یکشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۳:۱۶
اهدای جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی از سال آینده

حجت‌الاسلام غلامی، رییس شورای سیاستگذاری نخستین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی از اعطای جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به نظریه برتر در این حوزه خبر داد و گفت: این جایزه غیردولتی که از سال آینده اهدا مي‌شود، می‌تواند معیار جدیدی برای ارزشگذاری فعالیت‌های علمی باشد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نخستین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی، صبح امروز (31 اردیبهشت) با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی آغاز به کار کرد. 

حجت‌الاسلام والمسلمين رضا غلامی، رییس شورای سیاستگذاری اين همايش گفت: موضوع تحول در علوم انسانی از پیش از انقلاب اسلامی همواره از دغدغه‌های فضلای دانشگاه و علمای حوزه علمیه ما بوده است. طی این سال‌ها شاید با کم‌کاری‌هایی از سوی برخی مسوولان برای تحول علوم انسانی روبه‌رو بوده‌ایم، با وجود این، علوم انسانی اسلامی هیچ‌گاه از میان دغدغه‌های اندیشمندان ما حذف نشد. ما در تولید مبانی علوم انسانی اسلامی در نقطه صفر قرار نداریم و بخشی از راه را هرچند اندک، طی کرده‌ایم.

وی به ناکارآمدی‌های علوم انسانی سکولار اشاره کرد و گفت: از چند جهت می‌توان این علوم را مورد نقد قرار داد. این علوم نه تنها پرسش‌هاي اساسی بشر را پاسخ نمی‌دهد، بلکه از درک صحیح انسان و همچنین جامعه اسلامی عاجز است و نمی‌تواند برای مشکلات این جامعه، راه‌حل ارایه کند. اكنون، نه تنها اندیشمندان مسلمان، بلکه برخی از متفکران غربی نیز به منتقدان سرسخت علم سکولار و ناکارآمدی آن تبدیل شده‌اند.

غلامی افزود: از یک سو، چالش‌های اجتماعی در کنار گسترش نیهیلیسم و از سوی دیگر، گسترش جنبش وال استریت، از مهمترین نشانه‌ها در اثبات ناکارآمدی علوم انسانی سکولار قلمداد می‌شوند. مجموعه نظام‌ها و نظریات سکولار طی قرن‌ها، از هیچ تلاشی برای تطهیر سرمایه‌داری فروگذار نکرده‌اند.

وی درباره ظرفیت‌های علوم اسلامی در پاسخ‌گویی به نیازهای بشر گفت: علوم اسلامی با تکیه بر علم شیعی نه تنها قادر به پاسخ‌گویی به پرسش‌های بشر است، بلکه می‌تواند راه‌حل‌هایی کارآمد برای آن‌ها پیدا کند، همانگونه که این امر پس از انقلاب به اثبات رسیده است.

غلامی، علوم انسانی را چراغ راه پیشرفت بشر دانست و گفت: ایران در حال پیشرفت است و ورود علوم انسانی سکولار به ایران در چنین شرایطی، عاقلانه نیست. البته بدیهی است که جریان روشنفکری انقلاب اسلامی، با پرهیز از افراط و تفریط، هیچ‌گاه علوم انسانی فعلی در کشورمان را منکر نشده است، بلکه در پی راهی برای بازتعریف آن است.

رییس شورای سیاستگذاری نخستین کنگره علوم انسانی اسلامی تاکید کرد: تردیدی نیست که تحول اساسی در علوم انسانی که نتیجه آن، شکل‌گیری کامل علوم انسانی اسلامی است، با تلاش‌های پژوهشی هدفمند میسر خواهد شد؛ تلاش‌هایی که باید به صورت فرآیند و در عالی‌ترین سطح، یعنی در قالب نظام‌سازی و نظریه‌پردازی انجام شود.

وی محقق شدن این امر را نیازمند توجه شورای انقلاب فرهنگی دانست و گفت: از این شورا درخواست اصلاح روند فعلی تحول در علوم انسانی را دارم. این روند باید در مسیر اصلی خود یعنی در متن دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه قرار گیرد تا از اتلاف وقت پیش‌گیری شود.

غلامی با اشاره به تداوم کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی به صورت سالانه یا دوسالانه گفت: 37 مرکز در برگزاری این کنگره بین المللی مشارکت دارند. موضوع تحول در علوم انسانی در جهان اسلام نیز موضوعی باسابقه قلمداد می‌شود، از این‌رو، هم‌افزایی در این عرصه می‌تواند فرصتی ذی قیمت به حساب آید.

وی درباره مهمترین هدف این کنگره گفت: هدف این کنگره، عبور از بحث ضرورت و امکان و پاسخ به چگونگی تحول و شکل‌گیری کامل علوم انسانی اسلامی است. 181 مقاله از 406 مقاله رسیده به دبیرخانه کنگره، تایید شدند که بیشتر آن‌ها به موضوع تحول در علوم انسانی می‌پردارند و این موضوع نشان می‌دهد که پژوهشگران، ورودی معقول به این حوزه داشتند. طبق نظر داوران، غالب مقالات، کیفیتي قابل‌قبول دارند.

غلامی افتتاح جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی را یکی از رخدادهای مهم این کنگره دانست و گفت: این یک جایزه غیردولتی است که از سال آینده به نظریه برتر در حوزه علوم انسانی اسلامی تعلق می‌گیرد. این جایزه می‌تواند معیار جدیدی برای ارزشگذاری فعالیت‌های علمی باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها