چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۰
صدرور بی‌رویه مجوز نشر و تولید کتاب‌های بی‌ارزش

مدیر انتشارات فصل پنجم با بیان این‌که دانش تولید کتاب بر اساس تجربه و به‌تدریج کسب می‌شود، گفت:‌ از جمله مسائلی که به تولید کتاب‌هایی فاقد ارزش فنی و محتوایی منجر می‌شود، صدور بی‌رویه مجوز نشر است.

 پرویز بیگی حبیب‌آبادی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره دانش تولید کتاب اظهار کرد: متأسفانه از عواقب نبود دانش تولید کتاب در جامعه همین بس که از هر 100 کتابی که در ایران چاپ می‌شود حدود 70 درصد آن‌ها هم به لحاظ کمی فاقد مهندسی کتاب هستند و هم از نظر کیفی ارزش خواندن ندارند. تنها 30 درصد کتاب‌ها قابل مطالعه هستند که از آن میان نیز 20 درصد قابل تأمل و تورق هستند؛ یعنی اگر افراد مطالعه کنند ضرر نمی‌‌کنند و وقت‌شان هدر نرفته است. تنها 10 درصد از این 30 درصد، تأثیرگذارند و از ارزش‌های لازم برخوردار است.
 
وی به نقش انکارناپذیر ناشران در تولید کتاب‌هایی با سطح کیفی بالا اشاره کرد و گفت: متأسفانه اکنون شرایط اقتصادی به‌گونه‌ای است که ناشران برای کسب درآمد و همچنین به دلیل ضوابط نشر برای تمدید پروانه کسب، به خودشان اجازه می‌دهند هر کتابی را چاپ کنند. به عبارت بهتر، ناشران به این عرصه نه به عنوان یک فعالیت فرهنگی بلکه به عنوان یک شغل می‌نگرند.
 
مدیر انتشارات فصل پنجم ادامه داد: از طرف دیگر برخی افراد به دلیل بهره‌مندی از یک سلسله منافع، بسیار علاقه‌مندند که در حوزه ویژه‌ای ـ البته بدون تخصص و دانش کافی ـ کتاب تألیف کنند تا در ردیف حمایت از مؤلفان و هنرمندان قرار بگیرند. بدون تردید این موضوع آسیب‌های جدی به عرصه نشر و کتاب وارد می‌کنند.
 
بیگی حبیب‌آبادی عنوان کرد: دانش تولید کتاب یک امر تجربی است که در طول زمان اتفاق می‌افتد. بدون تردید دانش تولید کتاب به ارتقای کیفی کتاب‌ها منجر می‌شود که ناشران آن را با توجه به سوابقی که دارند، کسب می‌کنند.
 
بیگی حبیب‌آبادی اظهار کرد: پیشنهاد می‌کنم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخش مستقلی را به منظور ارزش‌گذاری کتاب‌ها راه‌اندازی کند و کتاب‌هایی را که فاقد ارزش هستند، در شمارگان اندک به چاپ برساند. حتی می‌توانند ارزش کتاب‌ها را با حروف الفبا به اطلاع مخاطب‌ها  برسانند. به طور مثال کتابی که حرف «الف» بر آن درج شده است، اعتبار و ارزش لازم را دارد و کتابی که حرف «ب» را در خود دارد، دارای اعتبار نسبی و کتابی که حرف «ج» بر آن حک شده است، فاقد ارزش است.
 
وی افزود:‌ همچنین توصیه می‌کنم ناشران در مجموعه‌اش، شورای نظارت بر ارزش ادبی و علمی کتاب راه‌‌اندازی کنند تا کتاب‌ها پیش از چاپ مورد بررسی کارشناسانه قرار بگیرند و با کمترین مشکل وارد بازار نشر شوند.
 
مدیر انتشارات فصل پنجم بیان کرد: از جمله مسائلی که به تولید کتاب‌هایی فاقد ارزش فنی و محتوایی منجر می‌شود، صدور بی‌رویه مجوز نشر است. کسانی که مجوز نشر دریافت می‌کنند باید از تخصص لازم و دانش کافی در این عرصه برخوردار باشند و این جزء شروط صدور مجوز باشد.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها