سیدسعید میرمحمد صادق در یادداشت ارسالی خود به «ایبنا» کتابهای «اطلس تاریخ بنادر و دریانوردی در ایران» و «هنر و جامعه» را در زمره مهمترین کتابهای سال 96 بیان کرد.
نویسندگان در این کتاب برای نخستین بار اطلس تاریخ بنادر و دریانوردی ایران را در قالب تحقیقی فراگیر و بین رشتهای با محوریت «آمایش سرزمینی و تاریخی بنادر و دریانوردی ایران» در حوزههای جغرافیایی دریای خزر و خلیج فارس و دریای عمان و در دوره زمانی 5 هزار ساله یعنی از هزاره سوم پیش از میلاد تا سال 1395 شمسی را انجام دادند.
در این کتاب توانمندیهای دریایی ایران در طول تاریخ شناسایی و معرفی شده است و همچنین آمایش تاریخی بنادر و جزایر ایران و معرفی سهم ایرانیان در تولید و توسعه دانش دریایی و فنون دریانوردی بر اساس منابع و اسناد و مدارک تاریخی موجود در آرشیوهای داخلی و خارجی نیز صورت گرفته است. در فصول مختلف این کتاب بر اساس دادههای علمی و تاریخی به مهمترین پرسشها درباره روند توسعه تاریخی بنادر و دریانوردی ایران پاسخ داده میشود.
مباحث کتاب با بحثی پیرامون خلیج فارس از سپیدهدم تاریخ تا دوران هخامنشیان آغاز شده و در بخش بعدی به دریانوردی ایرانیان و بنادر خلیج فارس در دوره هخامنشیان پرداخته میشود.
بهترین ترجمهای هم که امسال خواندم، چاپ دوم کتاب «هنر و جامعه» نوشته روژه باستید و ترجمه غفار حسینی است که انتشارات توس آن را روانه کتابفروشیها کرده است. چاپ نخست این کتاب در سال 1374 منتشر شد و چاپ دوم آن بعد از 22 سال در سال 96 در دسترس مخاطبان قرار گرفت. این کتاب یکی از نخستین و در عین حال مهمترین منابع در حوزه جامعهشناسی هنر در بازار اندیشه ایران است.
باستید، مردم شناس و جامعه شناس فرانسوی است و کتاب «هنر و جامعه» خود را پس از سالهای تحقیق در کشورهای آفریقایی و همچنین برزیل به رشته تحریر درآورد. گویا این جامعهشناس برای نگارش کتاب در فاصله سالهای 1938 تا 1958 را به تحقیق و پژوهش مشغول بود. پیشگفتار این کتاب به قلم ژان دووینو است.
دوره سه جلدی «اطلس تاریخ بنادر و دریانوردی در ایران» با شمارگان هزار نسخه و بهای 300 هزار تومان از سوی انتشارات سازمان بنادر و دریانوردی ایران منتشر شده است.
همچنین چاپ دوم کتاب «هنر و جامعه» نیز با شمارگان هزار نسخه، 312 صفحه و بهای 28 هزار تومان منتشر شده است.
نظرات