بهاءالدین بازرگانیگیلانی درگفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره کتابهایی كه در زمینه تاریخ اروپا منتشر یا در دست ترجمه دارد، اظهار کرد: «تاریخ روابط اسلام و اروپا» بهقلم «فرانکو کاردینی» و «تاریخ پیدایش علوم مدرن در اروپا» نوشته «پائولو روسی» از مورخان ایتالیایی را به دست ناشر سپردهام، همچنین ترجمه کتاب «تاریخ پیدایش اروپای مسیحی (اروپا چگونه مسیحی شد؟)» نوشته «پیتر براون» تاریخنگار انگلیسی اثر دیگری بهشمار میرود که ترجمه آن رو به پایان است.
این مترجم به کتابهایی که پیش از این به بازار فرستاده بود نیز اشاره کرد و گفت: ترجمه کتابهای «انقلابهای اروپایی (1492-1992): بررسی تحلیلی پانصد سال تاریخ سیاسی اروپا» نوشته «چارلز تیلی»، «اروپا مولود قرون وسطا: بررسی تاریخی فرایند تکوین و تکامل اروپا در قرون وسطا از سدههای 4 تا 16 میلادی» بهقلم «ژاک لوگوف» تاریخنگار فرانسوی، «آنهماری شیمل، بازتاب اسلام (بانوی بزرگ خاورشناس در گفتگو با فلیسیتاس فون شونبورن)» و «پس از امپراتوری: روایت زوال سیستم آمریکایی» بهقلم «امانوئل تود» جمعیتشناس فرانسوی کتابهایی هستند که تاكنون چاپ و منتشر شدهاند. این کتابها همگی از مجموعه کارهای یک گروه پژوهشی معتبر در اروپاست که با هدف ویژهای منتشر شده است.
وی با بیان اینکه گروه تدوینکننده مجموعه کتابهای تاریخی درباره اروپا، جمعی از پژوهشگران تراز اول اروپایی هستند، اظهار کرد: پس از تشکیل اتحادیه اروپایی در سال 1957 که پس از پایان جنگ دوم جهانی و جنگ سرد، فرایند حرکت اروپا به سمت صلح، وحدت و امنیت پایدار را شکل داد، جمعی از پژوهشگران مسایل تاریخی اروپا به این نتیجه رسیدند که آنچه تاكنون بهنام تاریخنگاری کلاسیک و متعارف وجود داشت، دارای کاستیهای بسیاری است و پاسخگوی چالشهای جدید جهانی و آینده اروپا نیست و بههمین دلیل، به بررسیهای تاریخی نوینی درباره اروپا پرداختند.
بازرگانیگیلانی درباره تاریخچه تشکیل و حوزههای فعالیت گروه «احداث اروپا» توضیح داد: این گروه با عنوان «احداث اروپا» یا «اروپا را بسازیم» متشکل از 15 تاریخنگار و اندیشمند اروپایی و غیر اروپایی در رشتههای تاریخ، جامعهشناسی و مردمشناسی از اروپا و آمریكا به ریاست «ژاک لوگوف» از حدود 20 سال پیش دست بهکار پژوهش و تدوین تاریخ اروپا از جنبههای مختلف، بهویژه درباره قرون وسطا شدهاند.
سرکنسول سابق ایران در مونیخ به روش متفاوت و علمی پژوهشهای گروه «احداث اروپا» اشاره کرد و افزود: دیدگاه مطالعاتی این گروه در حوزه روابط اسلام و اروپا در كتاب «روابط اسلام و اروپا، تاریخ سوءتفاهمات و پیشداوریها» نوشته «فرانكو كاردینی» ارایه شده است. این تاریخنگار ایتالیایی در این اثر به بررسی 13 قرن مناسبات پرفراز و نشیب اسلام و اروپا پرداخته است، دورهای که باعث شد دیدگاه اروپاییان نسبت به اسلام همراه با سوءتفاهم و پیشداوری باشد و آثار آن، تا به امروز دیده میشود.
این مترجم ادامه داد: «كاردینی» در این کتاب، دیدگاههای اشتباه و تفاسیر نادرست اندیشمندان و جدلیون قرون وسطایی را درباره اسلام كه با هدفهای خاص رواج پیدا کردند، موشكافی و ضرورت بازشناسی جدیدی از اسلام و دنیای آن را به اروپاییان امروزی توصیه کرده است.
وی با اشاره به پشتیبانی بزرگترین موسسههای انتشاراتی اروپا از این پروژه تحقیقاتی توضیح داد: ارزش این آثار بهگونهای است که پنج ناشر معتبر اروپایی از کشورهای آلمان، انگلیس، ایتالیا، اسپانیا و فرانسه دستاندر كار تامین مالی پروژه مطالعات تاریخی «احداث اروپا» شدهاند. مخاطب کتابهای این پروژه، در واقع اروپاییان، بهویژه پژوهشگران، سیاستمداران و جامعهشناسان هستند، زیرا در جهان امروز، دیدگاههای درست و دور از پیشداوریهای ملی، نژادی و دینی درباره فرایند تاریخی پیدایش اروپا بسیار اهمیت دارد.
بهاءالدین بازرگانیگیلانی، متولد 1335، فارغالتحصیل رشته اقتصاد و بازنشسته وزارت امور خارجه است. وی بهمدت 30 سال به عنوان دیپلمات در کشورهای غرب اروپا و آلمانیزبان فعالیت کرده و آخرین پست او، سرکنسول ایران در مونیخ از سال 1386 تا 1389 بوده است. بازرگانیگیلانی چندین كتاب تاریخ اروپا را از زبانهای آلمانی و انگلیسی به فارسی ترجمه کرده است.
شنبه ۲۰ مهر ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۰
نظر شما