رمان «بار گران» نوشته جان وینترسن از سوی نشر نی راهی بازار کتاب شد.
وینترسن در شخصیتپردازی دو غول جانورخوی، اطلس و هراکلس، با آنها شوخی کرده است. وی قصه را بسط داده تا درباره فضا ـ زمان، سحابی خورشیدی و سیاهچالها تأمل کند: اسطورههای باستانی کیهانی به طرزی نفسگیر افسانهبافیهای فیزیک نجومی را در خود حل کردهاند.
تنش میان تقدیر و اراده بر این کتاب مستولی است، از قصه شخصی راوی تا قصه شخصیتهای اسطورهای. وینترسن انگارههای جبری را میپذیرد (و هراکلس را به تسلیم وامیدارد)، اما با آنها گلاویز میشود و روشن است که میانهای با آنها ندارد. بنابراین جذابیت نوشتن خلاقانه نیز در پی میآید: قادر بودن به گفتن قصه از نو (و اگر ممکن باشد، تغییر دادن آن ـ در روند مغلوب ساختن تقدیر، دستکم روی کاغذ.)
خدایانی که اطلس جرات سرپیچی از ایشان را به خود داده بود، او را برای ابد به بر دوش کشیدن جهان محکوم کردند، آزادی دستنیافتنی به نظر میرسد. اطلس در اسطورهشناسی باستانی یونان از اعضای نژادی اصیل از خدایان به نام تیتانها شورشی را علیه خدایان جدید، المپیان، رهبری میکند. او بدین سبب خشم الهی را برمیانگیزد، المپیهای پیروز اطلس و سیبهای زرین حیاتش را مجبور میکند تا بار زمین و آسمانها را برای ابد بر دوش بکشد. وقتی به هراکلس پهلوان در یکی از دوازده خوان معروفش تکلیف میشود تا آن سیبها را بدزدد به جستوجوی اطلس برمیآید و به او پیشنهاد میدهد که اگر این تیتان برایش میوهها را بیاورد جهان را موقتاً به دوش خواهد گرفت. اطلس که میداند او تنها کسی است که توان تحمل این بار را دارد و چشمانداز آزادی هرچند کوتاه به وجدش آورده، قبول میکند و شراکتی آشفته میان آن دو پدید میآید.
جانت وینترسن باهوش و ذوق همیشگیاش اطلس را به قرن بیست و یکم میآورد. او در اسطوره خیرهکننده اطلس و هراکلس سؤالات دشواری درباره طبیعت جبر و اختیار میکند. «بارگران» رؤیابین و بدیع، باورپذیر و صمیمی امور آشنا را واژگون میکند تا ما را از منظری نو به خودمان بنمایاند.
کتاب «بار گران» نوشته جانت وینترسن با ترجمه طهورا آیتی با شمارگان هزار نسخه به قیمت 10 هزار تومان به تازگی از سوی نشر نی راهی بازار کتاب شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این کتاب به لینک زیر مراجعه کنید:
نظر شما