اسفندیار معتمدی: بازگو کردن رخدادهای تاریخی در ترویج فرهنگ وقف کتاب به مراکز علمی موثر است/ ماجرای به اجرا درنیامدن یک وقفنامه 100ساله
اسفندیار معتمدی، رئیس اتحادیه انجمنهای علمی آموزشی معلمان فیزیک ایران با اشاره به سابقه وقف کتاب و اموال شخصی در ایران برای توسعه فرهنگ کتابخوانی ت: امیدوارم افتخار وقف نصیبم شود.
وی در ادامه درباره دیگر علاقهمندیهای واقفان در حوزه نشر افزود: بعضی واقفان علاقهمند به انتشار کتاب که از تمکن مالی بیشتری برخوردار بودهاند، علاوه بر تولید کتاب به هزینه خود، امکانات چاپ کتاب یا هزینه آنرا در اختیار فعالان عرصه کتاب قرار میدادند.
موقوفاتی که امروز اثری از آنها نیست
معتمدی در ادامه با اشاره به یک وقفنامه مربوط به زمان مشروطه گفت: وقفنامهای مربوط به 100 سال پیش در اختیار دارم مربوط به فردی که صاحب بیش از چهار عنوان کتاب بوده است. فردی که در زمان مشروطه مالک زمینهای زراعی بوده و وصیت کرده بود که بعد از مرگش این زمینها را برای انتشار این کتابها هزینه کنند.
مترجم کتاب «چگونه به فرزندان خود کمک کنیم» درباره این وقفنامه ادامه داد: این نویسنده در اطراف اصفهان زمینهای زراعی داشت و همین املاک را برای انتشار کتابهایش در نظر گرفته بود.
رئیس اتحادیه انجمنهای علمی آموزشی معلمان فیزیک ایران افزود: همزمان با پژوهشهای علمی یعنی نزدیک به 30 سال پیش با وقفنامه این مولف اصفهانی آشنا شدم، اما اثری از کتابهایش پیدا نکردم. بهنظر میرسد زمینهای زارعی این مولف در کنار زایندهرود از بین رفته بود. همچنین خبری از وارثان نبود تا پیگیر اجرایی شدن وصیت پدر باشند.
واقفان در زمان حیات تکلیف وقفشان را روشن کنند
وی در ادامه عنوان کرد: مناسب است افراد علاقهمند به وقف پیش از پایان عمر نسبت به مشخص شدن سرنوشت امالشان اقدام کنند و رسیدگی به امور را به وارث نسپارند، مگر اینکه نسبت به وارثان اعتماد داشته باشند. بسیاری از نویسندگان علاقهمند به وقف، در انتهای کتابهایشان این ابراز تمایل را درج و اعلام میکنند.
مولف مجموعه «ستارگان شرق» در تشریح راههای توسعه فرهنگ وقف در بین پدیدآورندگان کتاب ادامه داد: رسانهای کردن موضوعاتی مانند اینکه بسیاری از نویسندگان در طول تاریخ، برای انتشار کتابهای خود از اموال وقفی استفاده میکردند یکی از راهکارهاست چراکه نمونههای بسیاری در تاریخ وجود دارد که مولفان برای نسخهنویسی و انتشار کتاب از اموال وقفی استفاده میکردند. بازگو کردن این رخدادهای تاریخی در ترویج فرهنگ وقف، بهویژه وقف کتاب به مراکز علمی و دانشگاهی بسیار موثر خواهد بود.
معتمدی در ادامه درباره علاقهمندی خود به موضوع وقف فرهنگی و بهویژه کتاب اظهار کرد: امیدوارم این افتخار نصیبم شود تا کتابهایم را با تقدیم به مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی و علمی، با نام وقف در اختیار مردم قرار دهم.
نظر شما