحارالانوار، 98/210 و 331 – کتاب المزار،/ 96).»
بخش هفتم کتاب به «زیباییها و ظرافتها در اقدام و عمل امام حسین (ع)» میپردازد که در قسمتی از آن میخوانیم: «وقتی که سکینه گریه حضرت سیدالشهدا (ع) را دید، تاب نیاورده، به آن حضرت وارد شد و گفت: ای پدر! چرا گریه میکنی؟ آیا گریهات از غریبی و تنهایی است؟ یا که از رفتن اصحاب نالانی؟ فرمود: دخترم! گریهام برای هیچکدام از اینها نیست، بلکه گریهام برای گمراهی و جهالت این جماعت است... فردا در پیشگاه الهی چه جوابی به جدم خواهند داد؟!... (قلزم، 19 / 303). زینب (س) عرض کرد: ای برادر! طبق فرموده خودتان، فردا همه کشته میشوید. باید حزن عالم تو را باشد، چه شده که تو را بشاشتر از هر شب میبینم! فرمود: ای خواهر! فردا شب به وصل یار میرسیم و به مقصود حقیقی نایل میشویم، پس چرا شاد و خندان نباشیم؟! (قلزم، 19 / 313)»
بخش دیگری از کتاب ویژه زیباییهای اخلاق، رفتار و گفتار اسوه صبر و شهامت، حضرت زینب کبری (س) است که در اینباره در صفحه 264 آمده است: «هماهنگی کامل بین امام حسین (ع) و خواهرش زینب (س) در به ثمر رساندن اهداف قیام موجود بود. اخلاص و راضی به رضای الهی بودن در این دو روح بزرگ خدایی و بیمانند، به نحو احسن و اکمل وجود داشت. شجاعت و شهامت و خیرخواهی و خستگیناپذیری در هر دو بزرگوار موج میزد و به اوج میرسید... درجه محبت و دوستی او با برادرش چنان بود که هر روز چند مرتبه خدمت امام حسین (ع) میرسید و دیده به دیدار مبارکش روشن میساخت تا بدانجا که گفتهاند: در اوقات نماز میآمد و به آن کعبه مقصود نظر میکرد و آن قبله اهل حاجت و حقیقت را زیارت مینمود، آنگاه مشغول نماز میشد.»
نخستین چاپ کتاب «زیباییهای نهضت عاشورا» در 392 صفحه با شمارگان دو هزار نسخه به بهای 24 هزار تومان از سوی انتشارات مداد مشکی راهی بازار نشر شده است.
نظر شما