پیام طیبیزاده آموزگار فیزیک و تحلیلگر تئوری ریسمان در کتاب «تئوری ریسمان» نمایی جدید از عالم هستی ارائه داد این کتاب از سوی انتشارات شاملو به چاپ رسید.
حدود هفتاد سال از نخستین بحث پیرامون نظریه ریسمان میگذرد. ماهیت ذاتی ماده بسیار پیچیده است و هرساله تحقیقات بسیاری به عنوان مقالات و کتابهای علمی را به خود اختصاص میدهد. در این میان، علم فیزیک است که با ابزارهای پیچیده ریاضیات فضای فکری فیزیکدانان را مهندسی کرده و آنها را به سمت درک ماهیت طبیعت هدایت میکند.
پیام طیبیزاده، نویسنده کتاب«تئوری ریسمان» در گفت و گو با خبرنگار(ایبنا) درباره توصیف نظریه ریسمان گفت: یکی از اهداف علم فیزیک کشف ساختار و ماهیت طبیعت در ورای محدودیتها است. نظریه ریسمان یکی از جنبههای تئوری فیزیک ذرات بنیادی است و در حوزه فیزیک جدید، یعنی فیزیک قرن بیست و یکم، مطرح میشود. تئوری ریسمان، نظریهای واحد و بینشی نامحدود در ذرات بنیادی است؛ جایی که همه نیروهای بنیادی چهارگانه طبیعت (گرانش، الکترومغناطیس، هستهای قوی و هستهای ضعیف) در یک معادله جمع میشوند و اعلام یکپارچگی میکنند.
به گفته این نویسنده: دنیای «نظریه ریسمان» شبیه افسانههای علمی فیزیک است؛ افسانههایی که قوانین فیزیک را در هم میشکنند و همه را یگانه میکنند. تئوری «ریسمان» با ارائه نمایی جدید از عالم، شما را به فراسوی ظریفترین قوانین حاکم بر هستی سوق میدهد. روشی که ما در این تئوری انجام میدهیم برای هر مادهای کاربرد دارد؛ از کوچکترین ذرات عالم تا کهکشانها و بالاخره کل هستی. تئوری ریسمان، نظریه جهانشمول فیزیک ذرات بنیادی است. البته هنوز معادله نهایی برای این تئوری ارائه نشده است. ریسمانهای مرتعش درونیترین بخش ذرات بنیادی را تشکیل میدهند. برای درک این موضوع مثالی ذکر میکنیم. مولکولهای الماس از اتمها تشکیلشدهاند. هر اتم الماس نیز از هسته (پروتون و نوترون) و الکترونهایی که به دور هسته در گردشاند شکلگرفتهاند. پروتونها و نوترونها نیزاز کوارکها تشکیلشده و سازنده کوارکها ریسمانها هستند. این دنیای نظریه ریسمان است.
تئوری وحدت بزرگ اصلیترین هدف بشر
طیبیزاده درباره تلاش بشر در رسیدن به یک تئوری واحد برای عالم هستی یادآور شد: مطالعه علم فیزیک ما را برخوردار از یک سری قوانین و فرمولهایی نموده که با استفاده از آنها شناسایی نتایج وقایع فیزیکی همچون حرکت، جاذبه، الکترومغناطیس، نیروهای هستهای قوی و ضعیف، مکانیک کوانتوم و نسبیت را امکانپذیر میسازد. مطالعه در هر یک از این زمینهها، ما را با یکسری اندیشهها و نتایجی متفاوت نسبت به جهان و واقعیت آن مواجه میکند. ولی تلاش اخیر فیزیکدانان همواره معطوف به خلاصه نمودن همه نیروهای طبیعت در امتداد یک سری از قوانین و فرمولهای واحد بوده که به تئوری وحدت بزرگ معروف است.
گفتنی است کتاب«تئوری ریسمان» برای دانشپژوهانی است که دروس نظریه نسبیت خاص، تئوری نسبیت عام، فیزیک کوانتومی و فیزیک ذرات بنیادی را فراگرفتهاند. این کتاب فقط برای پژوهشگران فیزیک ذرات بنیادی نیست، بلکه برای فیزیکدانانی که در زمینههای دیگر این علم به پژوهش میپردازند، میتواند سودمند باشد.
کتاب«تئوری ریسمان» این تئوری را عمل انبساط و انقباض در هر سیستمی در هستی توصیف مینماید که از ترکیب دو ذره میکروسکوپی و تبدیل آن به یک ذره بزرگتر آغاز شده و تا امتداد اجرام سماوی مانند انبساط و انقباض خورشید به علت همجوشی هستهای در قلب آن و یا انبساط و انقباض زمین تحت اثر نیروی جاذبه کره ماه ادامه دارد. با توجه به مطالب کتاب، تئوری ریسمان پلی است مابین همه اجزای موجود در جهان که خود را از سطوح مختلف متجلی میسازد.
مروری بر فصلها
فصل اول کتاب«تئوری ریسمان»مروری تاریخی بر سیر و تحول مفاهیم تا ارائه تئوری ریسمان است. فصلهای 2 تا 4 به مروری بر بنیانهای فیزیک کلاسیک، تئوری نسبیت، مکانیک کوانتومی تئوری ذره و الکترو دینامیک کوانتومی میپردازد. فصل 5 به ارائه نتایج یکی از تحقیقات پیرامون«معرفی ابر همزاد گراویتون» و فصل 6 به امواج در حوزه«ریسمان غیر نسبیتی»اختصاص دارد. فصل 7 به«به انرژی یوناسیون در ابعاد اتمی» مربوط است و به تجزیه و تحلیل جزئیات محاسباتی آن پرداخته شده است. نویسنده فصل 8 را مبدا اصلی«تئوری ریسمان» از نظر ریاضی فرار داده است و از فصل 8 تا 12 به حوزه تئوری ریسمان پرداخته و بینشی نا محدود در ذرات بنیادی را مورد کنکاش قرار داده است.
نظر شما