«تاریخنگاری ابن ابیالحدید» عنوان کتابی است که به تازگی منتشر شده است. بررسی زمانه، زندگی و روش تاریخنگاری «ابن ابیالحدید»، تاریخنگار و شارح نهجالبلاغه در پایان دوران خلافت عباسی، محورهای اصلی این کتاب را تشکیل میدهند.-
فاطمه سرخیل، نویسنده کتاب چهارفصلی «تاریخنگاری ابن ابیالحدید»، در مقدمه به بررسی منابع نگارشی اثر پرداخته و منبعهای این کتاب را در بخشهای کتابهای تراجم و رجال، کتابهای ملل و نحل و آثار معتزله، منابع تاریخنگاری و فلسفه تاریخ و تاریخهای عمومی دستهبندی میکند. در میان این منابع میتوان به کتابهای «روشهای پژوهش در تاریخ» اثر شارل سارامان، «الکامل فی التاریخ» اثر ابن اثیر و «جامع التواریخ» رشیدالدین فضلالله همدانی، به عنوان برخی از منابع مهم این اثر اشاره کرد.
در ادامه مقدمه این کتاب، مساله تاریخنگری در دو بخش فلسفه نظری تاریخ و فلسفه علم تاریخ بررسی شده است. تاریخنگاری و عوامل موثر در آن، مبانی تاریخنگاری اسلامی تا قرن هفتم و روششناسی تحقیقات تاریخی مسلمانان از دیگر مباحث مطرح در مقدمه این کتابند.
نخستین فصل کتاب با عنوان «زندگی و زمانه» به بررسی اوضاع سیاسی اجتماعی سالهای پایانی حکومت عباسی پرداخته و در ادامه زندگی و آثار ابن ابیالحدید را به عنوان یکی از دانشمندان این عصر بررسی میکند.
«تاریخنگاری ابن ابیالحدید» عنوان فصل دوم کتاب و شامل مباحثی از جمله مفهوم تاریخ نزد ابن ابیالحدید، مسیر و ماهیت حرکت از تاریخ، غایت و نهایت تاریخ است. این فصل همچنین به مباحثی همچون تاثیر گرایشهای فکری و سیاسی ابن ابیالحدید معتزلی در تاریخنگری وی پرداخته است.
سومین فصل کتاب به منابع و مصادر مورد استفاده ابن ابیالحدید در نگارش شرح نهجالبلاغه میپردازد و در چهارمین فصل کتاب نیز تاریخنگاری ابن ابیالحدید به صورت جزییتر بررسی شده و مباحثی همچون اصالت روایت از نظر نوع زبان و ادبیات متداول، فاصله زمانی و مکانی راوی و روایت ابن ابیالحدید و نقد روایت مطرح شدهاند.
چاپ نخست «تاریخنگاری ابن ابیالحدید» نوشته فاطمه سرخیل با شمارگان یک هزار نسخه، 236 صفحه و بهای سه هزار و 800 تومان از سوی موسسه بوستان کتاب منتشر شده است.
نظر شما