آگاهی از رخدادهای احتمالی آینده و آمادگی برای مواجهه با آنها از دغدغههای همیشگی بشر بوده؛ دغدغهای که اکنون در قالب دانشی مجزا مطرح است. دکتر سعید خزایی مترجم کتاب «روششناسی آیندهنگاری» با بررسی تئوریهای آیندهپژوهشی از زاویهای متفاوت به این دانش میپردازد.-
وی از این اثر به عنوان کتاب مقدس روششناسی آیندهپژوهی یاد کرد که روشهایی را با جزئیات و دقت بیان میکند و افزود: این کتاب که حاوی 9 مقاله از محققان موسسه یاد شده است، روشهای آیندهپژوهی و آیندهنگری را در حوزههای گوناگون کسب و کار بررسی میکند و راهنمای خوبی برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای این حوزه به شمار میآید.
عضو هیات علمی دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران مباحثی مانند سناریوپردازی، روش دلفی، روش ذهنانگیزی، برونیابی و تحلیل روندها را از موضوعات مورد توجه این اثر دانست و گفت: در حوزه آیندهپژوهشی در کشورمان با فقر شدید در حوزه منابع تالیفی و ترجمهای مواجهیم چرا که آیندهپژوهی دانشی نوپدید است که در کشورما با اقبال عمومی خوبی هم مواجه بوده و اکنون بیش از هشت دانشگاه معتبر در ایران به تدریس این رشته در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری میپردازند از این رو لازم است منابع بیشتری را در این زمینه تولید و منتشر کنیم.
مولف کتاب «راهنماي گام به گام آيندهپژوهي راهبردي» در پاسخ به این سوال که این کتاب با چه تعریفی مقوله آیندهپژوهی را میکاود؟ گفت: این نوشتار کمتر نگاه معرفتشناسانه و هستیشناسانهای به آیندهپژوهی دارد و بیشتر از منظر روششناسی و به شکل تئوریک آیندهپژوهی و آیندهنگاری را مد نظر قرار میدهد.
خزایی در پایان و بر اساس یافتههای خود آیندهپژوهی را مطالعه سازمند آیندههای ممکن، محتمل و محتوم اسطورهها و استعارههای هر جامعه و ملت با بررسی مسایل آینده و احتمال وقوع هریک از موارد تعریف کرد.
نخستین چاپ کتاب «روششناسی آیندهنگاری» را پژوهشگاه شاخصپژوه استان اصفهان با شمارگان سه هزار نسخه در 198 صفحه به بهای 15 هزار تومان اواسط اردیبهشت ماه روانه بازار نشر کرده است.
نظر شما