استاد عبدالله انوار در شب دبیرسیاقی گفت:خواندن خاطرات علیاصغر حکمت ما را دچار تفکر و تامل میکند. دبیرسیاقی خود روزی دانشجوی درسش بود و به قدری این کار را با دقت و ظرافت به انجام رساند که بدون شائبه، اگر خود حکمت این کار را میکرد شاید به خوبی و کیفیت کار شاگردش نمیرسید.
در این نشست فیلم مستند نادره کار، ساخته منوچهر مشیری به نمایش درآمد. مهدخت معین، دکتر احسان اشراقی، شکوفه شهیدی، سیروس علینژاد، اکرم سلطانی و... در این مراسم حضور داشتند. دکتر دبیرسیاقی در آستانه تولد 98 سالگی و به علت وضعیت جسمی قادر به حضور در این مراسم نشد.
تصحیح دیوان منوچهریدامغانی، اثری قابل تامل
سیدعبدالله انوار گفت: دبیرسیاقی به قول جنید بغدادی انسانی ذوالجناحین است، یعنی دو بال دارد، یک بال وی، بالی است که در خدمت کارهای اداری بوده و مدت 35 سال در وزارت دارایی در نهایت پاکی و طهارت کار کرده است. این سخن قول متواتری است که از افراد متعددی شنیدهام و به قول فقیهان اجماع محقق در پاکی وی است.
وی افزود: جناح و بال دیگر دبیرسیاقی، پرواز در علم و ادب فارسی بود که برای تبیین آن باید وقت بسیار گذاشت و آن را توضیح داد. با این حال کار وی در حوزه ادب قابل بحث است؛ نخست اینکه در تصحیح متون ادبی دست داشته و به تصحیح متون متعددی پرداخته است و هر کسی که بخواهد تصحیح درستی را ببیند باید به تصحیح وی از دیوان منوچهریدامغانی مراجعه کند و دریابد که مصصح چگونه اثری را نشان میدهد.
این نسخهشناس ادامه داد: همچنین کار ادیبانه وی در رابطه با شاهنامه است که با تعمق، مطالعه و تحقیقی که داشت میتوان بسیاری از مشکلات شاهنامه را با رجوع به آثارش دریافت. در همین رابطه وی اظهارنظرهایی کرده که بسیار قابل تامل است.
استاد انوار بیان کرد: کاری که خواندنش ما را دچار تفکر و تامل کرد انتشار خاطرات علیاصغر حکمت است که خود روزی دانشجوی درسش بوده و به قدری این کار با دقت و ظرافت به انجام رسیده است که بدون شائبه، اگر خود حکمت این کار را میکرد شاید به خوبی و کیفیت کار شاگردش نمیرسید.
نسل ما جای استادان نسل اول را پر نکرد!
استعلامی نیز عنوان کرد: زمانی که شاگرد دکتر محمد معین در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بودم، یک کتابی را از یک دستفروش به قیمت 3 تومن خریداری کردم که جلد نداشت. در یکی از اشعار این گونه آمده بود: «آزاده رفیقان منا من چو بمیرم/ از سرخترین باده بشویید تن من/ از دانه انگور بسازید حنوطم/ وز برگ رز سبز ردا و کفن من/ در سایه رز اندر، گوری بکنیدم/ در سایه رز اندر، گوری بکنیدم/ تا نیکترین جایی باشد وطن من» و بعدا از استاد معین خواستم که در فهم بهتر اشعار منوچهری دامغانی به من کمک کند و وی تصحیح دیوان منوچهری دامغانی اثر دکتر دبیرسیاقی را توصیه کرد. نخستین بار اینجا بود که نام وی را شنیدم و بعدها با سفارش دکتر معین در لغتنامه دهخدا با وی همکار شدم و از محضرش بسیار آموختم.
وی افزود: بعدها که به لغتنامه رفتم، برایم به مانند یک دانشگاه بود که چهارتَن (معین، انوار، شهیدی و دبیرسیاقی) از شاگردان علامه دهخدا عهدهدار کارهای آن بودند و مقالههای ما نوخواستگان را باید دو نفر از آنها میدیدند و این تالیف مقاله باعث میشد که من کنار علینقی منزوی، پروین گنابادی، شهیدی و دبیرسیاقی بنشینم و مطالب بسیاری از آنها یاد بگیرم.
این استاد ادبیات ادامه داد: نکتهای که بارها گفتهام و باز هم باید بگویم این است که در واقع نسلی که نسل سوم استادان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بودیم و یک شانس فوقالعاده استثنایی و فرصت بزرگ را تجربه کردیم و آن درک کردن محضر بدیعالزمان فروزانفر، جلالالدین همایی، مقدس رضوی و ابراهیم پورداوود بود. بعدا از نسل دوم استادان این دانشگاه دکتر معین، حسین خطیبی، پرویز ناتلخانلری، ذبیحالله صفا و صادقکیا بسیار آموختیم. با این حال اگر بپرسند که به عنوان نسل سوم توانستیم جای نسل دوم را پر کنیم؟ باید بگویم جای وسیعی را پر میکردیم که تواناییش را نداشتیم.
مورد نفرت معاصران و نفرت و لعن فرزندان نشویم
یکرنگیان بیان کرد: دبیرسیاقی، «چرند و پرند» را از مجله صوراسرافیل گردآوری کرد و واژگان مبهم و مهم را معنی و در حاشیه آورده است. همچنین مقالات سیاسی، گزیده «امثال و حکم» و دیوان دهخدا را نیز جمعآوری کرد.
وی افزود: دبیرسیاقی در گزیده امثال و حکم مینویسد: «دهخدا پس از برافتادن حکومت مرحوم مصدق تحمل گردش ناملایم و خلاف مراد از زمانه نتوانست کرد، چه اعتقاد او این بود که ما از شاه تا گدا مهمانهای چندروزه یا چند ساله این مملکتیم. تنها خداوند متعال جاویدان است و این مملکت مال اخلاف ماست. همانطور که اجداد ما به ما سپردند باید به اخلاف خود بسپاریم و برای چند روز کامرانی خود نباید راضی شویم که مورد نفرت معاصرین و نفرت و لعن فرزندان خود شویم.»
گره خوردن نام دبیرسیاقی با شاهنامه
محمدعلی حضرتی نیز در ادامه این شب گفت: نام دبیرسیاقی با نام بلند شاهنامه گره خورده است و هر کسی که در رابطه با شاهنامه پژوهش کرده باشد، بینیاز به مراجعه به آثار وی نیست.
وی پس از آن به قرائت پیام دکتر دبیر سیاقی خطاب به حاضران در مراسم پرداخت.
نظر شما