چهارشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۰
امروزه قدرت با دسترسی به دانش تعریف می‌شود/ کتاب ماندگارترین اثر انسانی است

سیدرحمت‌الله فتاحی، عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در نشست «همگرایی بافت میراث فرهنگی (کتابخانه، موزه و آرشیو) در ساماندهی اشیاء محتوایی» و رونمایی از دو کتاب جدید حوزه علم اطلاعات گفت: امروزه اطلاعات دیگر قدرت نیست بلکه دسترسی به دانش به‌عنوان قدرت مطرح می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) آیین رونمایی از دو کتاب «فراداده‌ها؛ موتورهای کاوش وب و میانکنش‌پذیری آنها» تالیف دکتر سیدمهدی طاهری، عضو هیات علمی و رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر نجلا حریری، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات و دکتر سیدرحمت‌الله فتاحی، عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد و «ذخیره و بازیابی اطلاعات و دانش با تاکید بر رویکردهای نوین» تالیف دکتر سیدمهدی طاهری در نشست «همگرایی بافت میراث فرهنگی (کتابخانه، موزه و آرشیو) در ساماندهی اشیاء محتوایی» عصر سه‌شنبه 26 خردادماه با حضور سید محمدمجتبی حسینی، مدیرعامل مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، دکتر سيدكاظم حافظيان رضوی، کارشناس حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی و نویسندگان کتاب‌ها در مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.   

قدرت، یعنی دسترسی به دانش
سیدرحمت‌الله فتاحی در این آیین با اشاره به اهمیت دانش به‌عنوان اهرم قدرت در دنیای امروز گفت: در 15 سال گذشته دغدغه من پرداختن به موضوع ساماندهی دانش بوده و شاید نخستین فردی باشم که این موضوع را مطرح کرده است.

وی افزود: انسان‌ها به اطلاعات نیاز ندارند، بلکه نیاز اصلی آن‌ها دانش است. همچنین دسترسی به دانش به عنوان قدرت مطرح می‌شود. امروزه که وب منبع دسترسی به دانش است باید به نیاز‌های وب نیز توجه شود.

دغدغه کتاب در موسسه ملک
در ادامه حافظيان رضوی با اشاره به رویکرد مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک در حوزه کتاب اظهار کرد: افتخار می‌کنم که در مکانی از تهران، مباحث کتابداری مدام پیگیری می‌شود. مؤسسه ملک یک میراث فرهنگی است؛ موضوعات فرهنگی از دغدغه‌های حاج حسین آقا ملک بود.
 
وی با اشاره به تألیف دو کتاب جدید در حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی ادامه داد: دو کتاب ارزشمند دیگر به مجموعه منابع تخصصی حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی افزوده شد.
 
حافظیان رضوی با اشاره به ارزش کتاب در طول دوران زندگی انسان گفت: کتاب ماندگارترین اثر انسانی است. سنگ‌نوشته‌ها، گنج‌نوشته‌ها و گنج‌نامه‌ها از مهمترین آثار دوران هخامنشی هستند.
 
دوران وحدت اشیاء محتوایی
نجلا حریری یکی از نویسندگان کتاب «فراداده‌ها؛ موتورهای کاوش وب و میانکنش‌پذیری آنها» در ادامه این نشست عنوان کرد: منابع اطلاعاتی در هریک از اعضای جامعه میراث فرهنگی دارای مشترکات زیادی هستند. فیزیک این منابع مانند سند یا شی موزه‌ای، موجب تمایز آن‌ها می‌شود. البته تفاوت‌‌ها بین آن‌ها کاذب است.

وی ادامه داد: حجم زیاد اطلاعات و نیاز به وجود تخصص‌ در حوزه‌های مختلف، موجب تفکیک آثار موزه‌ای شد و این در حالی است که دوران وحدت این اقلام فرا رسیده است.
 
دیجیتالی شدن تنها عامل یکپارچه شدن نیست
حریری گفت: دیجیتالی شدن، تفاوت‌های فیزیکی آثار موزه‌ای را از بین برده است. منابع می‌توانند در فضای دیجیتالی یکپارچه شوند، اما دیجیتالی شدن تنها عامل یکپارچه شدن نیست.
 
این متخصص حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی در ادامه تصریح کرد: ایجاد پیوند بین این منابع، زمینه یکپارچه شدن این منابع را فراهم می‌کند. قرار گرفتن این منابع در فضای دیجیتالی موجب می‌شود تا تولید دانش امکان‌پذیر شود. فناوری دیجیتال، امکان دسترسی کاربر به این منابع را نیز فراهم می‌کند. با توجه به امکانات همگرایی اشیاء محتوایی، شاهد رشد تساعدی علم خواهیم بود.
 
کاربران امروز به دنبال اطلاعات منابع مکتوب اشیا موزه‌ای هستند
طاهری، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی نیز به‌عنوان دیگر سخنران این آیین، درباره همگرایی منابع موزه‌ای گفت: همگرایی امروزه اصطلاح متداولی شده است. در بیان لزوم ایجاد همگرایی باید توجه داشت که همه اشیاء موزه یک اثر هستند و با توجه به مکان نگهداری بخشی جنبه تاریخی، نمایشی یا فرهنگی به خود می‌گیرند.
 
وی افزود: اشیاء موزه‌ای در کارکرد، دارای همپوشانی هستند. اشیاء بازنمون فرهنگی هستند و از سوی دیگر انتظار کاربران افزایش پیدا کرده است و آن‌ها به دنبال کسب اطلاعات به‌‌صورت همزمان هستند. به عبارتی دیگر در مواجهه با یک شی موزه‌ای تمایل دارند تا اطلاعات دیگری از منابع مکتوب درباره آن به دست آورند.

طاهری در پایان خطاب به مسئولان موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک اظهار کرد: موضوع کشف و ثبت رابطه فرهنگی اشیا محتوایی در قالب یک طرح پژوهشی قابل بررسی است. وحدت از دلایل همگرایی اشیاء محتوایی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها