جمعه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۸
کتابی درباره کرملین جایزه پوشکین را از آن خود کرد

کتاب «قلعه سرخ: قلب مرموز تاریخ روسیه» شرح حال کرملین (از اسرارآمیز ترین ساختمان های سمبلیک روسیه) به دلیل ارایه درک عمیق از جهان پرمعنای روسی، مستحق دریافت یکی از معتبرترین جوایز ادبی شناخته شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از ایندپندنت، کاترین مریدال، نویسنده کتاب که به دلیل ارتباط شدید محتوای کتابش به مسایل روز، مورد ستایش قرار گرفته، هنگامی به فرهنگ روسی علاقمند شد که در مدرسه به عنوان مجازات مجبور شد، زبان روسی را بیاموزد.

کتاب وی به نام «قلعه سرخ: قلب مرموز تاریخ روسیه» (Red Fortress: The Secret Heart of Russia’s History)، که در کنار پنج کتاب دیگر، در لیست برترین آثار نامزد دریافت جایزه روسی خانه پوشکین (Pushkin House Russian Book Prize)، قرار گرفته بود، سرانجام شب گذشته با پشت سر گذاشتن رقبای خود این جایزه و 5000 پوند جایزه نقدی را از آن خود کرد.

مریدال دریافت این جایزه را افتخاری بزرگ توصیف کرده و گفت: قرار گرفتن در لیست نامزدهای دریافت این جایزه به خودی خود برای من افتخار بسیار بزرگی بود.

این بانوی نویسنده، که استاد تاریخ معاصر دانشگاه کوئین مری (Queen Mary) لندن است، جایزه خود را به دلیل کتابی که دیوار سرخ را پشت سر نهاده و با چشم‌پوشی از میدان سرخ، رویدادهای شگفت انگیز 800 سال تاریخ روسیه را روایت می کند، از دستان روآن ویلیامز (اسقف اعظم کانتربری ، شاعر، متکلم و نیز استاد سابق دانشگاه های کمبریج و آکسفورد است) دریافت کرد.

اسقف اعظم سابق کانتربری، کتاب خانم مریدال را «عمیقا جذابب توصیف کرد و گفت: این کتابی درک و بینش را در ما ایجاد می کند که هم اکنون شدیدا نیازمند آن هستیم.

پروفسور مریدال، تا کنون چهار کتاب دیگر درباره تاریخ روسیه نوشته است که یکی از آن‌ها با نام «شب سنگسار: مرگ و خاطره در روسیه»(Night of Stone: Death and Memory in Russia)، نامزد دریافت جایزه ساموئل جانسون شده بود.

وی درباره کتاب جدیدش گفته است: من برای اثر قبلی ام مجبور شدم، قربانیان روسیه (منظور زمان شوروی کمونیسم است) را بررسی کنم اما مردم از من می خواستند که درباره بازجویان و شکنجه گران آن دوران نیز مطالعه ای انجام دهم. برای من مواجه شدن با این مساله بسیار دشوار بود اما اگر بخواهید تاریخ روسیه را از چشم انداز مجرمان آن نگاه کنید باید به دولت روسیه نظر افکنید.

وی افزود: بسیار ناراحت وضعیتی هستم که هم اکنون در روسیه وجود دارد و یکی از چیزهایی که تاکید دارم به خوانندگان آثار خود بگویم این است که روسیه از هر قرن به قرنی دیگر، وضعیت متفاوتی داشته است. یعنی رو‌سیه‌ای که اکنون شاهدش هستیم با روسیه زمان استالین و ایوان مخوف (ایوان چهارم واسیلیویچ، اولین تزار روسیه که به خاطر جنایات بی بدیلش لقب ایوان مخوف گرفته است) کاملا متفاوت است. اگر امروز ، پوتین به دلیل نوع تعاملش با غرب در میان مردم محبوب است ما باید تعجب کنیم و از خود بپرسیم چگونه این اتفاق روی داده ؟

وی در فرایند تحقیق برای اثر جدیدش و پس از صحبت با چند تن از مترجمان کاخ کرملین به تصویر غیر متعارفی از پوتین دست یافته و آن در کتاب قلعه سرخ به تصویر کشیده است.

ویو گروسکاپ، یکی از داوران این رقابت درباره اثر خانم مریدال می گوید: «قلعه سرخ» درباره کاخ کرمیل به عنوان یک ایده و البته یک مکان منحصر به فرد است. آنچه در زیر سطح این کاخ مدفون شده، تاریخچه ای از قدرت است که با وقایع امروز روسیه فوق العاده مرتبط است.

مردیدال از سن 18 سالگی و هنگامی که برای اولین بار به روسیه سفر کرد شیفته کرملین شد و این حس همواره با وی همراه بوده است. وی درباره احساس خود به کرملین می گوید: از فرودگاه بی روح و هولناک اتحاد جماهیر شوروی خارج شدم، در مسکو همه چیز خاکستری، سرد و سخت بود. ناگهان در وسط شهر با این قبه طلایی با دیوارهای عظیم ساخته شده از آجر سرخ، و برج و باروی هایی با الگوی منحصر به فرد مواجه شدم که اصلا شبیه جاهای دیگر روسیه نبود اما درست در همان دوران و در همان جا قرار داشت.

از طرفی شیفتگی او  به فرهنگ روسیه از دوره تحصیلش در مدرسه آندوور آغاز شد. سهولت مطالعه زبان فرانسه برای کاترین سبب شد معلمانش وی را مخل نظم کلاس معرفی کنند. مربیانش با شوخ طبعی اندکی به مردیدال گفتند: «تو باید با یادگیری زبان دیگری مجازات شوی» و مریدال روسی را به آلمانی ترجیح داد.

وی در دوران تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری چندین بار به روسیه سفر کرد و حتی یکسال نیز در مسکو مستقر شد. کاترین در زمان‌های مطالعه و پژوهش در سالن مطالعه کتابخانه لنین همواره به قلعه سرخ مسکو خیره می شد.

وی در سال اول ریاست میخائیل گورباچف بر حزب کمونیست در مسکو زندگی می کرد. پروفسور میردال درباره آن دوران می گوید: آن دوران بسیار هیجان انگیز بود. ناگهان همه چیز تغییر کرد. اوایل که مشغول به پژوهش شدم اجازه دسترسی به بایگانی برای هیچ کس فراهم نبود اما درست یکسال بعد، شما می توانستید به هر سندی که می خواهید دسترسی داشته باشید. تغییر پشت تغییر، بازگشت به عقب و مشاهده این همه تغییر واقعا هیجان انگیز بود.-

ترجمه از: ماندانا سجادی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها