سه‌شنبه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۱
جنگ را نه درشت نوشته ایم نه درست

محمدصادق کوشکی،‌نویسنده و استاد دانشگاه تهران در آئین رونمایی از کتاب «رویای آمریکایی» بیان کرد: شهید خرازی تعبیر درستی دارد که «جنگ را درشت ننویسید، درست بنویسید»، ولی به صراحت می‌گویم که متاسفانه ما جنگ را نه درشت نوشته ایم نه درست.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آئین رونمایی از کتاب «رویای آمریکایی» نوشته گل‌علی بابایی، عصر سه‌شنبه چهارم اردیبهشت‌ماه با حضور سردار سیروس صابری، جانشین فرماندهی سپاه تهران بزرگ، محمدصادق کوشکی، اصغر آب‌خضر، نادر طالب‌زاده و جمعی از مسئولان و اهالی فرهنگ و هنر و ادبیات دفاع مقدس در نخلستان اوج برگزار شد.

سردار صابری در این نشست گفت: اولین فردی که نقش آمریکا را به مردم ایران معرفی کرد، امام راحل بود که در همان ابتدای جنگ گفت که این دست آمریکا است که از آستین صدام بیرون آمده و امروز دیگر این موضوع برای همه روشن شده است.

وی افزود: امروز مخاطب فقط بچه‌های جنگ نیستند و تکیه صِرف به برخی فیلم‌ها و تولیداتی که از بعثی‌ها و دشمنان چهره‌ای ترسو معرفی کرده‌اند، سودی ندارد. ابتدای جنگ با صدام و تعدادی از کشورهای عربی بود که سرباز و تجهیزات برای عراق ارسال کردند. زیر پرچم بلوک شرق و غرب، در مجموع حدود 35 کشور در جنگ تحمیلی مقابل ما ایستاده بودند. در 200 سال گذشته در هر جنگی بخشی از نقشه ایران جدا شد؛ در دوره پهلوی حتی بحرین را بدون جنگ واگذار کردند.

جانشین فرماندهی سپاه تهران، اظهار کرد: صدام در جنگ همه چیز داشت. آغاز جنگ با آمریکا بود و در ابتدا نیز نقش پشتیبانی داشت، ولی به مرور نقش خود را علنی‌تر کرد و تمام تجهیزات و تکنولوژی را در اختیار صدام قرار داد. در جنگ خلیج‌فارس، آمریکا ناوگان خود را وارد میدان کرد و به‌طور علنی پرچم خود را برافراشت و همه متوجه شدند از ابتدا طرف جنگ علیه ایران، آمریکا بود. نیاز بود کتابی تدوین شود که مستندات نقش آمریکا در جنگ از زبان اروپایی‌ها و غربی گفته شود. 

کار ماندگار امیرحسین فردی در تاسیس کتابخانه و جلسات نقد کتاب

اصغر آب‌خضر دیگر سخنران این نشست با اشاره به تقارن آئین رونمایی از کتاب «رویای آمریکایی» با پنجمین سالگرد درگذشت امیرحسین فردی، گفت: گل‌علی بابایی از شاگردان امیر ادبیات پایداری و انقلاب اسلامی است. امیرحسین فردی، سال‌ها پیش به‌عنوان یک جوان قرآنی و خودساخته در یک خانواده مذهبی ظهور و بروز پیدا کرد و پس از مشارکت و همکاری در ساخت بنای مسجد جواد‌الائمه (ع)، نخستین اقدامش تاسیس کتابخانه بود. در ابتدا کتابخانه در فضایی بالغ بر 24 مترمربع ساخته شد که حدود چهار هزار نفر عضو داشت. بعدها با کمک دوستان امیرحسین فردی، کتابخانه گسترش پیدا کرد. وی از اولین روزهای انقلاب خود را به‌عنوان یک نیروی محوری به کتابخانه متصل کرد و به کمک مرحوم فرج‌الله سلحشور و آقای میثمی در ادامه راه، فعالیت‌های قرآنی را دایر کردند.

وی ادامه داد: کار ماندگار امیرحسین فردی بعد از تشکیل کتابخانه،‌ برگزاری جلسات قصه‌خوانی و نقد کتاب بود که تا زمان حیاتش نیز به‌طور مستمر به این‌کار ادامه داد. آثار و برکات کارهای فرهنگی وی همچنان ادامه دارد. حاصل کار امیرحسین فردی، جمع‌آوری تعداد زیادی از جوانان در مسجد بود. این مسجد حدود 100 شهید در دوران دفاع مقدس دارد که بخش زیادی از آن‌ها از شاگردان مرحوم فردی بودند. 



بد کردیم که برای نسل امروز، سند قابل قبول آماده نکردیم

محمدصادق کوشکی نیز در بخشی دیگر از این برنامه، با اشاره به ضرورت تالیف و پژوهش در حوزه حقایق جنگ و دخالت مستقیم آمریکا، بیان کرد: شهید خرازی تعبیر درستی دارد که «جنگ را درشت ننویسید، درست بنویسید»، ولی به صراحت می‌گویم که متاسفانه ما جنگ را نه درشت نوشته ایم نه درست. دانسته‌های نسل امروز از دفاع مقدس، اگر بگویم هیچ است، دروغ نگفته‌ام. 

این استاد دانشگاه افزود: گل‌علی بابایی به درستی در زیرعنوان کتاب خود، اصطلاح جنگ نیابتی را به‌کار برده، چراکه جنگ ایران و عراق اشتباه است و به گفته حضرت امام (ره) جنگ ما با دنیای کفر، شرک و استکبار بود. باید چند اثر تحقیقاتی مستحکم نوشته شود تا خودمان و فرزندان‌مان و فرزندان شهدا و ایثارگران بدانند، جنگ ما اصلا با عراق نبود، جنگ ما حتی با صدام هم نبود. وقتی می‌گوییم جنگ ایران و عراق، عده‌ای می‌گویند که پس چرا امروز به عراق در مقابل داعش کمک می‌کنید و با این کشور مراوده دارید. جنگ ما با دنیای کفر و شرک و استکبار بود.

وی در ادامه گفت: 40 سال از انقلاب می‌گذرد و هشت سال از آن درگیر جنگی بودیم که بانی آن آمریکا بود، ولی سینمای ایران یک قدم برای روشن ساختن حقایق آن برنداشت و این شرم تا ابد برای سینمای ایران باقی می‌ماند. امام می‌گوید ما در جنگ هشت‌ساله، ابهت دو اَبَرقدرت شرق و غرب را به چالش کشیدیم. چند کتاب در این‌باره نوشتیم که این مساله را به نسل امروز ثابت کنیم. شرمساری برای نظام دانشگاهی ما که است که نخستین کتاب در این زمینه را یک سپاهی باید بنویسد. دانشگاه باید سال 1369 این کتاب را می‌نوشت تا نقش آمریکا در جنگ مشخص شود، که اگر این‌کار صورت می‌گرفت، امروز کسی جرات نمی‌کرد از مذاکره با آمریکا حرف بزند. 

این نویسنده و پژوهشگر، اظهار کرد: ما نیاز به کار و پژوهش در این حوزه داریم. میلیاردها تومان برای فرصت‌های مطالعاتی در آمریکا صرف می‌شود، ولی در ایران یک نفر در این زمینه قدمی برنداشته است. باید بتوانیم با سند دقیق و با استناد به گفته‌ها و اعترافات خود آمریکایی‌ها، این حقایق را به نسل امروز اثبات کنیم. بد کردیم که برای نسل امروز، سند قابل قبول آماده نکردیم.  این کتاب، قدم اول است ولی این راه باید ادامه پیدا کند. امیدوارم نقاط قوت و ضعف و ارزش‌های این کتاب، بیان شود و نقطه شروعی باشد که در فضای دانشگاهی هم ده‌ها پژوهش در این زمینه داشته باشیم. 

کوشکی افزود: مراکزی همچون اوج وظیفه دارند، آرشیوی از فیلم‌ها و کتاب‌ها و مقالات حاوی اعترافات آمریکایی‌ها تهیه کنند تا اگر فردا روزی کسی خواست راه بابایی را ادامه دهد، مشکل پژوهشی نداشته باشد. 

برای آیندگان سند و مدرک بین‌المللی نداریم

نادر طالب‌زاده نیز در سخنانی کوتاه گفت: تعداد کمی از ایرانی‌ها می‌دانند که چه میزان از جنگ در رسانه‌های غربی به‌ویژه آمریکا، سانسور شد. بسیاری از جزئیات حقایق جنگ باید روشن شود، ولی حتی در کشور اتاق فکری در این زمینه تشکیل نشده است. 

وی ادامه داد: ما هیچ استفاده‌ای از مظلومیت‌مان در جنگ نکرده‌ایم و برای آیندگان نیز سند و مدرک بین‌المللی نداریم. تبلیغات و رسانه و جنگ نرم، اتاق فکر می‌خواهد. کتاب «رویای آمریکایی» می‌تواند نمونه‌ای برای آغاز کار در پرونده دخالت آمریکا در جنگ باشد. 



بضاعت محدود اسنادی در پرداختن به موضوع جنگ نیابتی آمریکا علیه ایران

گل‌علی بابایی،  نویسنده کتاب نیز در پایان ضمن معرفی اجمالی از موضوع و مهمترین محورهای بحث در این کتاب، بیان کرد: فردا پنجم اردیبهشت‌ماه، سی و هشتمین سالگرد حمله نظامی آمریک به طبس و پنجمین سالگرد درگذشت استاد عزیزم مرحوم امیر حسین فردی است که راه و رسم نوشتن را به امثال من آموخت. بهترین مناسبت دیدیم که رونمایی از این کتاب در چنین شبی انجام شود.

وی افزود: در این کتاب با بضاعت محدود اسنادی به جنگ نیابتی آمریکا علیه ایران پرداختم و سعی کردم مباحث آکادمیک نظامی صرف یا آکادمیک دانشگاهی صرف نباشد و به بیانی شیوا از جنگ هشت ساله بگوید. تلاش کردم با زبانی روان طوری بنویسم که جوان امروزی خواند کتاب برایش جذابیت داشته باشد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط