نشست «ایثار و محیط زیست» در سرای کتاب و هنر برگزار شد
نبوی: در تألیف کتاب درباره «محیط زیست» با فقر شدید مواجهیم/ ضرورت تشکیل بانک اطلاعاتی از منابع زیست محیطی کشور
سید احمد نبوی، رئیس بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه درباره واقعیتهای محیط زیست کمتر قلم زده شده، گفت: ما در حوزه نشر و کتاب هر قدر بر روی موضوع «محیط زیست» کار کنیم، میزان مطالبات مردم بالا میرود؛ اما اینکه بدانیم محیط زیست یعنی چه و ما در استاندارهای زیست محیطی کجای دنیا قرار داریم، کمتر مورد توجه اهالی قلم بوده است.
نبوی با بیان اینکه بحث «محیط زیست» یکی از سه جنبه امنیتی امروز کشور است، گفت: رخ دادن بحرانهای زیست محیطی همواره دستاویزی بوده تا ناسیونالیستهای افراطی و افرادی که میخواهند به این نظام ضربه بزنند، با تحریک افکار عمومی و شکلدهی تجمعهای اعتراض آمیز، اهداف خود را پیش ببرند.
معاون رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به برخی از مخاطرات زیست محیطی کشور، افزود: خشک شدن دریاچه ارومیه و هوای آلوده تهران و اراک از جمله این موارد هستند که برخی از آنها با عنوان «سونامی سرطان» یاد میکنند؛ البته من این موضوع را قبول ندارم، اما باید این حقیقت را پذیرفت که این استانها با مشکلات جدی زیست محیطی روبرو هستند.
وی ایجاد فرهنگ حفاظت از محیط زیست را از ضروریات امروز کشور عنوان کرد و گفت: بدون شک «ایثار» نقش مهمی در شکلگیری فرهنگ حفاظت از محیط زیست خواهد داشت اما اگر میخواهیم با ایثارگری برای حفظ محیط زیست گام برداریم، ابتدا باید آن را بشناسیم و بدانیم که منابع زیست محیطی ما چقدر و در چه شرایطی است و دولتها در حفظ و یا آلایندگی آنها چه نقشی دارند.
رئیس بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: این موضوعیست که کمتر در جامعه به آن پرداخته شده و طبیعتا انعکاس مناسبی در رسانهها و کتابها نداشته است. ما در حوزه تألیف و انتشار کتابهای حوزه محیط زیست و یا مرتبط با آن، با فقر شدید مواجه هستیم و کمتر دیدهایم که این موضوع دستمایه یک نویسنده قرار بگیرد.
نبوی تصریح کرد: بارها دیدهایم که موضوعاتی چون اختلاسهای میلیاردی موضوع مورد پیگیری رسانهها بوده که طبیعتا در کتابها نیز منعکس میشدهاند اما با اینکه ضرر و زیان آلودگی محیط زیست بسیار مخربتر و اغلب غیر قابل جبران است، کمتر به آن پرداخته شده و مجازات کمتری برای عاملان آن تعیین شده؛ این درحالیست که ضررهای مالی را میتوان جبران کرد، اما نابودی منابع طبیعی و محیط زیست قابل جبران نیست.
وی با ابراز تأسف از اینکه بعضا موضوع «محیط زیست» به عنوان وسیلهای برای دعواهای حزبی و جناحی مورد استفاده قرار گرفته، تأکید کرد: باید توجه کنیم که بار ایجاد این فرهنگ تنها کار یک دستگاه و یک رسانه نیست و باید با یک اتحاد منسجم بین تمام احزاب و دستگاهها و استفاده از تمام ابزارها از جمله «کتاب»، به این فرهنگ دست پیدا کنیم که اگر جایی یک مخاطره زیست محیطی دیدیم، موظف باشیم اطلاعرسانی کنیم.
نبوی با تأکید بر اینکه «فرهنگ ایثار» درباره محیط زیست، اولویت یک امروز کشور است، گفت: وقتی مقام معظم رهبری در بیانات خود در 17 اسفند سال گذشته فرمودند که «حتی اگر خواستند حوزه علمیه هم بسازند، ابتدا باید پیوست زیست محیطی دریافت کنند»، دیگر کارخانههای سیمان و سایر کارخانههای آلاینده محیط زیست جای خود دارند. اینکه کارخانهها در بدو تأسیس همه جوانب زیست محیطی کار خود را در نظر بگیرند، خود این حرکت «ایثار» است.
رئیس بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با بیان اینکه درباره واقعیتهای محیط زیست کمتر قلم زده شده، گفت: ما در حوزه نشر و کتاب هر قدر بر روی موضوع محیط زیست کار کنیم، میزان مطالبات مردم بالا میرود. اینکه بدانیم محیط زیست یعنی چه و ما در استاندارهای زیست محیطی کجای دنیا قرار داریم، از موضوعاتی است که کمتر مورد توجه اهالی قلم بوده است. در حالیکه در این اواخر سازمانها مردم نهاد توجه بیشتری به این موضوع نشان دادهاند.
وی در پایان تصریح کرد: برای پرداختن به محیط زیست در حوزه نشر، نیاز به یک بانک اطلاعاتی کامل از منابع زیست محیطی کشور داریم و تنها از این طریق میتوانیم داشتهها، خلاءها و مخاطرات زیست محیطی خودمان را بشناسیم تا بر اساس آن به کارهای فرهنگی در این زمینه بپردازیم.
نظر شما