چهارشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
افق جشنواره شعر فجر امسال پیدا شده است

رنگ و بوی امسال جشنواره شعر فجر نشان از برپایی متفاوت آن دارد و این تفاوت به حدی پررنگ به نظر می رسد که حضور چهره ها و جریان های آزاد و مستقل شعر امروز ایران از مهم ترین دغدغه برگزار کنندگان آن به شمار می رود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، به نظر می رسد قبل از آغاز به کار هشتمین جشنواره شعر فجر سهیل محمودی و ساعد باقری از سوی معاونت فرهنگی به شورای سیاستگذاری جشنواره شعر فجر دعوت شده اند، اما این دو شاعر بنا به هر دلیلی نخواستند که در رأس شورای سیاستگذاری حضور داشته باشند. 

عبدالجبار کاکایی، فاطمه راکعی، افشین علاء، محمدعلی جاهدی، سید علی موسوی گرمارودی، علی معلم دامغانی، عباس کی‌منش(مشفق کاشانی)، محمد علی بهمنی، حسین اسرافیلی، علیرضا قزوه، پرویز بیگی حبیب آبادی، سعید بیابانکی، محمود اکرامی‌فر، موسی بیدج و فاضل نظری اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره امسال شعر فجر هستند.

اعضای شورای سیاستگذاری با تغییراتی نسبت به سال گذشته شکل گرفت و چهره این اعضاء دست‌کم در چند مورد، برای اهل جشنواره تازگی داشت. در هشتمین جشنواره شعر فجر کسی دبیر علمی جشنواره شد که به رغم شعرهای خوبی که تا کنون سروده در سال‌های اخیر آماج انتقاد‌های فراونی از سوی نهادهای مختلف دولتی بوده است. کاکایی جزو شاعران سرآمد انقلاب محسوب می‌شود اما در همین میان هم خیلی‌ها هنوز چشم دیدن نام و چهره و شعر او را ندارند.

عبدالجبار کاکایی قبل از انتخاب شدنش به عنوان دبیر هشتمین جشنواره شعر فجر پیشنهاد داد که جشنواره امسال برگزار نشود یا اگر می‌خواهد برگزار شود، بهتر است با رویکردی جدید نسبت به نام‌ها و چهره‌های ادبی امروز ایران برپا شود. دلیل کاکایی برای این حرفش آن است که در سال‌های اخیر، جشنواره شعر فجر محلی برای آزمون و خطا بوده است. محلی که شاعران مستقل جایی در آن نداشته‌اند.

دبیر هشتمین جشنواره شعر فجر معتقد بود که باید استقلال جشنواره فجر با واگذاری‌اش به خود شاعران محقق شود. فحوای کلام دبیر جشنواره فجر این است که نهادهای خصوصی مثل انجمن شاعران ایران(خانه شاعران) و انجمن قلم و NGOهای شعری بتوانند به خودی خود جشنواره را اداره کنند. اگر چنین شود به حق جشنواره شعر می‌تواند شاهد نام‌ها و چهره‌های مستقل هم در عرصه داوری و هم در عرصه رقابتی باشد.

نکته دیگری که کاکایی در بدو ورود به شورای سیاستگذاری عنوان کرد این بود که او به عنوان دبیر جشنواره می‌خواهد هر گونه سیاسی کاری و سیاسی بازی را در جشنواره از میان بردارد تا شاعران به دور از نگاه سیاسی‌ مورد قضاوت قرار گیرند. این نگاه سیاسی به عقبه شاعران باز می‌گردد. حقیقتاً هم معنایی ندارد که ما به دلیل آن‌که فلان شاعر چگونه فکر می‌کند یا قبلاً چگونه فکر می‌کرده اثر او را از گردونه داوری به ناحق حذف کنیم یا شاعری که به کرات سنگ یک ایدئولوژی را به حرص به دست آوردن مطامع شخصی به سینه می‌زند مدام مورد تقدیر در جشنواره‌های قبلی فجر قرار گیرد.

آنچه مسلم است این است که جشنواره شعر فجر هم که البته هنوز سنش دو رقمی نشده باید به مانند جشنواره فیلم فجر شود تا چهره‌های مستقل در آن حضور یابند.

محمد علی مجاهدی هم در گفت‌وگوی خود ایبنا گفت که در دوره‌های قبل شاهد بودم که شاعر جوانی به دلیل تعلقاتش به دولت دهم جایزه شعر فجر را از آن خود کرد؛ در حالی که همه می‌دانستند شعر او شعری متوسط است.

نمونه این گونه داوری‌ها و گزینش‌ها هم به شعر امروز لطمه می‌زند و هم آن شاعر جوان را که در ابتدای راه است دچار توهم می‌کند. مجاهدی مانند کاکایی معتقد بود که نهادهای خصوصی باید بتوانند به طور مستقل جشنواره شعر فجر را اداره کنند. او چنانچه از صحبت‌هایش بر می‌آمد جزو کسانی است که در نخستین نشست به کاکایی رأی مثبت داده بود. 

معتقدی نیز معتقد بود که چینش امسال جشنواره شعر می‌تواند تا حد زیادی افق های این رویداد را باز  و آن جشنواره را به سمت مستقل شدن هدایت کند. 

جشنواره شعر فجر، امسال در هشتمین ایستگاه خود قرار دارد. امید می‌رود با رویکردهای جدید و حضور چهره‌های آزاد و نو در شورای سیاستگذاری این دوره، جشنواره سال‌های بعد به سمت مستقل شدن کامل گام بردارد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط