وی افزود: با توجه به جامع بودن دانشگاه شهیدبهشتی، کتابخانه این دانشگاه دارای تنوع موضوعی بسیاری است. برخلاف برخی دانشگاهها که در یک موضوعی خاص مانند فنی مهندسی و یا علوم انسانی غنی هستند، کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی در همه زمینهها به ویژه ادبیات دارای کتابها و منابع زیادی است. همیشه توقع و نیازهای افراد و مراجعهکنندگان به کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی نسبت به دیگر کتابخانههای دانشگاهها زیاد بوده است و این تا حدودی وظیفه ما را در امر زمان تکمیل و تجمیع منابع و کتابها دشوار کرده است.
وی درباره نحوه تامین منابع کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی گفت: مشکل اساسی تامین بودجه کافی است. با توجه به نوسانات ارزی که وجود داشت و همچنان وجود دارد، نتوانستیم آنگونه که باید و شاید نیازهای استادان و دانشجویان در نمایشگاه کتاب تهران برآورده کنیم و علاوهبر نوسانات ارزی، سیاست مشخصی در قبال عرضه کتابهای خارجی وجود نداشت و این امر باعث سردرگمی شد؛ به همین دلیل سهم ما از ابتیاع خرید کتاب در نمایشگاه امسال بسیار کاهش یافت.
فریدزاده خاطرنشان کرد: اگر کتابخانهها بخواهند فقط در نمایشگاه کتاب تهران تامین منابع داشته باشند، طبیعی است که امکان تامین منابع کمتر و کمتر میشود. من فکر میکنم تمهیداتی باید اندیشیده شود تا نیازهای پژوهشی محققان و دانشجویان در دانشگاهها برآورده شود؛ در غیر این صورت کمتر کتابخانهای در سطح کشور وجود دارد که بتواند پاسخگوی این افراد باشند. اگر روند تامین منابع کتابخانه دانشگاهها با اخلال مواجه شود به فرآیند آموزشی و پژوهشی آسیب جدی وارد میآید. باید نگاه ویژهتری به تامین منابع دانشگاههای جامع داشت و در این زمینه حمایتهای ویژهتری شود تا بتوان در همه جنبهها کتابخانه غنی داشته باشیم.
فرید زاده افزود: نهایت تلاش ما در کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی به روز بودن قفسههای کتاب است؛ برای این امر در بخشی از سامانه دسترسی به منابع کتابخانه، قسمتی برای پیشنهادهای مراجعه کنندگان و دانشجویان و استادان طراحی شده تا کتابهایی که در مخزن کتاب موجود نیست در اولین فرصت تهیه شود و در نهایت این کتابها وارد فرآیند خرید میشوند.
فقط نگاهمان به نمایشگاه کتاب نیست
وی گفت: در کل اگر کتابخانهای بخواهد تمام کتابهایش را از نمایشگاه تهران و دیگر نمایشگاهها تهیه کند با مشکل و تداخل خرید مواجه میشود. در زمینه تامین منابع با توجه به مشکلاتی که در سالهای گذشته برای ما پیش آمده بود؛ تصمیم گرفتیم کارگروههای تخصصی تامین منابع علمی را تشکیل دهیم که این کارگروه نیازها را پیگیری میکنند و هر کدام حوزه ویژه خود را دارد. لازم به ذکر است که در هر حوزه از علم، کارگروهها نیازها را ارزیابی و در نهایت لیست خرید را اعلام میکنند.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در روند تکمیل منابع، فاصله تامین منابع و ابتیاع آن تا حدودی کوتاه است و در طول سال هم تجمیع منابع داریم و فقط نگاهمان به نمایشگاه کتاب نیست.
ارتباطمان را با کتابخانههای جهانی افزایش میدهیم
وی با اشاره به عضویت کتابخانه دانشگاه شهیدبهشتی در ایفلا در تیرماه سال جاری درباره ارتباطات بینالمللی کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی گفت: دانشگاه شهید بهشتی چند روز پیش به عنوان اولین کتابخانه دانشگاهی ایران به عضویت ایفلا درآمد. این عضویت درپی دیداری بود که رئیس ایفلا از این دانشگاه و کتابخانه آن داشت، اتفاق افتاد.
فریدزاده ادامه داد: در تاریخ 11 جولای مصادف با 20 تیر ماه به طور رسمی به عضویت ایفلا و کمیته کتابخانه دانشگاهی در این مجموعه درآمدیم. به اعتقاد من راهی باز شده تا با دیگر کتابخانهها جهانی ارتباط برقرا کنیم؛ این امر کمک به احیا و به روز بودن کتابخانهها میکند. عضویت در ایفلا و کمیته کتابخانههای دانشجویی راهی است تا از منابع دانش بینالمللی آگاهی پیدا کنیم. هدف ما این است تا با علاوهبر افزایش ارتباطات داخلی با استفاده ارتباطات بینالمللی خود، ارتباط دیگر دانشگاهها در سراسر دنیا را با دانشگاهها داخلی افزایش دهیم.
رئیس کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی درباره چالشها و فعالیتهای کتابخانه این دانشگاه گفت: با نظارتهایی که همراه با وزارت علوم اندیشیده شده است دسترسی به منابع در کتابخانه راحتتر شده است. با توجه به نرمافزاری که عنوان آن «پن» است، دسترسی به 15 صفحه اول پایاننامهها را راحتتر کرده و همه پایاننامههای مورد استفاده کاربران تا دوسال قبل، قابل دسترسی است. این افراد میتوانند صفحات مورد نظر را انتخاب کنند تا با استفاده از این نرمافزار برای کاربر ارسال شود؛ همچنین به صورت پی دی اف و هم قابلیت پرینت هم در محل وجود دارد.
فریدزاده با اشاره به تعاملات کتابخانه ای این دانشگاه گفت: در تاریخ دوازدهم تیر ماه طی جلسهای که با پژوهشگاه علوم و فناوری و اطلاعات ایران (ایرانداک) داشتیم راهکارهای مناسبی برای تعاملات بیشتر به بحث گذاشته شد و در نهایت منجر به عقد تفاهمنامهای بر مبنای همکاری این پژوهشگاه با کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی شد.
وی با اشاره به ثبت تمامی پایاننامهها در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) گفت: با توجه به ابلاغیهای که از وزارت علوم صادر شده است از این پس تمام پایاننامهها در سراسر ایران باید در پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران ثبت شوند. دانشگاه شهید بهشتی هم با تعاملاتی که سایر دانشگاهها و جلساتی که با هیات علمی ایرانداک داشت، قرار شد تمام پایاننامهها در این مجموعه ثبت شود و از طریق سامانه مربوط به خود و امکانات ابزاری که دانشگاه شهید بهشتی در اختیار افراد قرار داده است، راحتتر به تمام پایان نامهها دسترسی داشته باشند.
این فعال فرهنگی از فعالیت های ناتمام کتابخانه دانشگاه شهید بهشتی گفت: چندی پیش کتابخانه ملی یک گروهی را با نام «مکتب» راهاندازی کرد که در ارتباط با مجموعه کتابخانههای بزرگ ایران که بخشی از آن مرتبط با کتابخانههای دانشگاهی بود. دانشگاه تهران به نمایندگی در هیات مدیره این گروه حضورداشت و بعدها جلساتی با روسای کتابخانههای تهران به منظور وحدت رویه برگزار شد که متاسفانه بعد از مدتی این طرح مسکوت ماند. در حال حاضر طرحی با عنوان طرح «غدیر» وجود دارد که محدودتر از طرح قبلی است و هدف آن برقراری ارتباط وسیعتر میان کتابخانههای دانشگاهی است تا دانشگاهها بتوانند از منابع یکدیگر بهرهمند شوند و به نوعی وحدت منابع بر قرار شود. اگر شرایطی مناسبتری به لحاظ مالی حاصل شود به احتمال زیاد میتوان در زمینه تعاملات مشرک همکاری ایجاد کرد و بده بستانهای علمی و تخصصی افزایش خواهد یافت.
نظر شما