نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در آستانه بیست و ششمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی گفت: اگر برنامههای قابل ارائه در هفته کتاب، برای ترویج کتابخوانی هوشمندانه و با در نظر گرفتن نیاز مخاطب، وضعیت جامعه و سایر فاکتورهای مؤثر اجرا شود موجب گسترش فرهنگ کتابخوانی خواهد شد.
وی در اشاره به هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و با بیان اینکه ترویج فرهنگ مطالعه در هفته و ماه و فصل و زمان خاص نمیگنجد و در تمامی روزهای سال باید جریان داشته باشد، گفت: از آنجاکه برنامههای قابل ارائه در هفته کتاب، برای ترویج کتابخوانی است، چنانچه هوشمندانه و با در نظر گرفتن نیاز مخاطب، وضعیت جامعه و سایر فاکتورهای مؤثر اجرا شودد موجب گسترش فرهنگ کتابخوانی خواهد شد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: در سالهاي اخير، اقداماتی مهم و نه کافی در اين خصوص صورت گرفته است مثل؛ برگزاري نمايشگاههاي کتاب در سطح ملي و استاني، اهداي جوايز ادبي، اهداي کتاب، دادن بنهاي کتاب و توجه به زيرساختهاي لازم براي امر کتابخواني.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بر لزوم تقویت بنيانهاي فرهنگي و کتابخوانی در استانهای محروم تاکید کرد و گفت: مناطق کمبرخوردار با تمام موانع و مشکلات موجود باید در اولویت باشند زیرا توسعه فرهنگی عاملی برای توسعه اجتماعی و اقتصادی است، البته از جمله عوامل مهم و جذاب در این زمینه مشارکت خود مردم و نهادهای مدنی با برگزاری کارگاههای کتابخوانی و قصهگویی و خاطرهنویسی برای تمام مقاطع سنی از کودکان تا بزرگسالان است.
وی با بیان اینکه برگزاری برنامههای کتابی در مکانهای مختلف در گسترش فرهنگ کتابخوانی موثر است، یادآور شد: میتوان در مدارس، مساجد، کتابخانهها، نمایشگاهها و بسیاری اماکن عمومی از حضور نویسندگان آگاه و مشتاق در این زمینه دعوت کرد و به دنبال آن زمینهای ایجاد شود تا آثار روز همچنین آثار برجسته و ارائه زندگینامه برخی نویسندگان به مردم معرفی شود تا تاثیر بسزایی در رشد این فرهنگ داشته باشد.
ذوالقدر با اشاره به این نکته که مراجعه به کتابخانهها، فروشگاهها و نمایشگاههای کتاب و مطالعه کتاب به ایام خاصی مرتبط نیست، گفت: برای نهادینه کردن مطالعه، برنامهریزیهای طولانیمدت و متناوب ضروری است اما از آنجا که مطلوب این است که عادت به مطالعه همگانی شود و سرانه آن در کشور افزایش پیدا کند. رسیدن به این هدف، ابزار و راهکارهایی را برای ترغیب شهروندان به مطالعه، میطلبد.
به گفته وی، انجام برنامههای نمادین و اجرای چنین طرح هایی با ایجاد بسترها و پس زمینههایی که موجب جذب هرچه بیشتر مخاطب شوند، مفید و ارزنده است.
ذوالقدر با اشاره به برنامههای كميسيون فرهنگي مجلس در زمینه حوزه کتاب نیز توضیح داد: موضوع کتاب و کتابخوانی همواره مورد توجه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی بوده است و با شناسایی چالشهای موجود در حوزه چاپ، نشر، ترجمه و تدوین، تلاش کرده است تا با نشستهایی که با صاحبان امر صورت میپذیرد با بهرهگیری از توان تجربی این سرمایههای انسانی در عرصه کتاب و کتابخوانی تصمیماتی مدبرانهای اتخاذ کند.
وی با ذکر مثالی در این زمینه گفت: در قانون بودجه سال 97 نیز افزایش قابل توجه بودجه حوزه چاپ را به تصویب رساندیم که یقیناً افزایش ظرفیت صنعت چاپ به عنوان یک پیشنیاز برای عرصه فرهنگ کتاب و کتابخوانی به حساب میآید. همچنین تجلیل از کتابخوانان، کتابدارها، نویسندگان و پیگیری مشکلات و موانع آنها نیز از جمله برنامههایی است که مورد نظر همیشگی این کمیسیون است البته همواره پاسخگویی به مطالبات افراد فعال در این حوزه و همکاری با سایر نهادهای فرهنگی در این حوزه نیز معمول شده است.
ذوالقدر همچنین درباره عوامل اثرگذار بر توسعه فرهنگ مطالعه، عنوان کرد: چنانچه اجرای این برنامهها با محتوای غنی و شکل جذاب همراه باشد قطعا در ترغیب و تشویق افراد به مطالعه تاثیرگذار است و البته در اجرای این برنامهها خانوادهها اهمیت بالایی دارند زیرا خانواده عامل بسیار موثری در ایجاد عادت به مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی است و عادت به مطالعه را باید از کودکی ایجاد کرد.
به گفته وی، اگرچه شرایط اقتصادی و صنعتی و اجتماعی حاکم بر جامعه نیز در افزایش و کاهش میزان مطالعه تأثیر جدی دارد اما محیط و شرایط خانواده، روش تربیتی و آموزشی والدین، طرز تفکر و نگرش والدین در رابطه با مطالعه و کتابخوانی نقش مؤثری در تقویت مطالعه و کتابخوانی دارد.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه کتاب و نشریات قابل دسترس و همچنین سطح اقتصادی و پایگاه اجتماعی خانواده تأثیر قابل توجهی در نهادینه شدن عادت به مطالعه دارد، گفت: از آنجاکه میزان رشد و توسعهیافتگی در هر کشوری ارتباط مستقیم با میزان مطالعه در آن فرهنگ و کشور دارد این نکته که کتابخوانی تاثیر مهمی در زندگی افراد دارد بر کسی پوشیده نیست، به همین دلیل اجرای این برنامهها چنانچه هدفمند و متناوب صورت گیرد موجب توسعه فرهنگ مطالعه میشود و افراد مختلف با مطالعه کتاب و بالا بردن سطح آگاهی، اطلاعات و بینش خود میتوانند زندگی بهتری برای خود داشته باشند و این آگاهی و دانایی در رشد و توسعه کشور در بلندمدت موثر خواهد بود.
وی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: متولیان فرهنگ، همه مسئولان و حتی شهروندانی که خواهان ارتقای سطح دانایی جامعه و گسترش اندیشیدن و شکلگیری درست مطالبهگری و تعامل صحیح افراد جامعه و نهایتا پیگیر اقداماتی که زیربنای توسعه است هستند، به اندازه ظرفیت وجودی و تواناییهایشان موظفاند این فرهنگ غنی و پربار را نهادینه کنند.
ذوالقدر با بیان اینکه چنین اقدامی میتواند به دیگر افراد جامعه هم کمک کند، گفت: هیچ ذخیره و میراثی سودمندتر و باارزشتر از کتاب نیست؛ در واقع وقتی جهل و بیخبری، جامعهای را از پای درآورد، یا نادانستهها و تردیدها ذهن افراد را فلج کند، بدون شک یکی از مهمترین کارهایی که میتواند آفت جهل را بزداید، مطالعه است و آنچه میتواند شبهههای ذهنی را دفع کند و ایمان و اطمینان را به ارمغان آورد، کتاب خوانی است.
ذوالقدر ادامه داد: از سوی دیگر گرفتاران در چنبره پرسشها و شبههها میتوانند برای استمداد فکری به کتاب مراجعه کنند و از آن نیرو بگیرند و به جنگ جهل روند. اهمیت این مقوله تا آنجا است که در فرهنگ و تمدن اسلامی، کتاب جایگاه ویژهای دارد و همواره به آن عنایتی خاص شده است.
وی با بیان اینکه اسلام، تنها دینی است که معجزهاش کتاب، نام کتابش قرآن و نخستین پیام آن، امر به خواندن است، یادآور شد: خداوند در قرآن به قلم سوگند خورده و سورهای را قلم نام نهاده است و امام صادق (ع) نیز فرموده است که «بنویس و دانش خود را در میان برادران دینی به وسیله کتاب منتشر ساز، و هنگامی که زمان مرگت فرا رسید، نوشته های خود را برای فرزندانت به عنوان میراث واگذار کن».
نظر شما