سیفی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: اکنون 13 کتابخانه در این استان مجهز به نمایه تحت وب نشریات هستند. این کتابخانهها در شهرستانهای بجنورد، شیروان، مانه و سملقان وگرمه جاجرم قرار دارند.
وی درباره مزایا و مشخصات بانک اطلاعاتی نمایه تحت وب نشریات کتابخانههای عمومی گفت: کتابخانههای عمومی اکنون دارای یک آرشیو از نمایه نشریات به صورت کاغذی هستند و این بانک اطلاعاتی به صورت آنلاین و بهروز تمام مقالههای منتشر شده در نشریات، مجلهها و روزنامههای کشور را در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
کارشناس منابع کتابخانههای عمومی استان خراسان شمالی افزود: این بانک اطلاعاتی شامل مقالههای نشریات و روزنامه های کشور از سال 57 تا 92 است. این نمایه تحت وب نشریات ماهیانه 15 هزار مقاله را به بانک اطلاعاتی خود اضافه میکند. این نمایه از سال 77 تا 86 بانک اطلاعاتی خود را در زمینه آرشیو نشریات و روزنامههای سال 57 جمع آوری کرد.
سیفی درباره ویژگیهای این بانک اطلاعاتی گفت: این بانک به صورت word و pdf در اختیار محققان و پژوهشگران قرار میگیرد و به دلیل اینکه نمایه نشریات پیشین به صورت دیجیتالی و آف لاین بود، این نمایه به روز نمیشد اما اکنون این مقالهها به روز در اختیار مخاطبان است.
وی درباره دسترسی به منابع روز از سوی مخاطبان این کتابخانه عنوان کرد: طرح «کتاب من» که آثار مورد نیاز مخاطبان کتابخانههای عمومی را فراهم میکند مهمترین و بهترین روش تامین منابع مراجعان کتابخانههاست زیرا از این طریق عضو نخستین فردی است که کتاب را دریافت میکند.
کارشناس منابع کتابخانههای عمومی استان خراسان شمالی با بیان اینکه همه گروهها میتوانند ازطریق این روش کتاب مورد نیازخود را تامین کنند، گفت: مقطع دکترا هشت کتاب، کارشناسی ارشد شش و دوره کارشناسی و پایینتر چهار کتاب را میتوانند از طریق این طرح سفارش دهند.
سیفی درباره فعال سازی سامانه سامک (طرح سفارش کتاب از سوی کتابداران برای تامین منابع کتابخانههای عمومی) اظهار کرد: این سامانه اکنون در استان اصفهان به صورت آزمایشی فعال شده است. این طرح از پنج ماه پیش اعلام شد و قرار است در استان خراسان شمالی نیز این نرمافزار آغار به کار کند.
وی درباره دسترسی مخاطبان به منابع به روز در این کتابخانه گفت: نهاد کتابخانههای عمومی کشور بر اساس درجه کتابخانهها، جمعیت و آشنایی با ویژگیهای منطقهای و فرهنگی استانها اقدام به خرید کتاب به صورت متمرکز میکند و این منابع به صورت هدفمند ارسال میشود به همین دلیل منابع به روز در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
سیفی با تاکید بر این که طرح کتاب من با وجود تبلیغ توسط کتابخانههای عمومی و نهاد کتابخانهها هنوز از سوی مراجعه کنندگان پیگیری نمیشود، اظهار کرد: افراد زیادی با ماهیت این طرح آشنایی ندارند. مشکل دیگر این است که افراد بعد از سفارش طرح، اثر درخواستی خود را پیگیری نمیکنند در حالی که باید مطالبه خود را دنبال کنند.
وی درباره اهدای کتاب و میزان استقبال مردم ازسنت وقف در کتابخانههای عمومی این استان اظهار کرد: اهدای کتاب در کتابخانههای این استان با استقبال خوبی از جانب گروههای مختلف مردم، سازمانها و نهادهای مختلف رو به رو بوده است.
سیفی افزود: سال گذشته 20 هزار جلد کتاب از طریق اهدا به منابع کتابخانههای عمومی این استان افزوده شد و در شش ماه نخست امسال 11 هزار جلد کتاب از طریق وقف در کتابخانهها عمومی قرار گرفت و امسال همزمان با هفته کتاب، تقریبا هشت هزار جلد کتاب به کتابخانهها اهدا شد.
وی عنوان کرد: اهدای کتاب به کتابخانههای عمومی به معنای نیازمندی این مراکز به کتاب نیست و در عمل نفس مراجعه مخاطبان به این مراکز فرهنگی که میتواند با عضویت آنها در کتابخانهها همراه باشد، مد نظر است.
چهارشنبه ۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۰
نظر شما