شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۶
صالحی: هدف از عیدانه کتاب، سوق دادن یارانه به سمت کتابفروشی‌هاست/ بازبینی برخی کتاب‌ها به معنی لغو مجوز آنها نیست

سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به طرح عیدانه کتاب عنوان کرد: این طرح در ادامه «کتابفروشی به وسعت ایران» و به دلیل سوق دادن یارانه کتاب به سمت کتابفروشی‌ها آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه برنامه «دیدار با اهالی نشر و کتاب در کتابفروشی‌ها» بعدازظهر شنبه (15 اسفند) با حضور در انتشارات اقبال با مسئولان این انتشارات دیدار و گفت‌وگو کرد.

صالحی در این دیدار، طی سخنانی گفت: سال آینده شاهد یکصد و چهاردهمین سال فعالیت انتشارات اقبال خواهیم بود. نسل‌های مختلف مردم از آثار این ناشر با سابقه بهره‌مند بوده و هستند. این ناشران از سرمایه‌های فرهنگی کشور ما محسوب می‌شوند از این‌رو باید از سوی مردم و رسانه‌ها مورد توجه و حمایت قرار گیرند.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اخبار منتشر شده‌ مبنی بر بازبینی انبوهی از کتاب‌ها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توضیح داد: قبلاً این موضوع را اعلام کرده‌ام که ما بر اساس ضوابط نشر و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی عمل می‌کنیم و معیار عملکرد ما، این ضوابط و ساختار است. کتاب‌ها نیز بر همین اساس مجوز می‌گیرند و طبیعتاً کتاب‌هایی که مجوز می‌گیرند، مورد حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهند بود.

صالحی افزود: هر مجموعه‌ای می‌تواند خطاهایی داشته باشد. مثلا گاهی کتابی که باید مجوز بگیرد، مجوز به آن نمی‌دهند و گاهی کتابی که نباید منتشر شود، مجوز می‌گیرد. وقتی اشکالات و انتقادهایی به کتاب‌های مجوزدار صورت می‌گیرد، ما به اسناد پیشین مراجعه می‌کنیم تا ببینیم بررس‌های ما کتاب را چگونه بررسی کرده‌اند و اگر خودمان می‌خواستیم آن را بررسی کنیم، چگونه این کار را انجام می‌دادیم.

وی در توضیح روند در حال انجام درباره این موضوع عنوان کرد: آنچه در اداره کتاب و در بررسی کتاب‌ها صورت می‌گیرد، عملکردی طبیعی است. کتاب‌هایی که مورد نقد قرار می‌گیرند ممکن است نیاز به یک بازخوانی داشته باشند اما این بازخوانی به معنی بازبینی برای لغو مجوز صادر شده برای آن نیست، بلکه به معنای نگاه مجدد برای یافتن پاسخی درخور برای مسائل مطرح شده درباره آن است.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سؤال دیگری درباره تغییر برخی دبیران کارگروه‌های ممیزی بررسی کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: بر اساس ضوابط شورای عالی انقلاب فرهنگی، دبیران کارگروه‌ها هم در استان‌ها و هم در تهران باید به تأیید هیات نظارت بر نشر برسند. در طول دو سال اخیر به دلایل مختلفی از قبیل تقاضای خود دبیران یا نیاز به برخی تغییرات اداری، تغییراتی در این حوزه‌ها صورت گرفته است.

صالحی ادامه داد: این کمیته بر اساس وظایف ذاتی خود موضوع تعیین کارگروه‌ها در تهران و استان‌ها را دنبال کرده است تا اینکه  یکشنبه دو هفته پیش، موضوع تغییر سه نفر از دبیران کارگروه‌ها به پیشنهاد دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد و در نهایت موضوع تغییر این سه نفر تصویب رسید.

وی همچنین درباره عدم اطلاع‌رسانی رسمی تغییر دبیران برخی از کارگروه‌های حوزه بررسی کتاب، عنوان کرد: اولاً در طول 20 سال گذشته روال بر این نبوده است که این تغییرات به صورت رسمی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شود، اما دلیل مهم‌تر این است که افرادی که به این مسئولیت‌ها منصوب می‌شوند، همکاری بهتری با هیات‌های مذکور داشته باشند، تا افراد لایقی که می‌توانند در این بخش فعالیت کنند، با فراغ بال به کار خود بپردازند.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی  در ادامه به آغاز طرح عیدانه کتاب اشاره کرد و گفت: این طرح از امروز (15اسفند) با ثبت‌نام و تأیید 270 کتابفروشی برای مشارکت در آستانه نوروز آغاز شده است اما موضوعی که همواره در زمینه یارانه کتاب مطرح بوده، محروم ماندن کتابفروشی‌ها از این سبد حمایتی بوده است که معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اجرای طرح‌هایی در سال جاری، این یارانه‌ها را به سمت کتابفروشی‌ها سوق داد. یکی از آنها طرح کتابفروشی به وسعت ایران بود که در هفته کتاب انجام شد و دیگری طرح عیدانه کتاب است که در آستانه نوروز اجرا می‌شود.

وی با ابراز امیدواری از استقبال مردم و بهره‌مندی آنها از تخفیف 20 درصدی در خرید حداکثر 100 هزار تومان کتاب، با حمایت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: برای ثبت‌نام، رصد و اجرای این فعالیت سامانه‌ای را پیش‌بینی کردیم که علاوه بر فراهم کردن زمینه اجرای مناسب این طرح، به سامان بخشی مجدد وضعیت کتابفروشی‌ها نیز کمک می‌کند.

در ادامه این دیدار سعید اقبال، مدیر انتشارات اقبال طی سخنانی گفت: انتشارات اقبال در سال 1282، با دغدغه رفع نیازهای دانشجویان در حوزه نشر، توسط حاج محمدحسین اقبال، پدر من تأسیس و راه‌اندازی شد. آن زمان کتاب به صورت سنگی چاپ می‌شد و تیراژ کتاب‌ها نهایتاً تا 500 نسخه می‌رسید. کتاب در آن زمان به قدری کم بود که پدر من هم کتاب چاپ و منتشر می‌کرد و هم کتاب‌هایی از هند و بمبئی وارد کشور می‌کرد.

وی افزود: پدر من نقش مهمی در تأسیس تعاونی ناشران تهران و ایجاد اتحاد بین ناشران تهران داشت و توانست آثار مهم و تأثیرگذاری چون تاریخ تمدن (اثر ویل دورانت) و جوامع التواریخ، تاریخ مغول و همچنین کتاب‌های زنده یادان نفیسی و فروزان‌فر را منتشر کند و در اختیار علاقه‌مندان و پژوهشگران قرار دهد.

مدیر انتشارات اقبال در ادامه با اشاره به شرایط اقتصادی نامناسب ناشران گفت: ناشران امروز نیازمند حمایت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در قالب تخصیص تسهیلات بانکی و استمرار خرید کتاب، همکاری شهرداری‌ها در کاربری‌های فرهنگی نشر در واحدهای مسکونی و همچنین همکاری با آموزش و پرورش هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها