پنجشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
چهل داستان از تاریخ سامانیان

ايبنا - خواندن يك صفحه ازيك كتاب را مي توان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعه اي ازاكسير دانايي، لحظه اي همدلي با اهل دل، استشمام رايحه اي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...

2
اجرای عدالت، عمل می‌طلبد نه شعار!


یکی از بزرگان گفته است:«قویتر اگر قدرتش را به صورت حق و اطاعت را به صورت وظیفه درنیاورد، هرگز آن‌قدر قوی نیست که همیشه حاکم بماند.»
این سخن دست‌کم نسبت به رفتار و عملکرد امیراسماعیل سامانی مقبول نمی‌افتد. او قدرتش را به عنوان ابزار در خدمت رعیت و خلق به کار می‌گرفت و هیچ‌گاه رعایا ومردمان را موظف به اطاعت از حکومت خود نکرد.
آورده‌اند که برای اجرای عدالت حتی در فصل سرمای زمستان، که موجب کندی تردد مردم برای تظلم‌خواهی و شکایت به دستگاه‌های اجرایی دولت می‌شود، شخضاً به سراغ مردم‌ می‌رفت تا دادخواهی کند. در اوقات مقرر و مشخض شده، بدون هیچ خدم، حشم و نگهبانی، به میدان شهر بخارا می‌آمد و باز اسب مسیری را جستجو می‌کرد و دوباره در میدان و در میان سرما و یخ مستقر می‌شد تا به دادخواهی مردمانی که امکان دستیابی و دسترسی به او را در میان خیل نگهبانان و حاجیان ندارند، بنشیند. او تا نماز پیشین منتظر می‌ماند و رفع ظلم می‌نمود و به سرای خویش بازمی‌گشت. خود او گفته بود:«شاید متظلمی به درگاه آید و حاجتی دارد، و او را نفقاتی و مسکنی نبود و چون به عذر سرما و برف، ما را نبیند و به ما رسیدن بر وی دشوار باشد، چون بیند که ما اینجا ایستاده‌ایم، بیاید و کار خود بگذارد و به سلامت بازگردد.»
الحق و الانصاف که این حرکت، فریاد عدالت‌ سرکشیدن نیست، بلکه اجرای عدالت است. رها ساختن کنج عیش و راحتی، و قبول زحمت تظلم‌خواهی در میان سرما، برف و باران، همان راز شکوفایی و فرهنگ و تمدن ایران و اسلام در میان جانشیان امیراسماعیل بود. بسیاری به دنبال علل رشد علمی و رستاخیز خیره کننده آن می‌گردند. در حالی که حکایات‌ها به روشنی بازگوکننده عوامل این رفعت و پیشرفت است و اینکه علل رشد تعالی عصر سامانیان را بایستی در انجام این‌گونه رفتار دید و لا غیر.

صفحه 65/ چهل داستان از تاریخ سامانیان/ جواد هروی/ انتشارات امیرکبیر/ سال 1390/ 140 صفحه/ 3500 تومان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها