چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۰
بزرگداشتی برای یکمین سالگرد درگذشت زنده‌یاد احمد منزوی و یادی از کوشش‌های کتابشناسانه‌ استاد

مرکز دائره‌المعارف بزرگ اسلامی، یکمین سالگرد درگذشت استاد احمد منزوی را برگزار می‌کند. در این مراسم درباره چاپ مجلد دوازدهم «فهرستواره کتاب‌های فارسی» و کوشش‌های کتابشناسانه وی سخن گفته می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به مناسبت یکمین سالگرد درگذشت کتابشناس نامدار، شادروان استاد احمد منزوی مراسمی در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش‌های ایرانی و اسلامی) برپا خواهد شد.

در این مراسم بزرگداشت سیدکاظم موسوی بجنوردی، رییس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، دکتر سیدصادق سجادی، معاون پژوهشی مرکز، دکتر علی بهرامیان، مدیر بخش اسناد مرکز، دکتر ابراهیم ذاکر از بستگان منزوی سخنرانی خواهند کرد. همچنین درباره چاپ مجلد دوازدهم «فهرستواره کتاب‌های فارسی» و کوشش‌های کتابشناسانه زنده‌یاد منزوی سخن گفته می‌شود.

منزوی سال 1304 در خانواده‌ای روحانی در سامرا به دنیا آمد. پدرش حاج شیخ آقابزرگ تهرانی، نگارنده دایره‌المعارف بزرگ کتابشناسی «الذریعه الی تصانیف الشیعه» و «طبقات اعلام الشیعه» بود. منزوی تا حدود 12 سالگی در سامرای عراق زندگی کرد و بعد همراه خانواده به نجف رفت و در آن شهر ساکن شد.
 
این کتابشناس، کلاس ششم ابتدایی را در مدرسه علوی ایرانیان در شهر نجف گذراند و ضمن تحصیل در مغازه دوزندگی به شاگردی پرداخت. وی ادبیات فارسی را، نزد عمویش حاج محمدابراهیم بهشتی‌پور و جامع‌المقدمات را، نزد شاگردان پدرش آموخت و در سال 1322 برای ادامه تحصیل به تهران آمد و در مدرسه سپهسالار، مشغول تحصیل شد.

زنده‌یاد منزوی در غیاب برادرش، دکتر علینقی منزوی، در غلط‌‌گیری به پدرش یاری می‌‌رساند و بدین گونه، به کار کتابشناسی کشانده شد. وی در کنار استادانی چون محمدتقی دانش‌پژوه و ایرج افشار سه کار عمده انجام داد، فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه شخصی استاد مفتاح، فهرست کتابخانه ملک و فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه مجلس شورای ملی. حاصل کار وی، چاپ چند مجلد از ذریعه و فهرست‌‌هایی از کتابخانه مجلس و ملک به یاری و نظارت استادان فوق و همچنین، نگارش و چاپ 6 مجلد فهرست نسخه‌های خطی فارسی بود.
 
منزوی برای فراهم ساختن فهرست مشترک از همه نسخه‌های فارسی، در سال 1356 به شبه قاره هند سفر کرد. آن گاه از سوی دولت پاکستان، در مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان به کار تحقیق در نسخه‌های خطی فارسی گمارده شد و نزدیک به 16 سال در پاکستان ماند. وی اواخر سال 1369 به علت بیماری به تهران بازگشت.
 
حاصل کار منزوی در پاکستان، نگارش و چاپ 4 مجلد فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه گنج‌بخش بود که تنها نسخه‌های فارسی را دربرمی‌گرفت. از دیگر کارهای وی در این دوره، می‌توان از نگارش و چاپ سعدی بر مبنای نسخه‌های خطی پاکستان به مناسبت هشتصدمین سالگرد تولد سعدی، نگارش و چاپ 14 مجلد فهرست مشترک نسخه‌های خطی فارسی پاکستان و پایه‌گذاری نگارش فهرستواره کتاب‌های فارسی نام برد.

یکمین سالگرد درگذشت روانشاد منزوی، کتابشناس نامدار یکشنبه 21 آذر ماه 1395 از ساعت 10 تا 11 و 30 برگزار می‌شود.

مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی در نیاوران،کاشانک، نرسیده به آجودانیه، شماره 210 واقع شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها