نشست رسانهای «کنفرانس بینالمللی علوم انسانی و دینی و مبارزه با افراطیگری» برگزار شد
حجتالاسلام مبلغی: مبهم ماندن مفاهیم در علوم اجتماعی باورهای غلط کجاندیشان را رواج میدهد/ انتشار مقالههای کنفرانس علوم انسانی
حجتالاسلام احمد مبلغی، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: در علوم اجتماعی و دینی مفاهیمی وجود دارد که مبهم ماندن آنها و تبیین ناشدگیشان موجب شده تا کجاندیشان و افراطگرایان مجال بسیاری برای مانور باورهای غلط خود پیدا کنند و از کتابها و متون دینی مفاهیمی را برداشت کرده و با سوءتعبیر از آن فجایای عظیمی را رقم بزنند.
وی ادامه داد: اگر به پدیده خشونت نگاه دانشی نکنیم به بیراهه میرویم چرا که خاستگاه و جایگاه مبارزه با خشونت باید مطالعات دانشی باشد و هر فعالیت دیگری در قلمرو این مطالعات باید صورت بگیرد. اگر در بررسی عوامل خشونت تنها به یک علم اکتفا کنیم راه به جایی نمیبریم بنابراین باید به سمت بسیج مطالعات علمی عالمانه برپایه علوم مختلف حرکت کنیم. از این منظر جامعهشناسی باید به بررسی جامعهشناختی عوامل خشونت، روانشناسی به تحلیل روانشناختی افراطیگری، آیندهپژوهی به پیشبینی سناریوهای آینده خشونت، جغرافیا به بررسی مکانهای خشونت و تاریخ به کشف ریشههای تاریخی آن بپردازد.
حجتالاسلام مبلغی افزود: فلسفه و حقوق هم باید به فراخور خود خشونت را بررسی کنند. علم تفسیر نیز ظرفیتهای عظیم و اساسی کلام برای سوءبرداشت مفاهیم و تولید بازتولید خشونت دارد. امروز از همین منظر است که کشورهایی در جهان اسلام از پدیده افراطیگری متضرر شدهاند. بنابراین باید مطالعات جامعی مبتنی بر اسلام و نگاه تخصصی به آن صورت گیرد.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به مقالات منتشر شده در این کنفرانس گفت: در این کنفرانس بینالمللی مقالات متعددی از زاویههای جامعهشناختی، روانشناسی و فقهی به بررسی عوامل گسترش خشونت و افراطیگری ارائه میشود. فراخوان همه علوم به کاویدن نگاه تخصصی به پدیده خشونت رهاورد اصلی این کنفرانس بینالمللی است.
حجتالاسلام مبلغی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه تبیین نشدن برخی مفاهیم علوم اجتماعی موجب زمینهسازی برای افراطیگری در جهان شده، گفت: در علوم اجتماعی و دینی مفاهیمی وجود دارد که مبهم ماندن آنها و تبیین ناشدگیشان موجب شده تا کجاندیشان و افراطگرایان مجال بسیاری برای مانور باورهای غلط خود پیدا کنند و از کتابها و متون دینی مفاهیمی را برداشت کرده و با سوءتعبیر از آن فجایای عظیمی را رقم بزنند.
وی تاکید کرد: باید در فقه این مفاهیم که بسیار ناشناخته ماندهاند شناسایی شده و اولویت حوزهها و دانشگاهها تبیین کردن این مفاهیم باشد تا آنها را از فضای مهآلود متون دین خارج کرده و تعریف دقیقی از آن ارایه کند. در همین راستا باید مطالعات تاریخی لازم نیز در این حوزه صورت بگیرد.
به گفته این مقام مسئول، کاستیهای موجود و خلاهای به وجود آمده در علوم دینی و نپرداختن به این موضوعات موجب شد که فضا برای گسترش ویروس افراطیگری و خشونت باز باشد. متاسفانه فقها نیز مشغول مطالعه موضوعاتی هستند که مستقیم یا غیرمستقیم ربطی به نیازهای روز مسلمانان ندارند.
وی در بخش پایانی سخنانش با بیان اینکه تاکنون 14 مقاله برای ارایه نهایی در کنفرانس تایید شده است، گفت: در این کنفرانس 20 مهمان خارجی از کشورهایی چون تونس و عراق حضور دارند و 7 مقاله خارجی و 7 مقاله داخلی ارایه خواهد شد. همچنین کتاب مقالات به زبان فارسی و عربی منتشر میشود.
مقالات کتاب میشوند
ریاحی، دبیر اجرایی «کنفرانس بینالمللی علوم انسانی و دینی و مبارزه با افراطیگری» نیز در بخش دیگری از این نشست با اشاره به همکاری تعداد قابل توجهی از دانشگاههای خارجی و داخلی در برگزاری این کنفرانس گفت: ایده برگزاری این همایش از یک سال پیش شکل گرفت و دبیرخانه آن در دانشگاه مذاهب اسلامی آغاز به کار کرد. پس از آن نیز به افراد متخصص و صاحبنظر در این حوزه سفارش مقاله داده شد که آثار خوبی هم دریافت شده و در روز همایش در قالب مجموعه کتابی به چاپ میرسد. همچنین در فراخوان عمومی نیز مقالاتی به دبیرخانه واصل شده که پس از داوری آثار منتشر خواهد شد.
وی با اشاره به برگزاری هفت پیشنشست مقدماتی برای این کنفرانس بینالمللی عنوان کرد: نشستهایی در دانشگاههای پیام نور گرگان، دانشگاه بغداد، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، مرکز بینالمللی گفتوگوی ادیان، موسسه مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه و دانشگاه مذاهب اسلامی برگزار شد که ماحصل این سخنرانیها و مقالات نیز در قالب کتابی منتشر خواهد شد. علاوه بر این در گفتگو با افراد صاحبنظر و متخصص که میتوانستند در این همایش صاحب ایده باشند، کتابی به چاپ خواهد رسید.
نظر شما