به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گردشگری شبانه در چند شهر ایران و جهان، بایدها و نبایدهای سفرهای شبانه، آیینهای شبانه در ایران باستان، تاجیکستان، کافهگردی در اصفهان برخی از خواندنیترین مطالب پنجاه و پنجمین شماره «ایرانا» را تشکیل میدهند.
«ارباب حلقهها» عنوان گفتوگوی ویژه این شماره ماهنامه با مرتضی رحمانیموحد، معاون گردشگری کشور است. وی در این گفتوگو پنج حلقه را برای پیشبرد گردشگری کشور ترسیم میکند و از برنامههای اصلی خود برای توسعه گردشگری داخلی و خارجی میگوید.
گزارش ویژه «ایرانا» در این شماره به شب زندهداری در ادبیات عارفانه پارسی اختصاص دارد. این بخش همچنین نگاهی به شب چله و شب قدر، دو آیین شبانه در فرهنگ ایرانی و معارف اسلامی دارد.
در بخشی از این گزارش میخوانیم: «شب چله یا یلدا، همچنان جشنی شناخته شده در میان ایرانیان است و سخن درباره آن بسیار، اما آنچه را که درباره این جشن هیچگاه نباید به فراموشی سپرد، ریشههای علمی آن و نشانههایی است که حکایت از پیشرفت دانش نیاکان ایرانی دارد. چله بلندترین شب سال در نیمکره شمالی زمین است. این شب به زمان بین غروب آفتاب از 30 آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (نخستین روز زمستان) اطلاق میشود. این شب در نیمکره شمالی با انقلاب زمستانی مصادف است و به همین دلیل از آن زمان به بعد طول روز بیشتر و طول شب کوتاهتر میشود.»
«این شما و این هم پاسبان شب!» عنوان مطلب بعدی «ایرانا» است که به بررسی نقش و جایگاه جغد در متون باستانی ایران همچون بندهشن میپردازد. در ادامه این مطلب، شب زندهدارترین مردان جهان معرفی میشوند.
شبهای شهر «ایرانا» با شب زندهداریهای تهران آغاز میشود. این گزارش به برخی از مکانهای محدودی که برای تفریحات شبانه در تهران وجود دارد، میپردازد.
در این بخش گزارشی نیز ویژه شکمگردی شبانه تهران از کلهپاچه و جگر گرفته تا آش و لبو و باقالی آمده است و در ادامه نیز سه روایت از شب چله در طهران بیان میشود.
پرونده گردشگری شبانه «ایرانا» با مروری کوتاه بر جذابیتهای دو شهر تهران و استانبول پیش میرود و به شهرهای زنده ایران در شب همچون اصفهان، مشهد، خوزستان و شیراز میرسد.
«کافهگردی در اصفهان» عنوان گزارش دیگر این ماهنامه است که با معرفی کافهها و شربتخانههای اصفهان امکان تجربه اصفهان دیگری را به خواننده میدهد.
«ایرانا» در پنجاه و پنجمین شماره خود تکنیکهای طبیعتگردی شبانه و عکاسی در شب را بیان میکند و در ادامه به بایدها و نبایدهای مسافرت شبانه میپردازد. داشتن تجربه، سفر گروهی، همراه داشتن وسایل روشنایی و انتخاب مسیرهای آشنا برخی از بایدها و نبایدهایی است که ایرانا برای سفرهای شبانه ارایه میدهد.
هنگکنگ، نیویورک، پترا، آلِنتِجو (در مرز پرتغال و اسپانیا)، وین، نیوزیلند، مالزی، پاریس، سنگاپور و آرِنال 10 شهر شبزندهدار جهاناند که این ماهنامه به اختصار به معرفی جذابیتهای شبانه آنها میپردازد.
خارجگردی این شماه «ایرانا» به تاجیکستان و جاذبههای گردشگری آن اختصاص دارد. در بخشی از این گزارش درباره مهماننوازی تاجیکها آمده است: «تاجیکها در مهماننوازی خیلی جدی هستند. وقتی به مهمانی دعوت میشوید، معمولا تشک نازکی به نام کُرپَچَه در کف اطاق انداخته شده که اطراف سفره بزرگی پر از خوراکهای رنگارنگ، نان(معمولا تاجیکها نان را در خانه میپزند)، میوه، خشکبار و چای وجود دارد. میهمانان را معمولا در صدر اطاق و دور از آستانه مینشانند. موقع نشستن یا ترک اطاق، از روی سفره، از روی پا و یا از جلوی میهمانان رد نمیشوند بلکه از پشت آنها عبور میکنند.»
«بینالنهرین باستان»، «مسیر آپولو بامبا در برابر مسیر اینکا» و معرفی چهار کتاب در حوزه گردشگری با عناوین «معماری اسلامی»، «مبانی عرفانی هنر و معماری اسلامی»، «شناخت صنعت جهانگردی» و «مدیریت نوین توریسم جهانی» از دیگر بخشهای این ماهنامه است.
پنجاه و پنجمین شماره ماهنامه تخصصی ایرانشناسی گردشگری «ایرانا» در 69 صفحه و بهای چهار هزار و 500 تومان با مدیریت عبدالرضا وثوقیکرمانی در دسترس علاقهمندان قرار گرفت.
سهشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
نظر شما