وی افزود: اگر نگاهی گذرا به سیر تحول مفاهیم و کشفیات فیزیکدانان داشته باشیم؛ میبینیم که آنها جهت کشف این پدیدههای طبیعی نخست باید با فراگیری الفبای کتاب طبیعت، یعنی قوانین حاکم بر علم فیزیک، حقایق لطیف و ثقیل عالم را از ذرات تا کهکشانها مورد تحقیق قرار داده و در نهایت با بکارگیری این قوانین و واقع شدن در مرتبهای خاص، شاخصیت پدیدههای موجود در طبیعت را که هنوز مورد کنکاش قرار نگرفته، کشف کنند.
طیبیزاده گفت: درواقع هدف اصلی این پژوهش برقراری ارتباط مابین دانشهای دیگر و علم فیزیک نوین بوده است و تا حد زیادی هم به علم زیستشناسی کوانتومی پرداخته شده است. نویسنده در این اثر معتقد است که تا حدودی توانسته تحقیقات فیزیکدانان مکانیک کوانتومی را از یکسو و تئوری کوانتومی را از سویی دیگر، آنطور که شایسته است بازگو کند.
«تئوری کوانتومی: بینشی نامحدود در فیزیک نوین» نخست به بررسی تئوریهای موجود در فیزیک باستان تا فیزیک نوین میپردازد و سپس با تحلیل تئوریهای مکانیک کوانتومی و نظریه نسبیت تا نظریه ریسمان مشخص میسازد که نظریات فیزیک در هر برهه از زمان تحت تأثیر از محدودههای ابعادی آن دوره بوده است و علوم فوق نیز بازتابی از علوم طبیعی آن دوره هستند. این بعد محدود مکانی و زمانی در فیزیک نوین که تلفیقی از نظریه کوانتومی و نظریه نسبیتی است، تا حدودی برداشته شده و در جریان همین مطالب نیز به نظر میرسد که نظریات جدید همواره با نگرشی عمیقتر اجزای ذرات بنیادی و کیهان را مطرح میکنند.
کتاب «تئوری کوانتومی: بینشی نامحدود در فیزیک نوین» تالیف پیام طیبیزاده به پاسخگویی پرسشهای بنیادی و معضلات عمیق علمی میپردازد و بینشی نامحدود در فیزیک نوین را ارائه میدهد.
با این حال در طول تاریخ علم فیزیک شاهد آن هستیم که میزان و سطوح متغیرات نظریات فیزیک در هر دورهای، بعد تازهای بخود گرفته و بنیانهای فیزیکی و نگرش فیزیکدانان دستخوش تحولات جدیدی میشود. آنچه که در تمامی این تحولات و تکامل نظریات علم فیزیک مندرج است پدیدههای موجود در جهان است. آیا یک تئوری فیزیکی میتواند با وجود تغییر و تحولات دائمی در محیط گسترده طبیعت دارای ثبات و بقای همه جانبه باشد؟ و آیا اساساً کدام بینش است که معیاری ثابت و قابل اتکا از برای نظریات موجود در علم فیزیک را میتواند ارائه دهد که تمامی پدیدهها را شامل شود؟ و در نهایت آیا میتوان تئوری وحدت بزرگ را متصور بود و برای مرکزیت همه ذرات و امواج عالم آنرا بکار گرفت؟
«تئوری کوانتومی: بینشی نامحدود در فیزیک نوین» ضمن پاسخگویی به این پرسشهای بنیادی و معضلات عمیق علمی بینشی نامحدود در فیزیک نوین را ارائه میدهد. در این کتاب فیزیک، پلی مابین علوم و دانشها معرفی میشود که گویای یک طرح خلاقانه برای موجودیت هر موج – ذره است و قوانین ثابت وجودی را برای آن عنوان میکند.
نویسنده در این کتاب اعلام میکند که برای طرح و وضعیت هر مسئلهای در فیزیک نوین نیاز به یک ملاک و معیار ثابت و تغییرناپذیر است؛ معیاری که متغیرات فیزیکی، اعم از مکان و زمان، در آن تأثیری نسبی ندارند.
مروری بر فصلها
«تئوری کوانتومی: بینشی نامحدود در فیزیک نوین» در هفت فصل تنظیم شده است و منطبق بر رهیافتهای گوناگون فیزیک کوانتومی است.
فصل نخست به مروری بر تکامل و مفاهیم بنیادی علم فیزیک میپردازد.
فصل دوم سرآغاز نظریه فیزیک کوانتومی است. فصل سوم اصل عدم قطعیت را که توسط هایزنبرگ مطرح شده را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد.
فصل چهارم «اصل مکملیت» نیلز بوهر را عرضه میکند. فصل پنجم و ششم بهترتیب به نظریات اینشتین و دیوید بوهم پرداخته است. فصل هفتم مربوط به نتایج و جمعبندی ما از مکانیک کوانتومی است.
در فصل هفتم، ضمن بررسی نظریه دیوید بوهم و کارل پریبرام و همچنین بهرهگیری از نتایج آنها پیرامون جهان هولوگرافیک، به ارائه یک چارچوب نوین در تئوری کوانتومی پرداخته شده است. از طرف دیگر، با طرح دوازده اصل بنیادی در تئوری کوانتومی، آنها را در مدل تئوری ذره نیز وارد کرده و با تأکید بر اصول اساسی مکانیک کوانتومی معادلات شرودینگر و کلین – جوردن را نیز نتیجه گرفتهایم.
در بخش آخر فصل هفتم نویسنده به ارتباط مکانیک کوانتومی و اصول بنیادی مطرح شده با دیگر علوم و دانشها، از قبیل شیمی، زیستشناسی و... پرداخته است و محوریت مکانیک کوانتومی را با یک دید جامع به «فیزیک، پلی مابین علوم و دانشها» اختصاص داده است.
کتاب «تئوری کوانتومی: بینشی نامحدود در فیزیک نوین» تالیف پیام طیبیزاده به پاسخگویی پرسشهای بنیادی و معضلات عمیق علمی میپردازد و بینشی نامحدود در فیزیک نوین را ارائه میدهد.
این کتاب از سوی انتشارات شاملو به کتابفروشیها رسید.
نظرات