چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۳:۲۸
كتابخانه ملي براي صدور فيپا نسخه گويا و بريل آثار را دريافت كند

احمد به‌پژوه، دبیر علمی همایش خدمات کتابخانه و افراد با آسیب بینایی گفت: کتابخانه ملی ایران برای صدور مجوز فیپا بايد از ناشران نسخه گویا و بریل آثار را دریافت کند تا افراد با آسیب بینایی نيز بتوانند از منابع اطلاعاتی بهره‌مند شوند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، همایش «خدمات کتابخانه‌ای و افراد با آسیب بینایی» امروز صبح 10 اسفند با حضور حبیب‌الله عظیمی معاون کتابخانه ملی ایران، فریبرز درودی دبیر اجرایی همایش خدمات کتابخانه‌‌ای و افراد با آسیب بینایی، احمد به‌پژوه دانشیار روانشناسی دانشگاه تهران و دبیر علمی این همایش در محل سالن همایش‌های کتابخانه ملی ایران برپا شد.

به‌پژوه گفت: در حوزه روانشناسی و آموزش افراد با آسیب بینايی وقایع فراوانی رخ داده است، پژوهش‌های بی‌شماری صورت گرفته و اندیشه‌های نوینی متبلور شده، همچنین روش‌های آموزشی، درمانی و توانبخشی نیز ارايه شده و به نوعی افق‌های روشن‌تری برای این افراد آشکار شده است.

وی افزود: در طول تاریخ پدیده نابینایی همواره وجود داشته و از نظرهای گوناگون نگریسته شده است. در هزاره سوم میلادی ابزارهاي گوناگوني اختراع شده كه شهروندان با آسیب بینایی از آن محروم هستند، يكي از اين ابزارها كتاب است. شهروندان با آسيب بينايي حق دارند همانند دیگر شهروندان از محصولات فرهنگی و خدمات کتابخانه‌ای مناسب به‌ویژه از خدمات کتابخانه‌های عمومی بهره‌مند شوند.

وي تصريح كرد: حق گرفتني است و ما بايد به دنبال مطالبات خود باشيم. سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران و نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور به عنوان دو متولي اصلي در اين حوزه موظف‌اند تا شرايط يكسان و برابر را براي اين شهروندان فراهم كنند.

وي ادامه داد: اين همايش نيز با هدف توجه بيشتر مسوولان و سازمان‌هاي متولي نسبت به حقوق شهروندان با آسيب بينايي برگزار شده است.

به‌پ‍‍ژوه ضمن اشاره به محورهاي اين همايش اضافه كرد: روش‌های نوین ارايه خدمات کتابخانه‌ای و اطلاع‌رسانی به افراد با آسیب‌های بینانی، روش‌های همکاری میان سازمانی در ارايه خدمات کتابخانه‌ای و اطلاع‌رسانی به افراد با آسیب بینانی‌، ترویج فرهنگ کتابخوانی و نیازسنجی اطلاعات و ارتقای سواد اطلاعاتی در افراد با آسیب بينايي از جمله محورهاي اين همايش است.

دبیر علمی همایش خدمات کتابخانه و افراد با آسیب بینایی تصريح كرد: افراد با آسیب بینایی حق دارند از فرصت‌های برابر مانند افراد عادی بهره‌مند شود و از خدمات و امکانات مناسب کتاب و کتابخوانی استفاده كنند.

وی با ارايه آماري از ميزان مقالات ارسال شده به اين همايش افزود: حدود 80 چکیده مقاله از سراسر کشور به دبیرخانه این همایش ارسال شد، پس از داوری‌ چکیده مقاله‌ها كه توسط حداقل دو داور صورت گرفت، 21 مقاله كامل دريافت شد.

به‌پژوه اظهار کرد: این تعداد از مقاله‌ها توسط اعضای کمیته علمی داوری شد و در نتیجه 6 مقاله به منظور ارايه شفاهی و 6 مقاله برای ارايه پوستر انتخاب شدند. همچنين در نظر داریم مقاله‌ها را در آینده نزدیک در یک مجموعه كتاب منتشر کنیم.

دبیر علمی همایش خدمات کتابخانه و افراد با آسیب بینایی در پايان سخنان خود پيشنهاد كرد: از کتابخانه ملی ایران مي‌خواهم که برای صدور مجوز فیپا از ناشران نسخه گویا و بریل آثار را دریافت کند تا افراد با آسیب بینایی هم بتوانند از آثار جدید و منابع اطلاعاتی بهره‌مند شوند. 

وي تصريح كرد: نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور نيز كه كتابخانه‌هاي عمومي را تجهيز مي‌كند بايد در خريد كتاب از ناشران بخواهد تا نسخه گويا و بريل آثار را نيز براي اين نهاد بفرستد.

فریبرز درودی دبیر اجرایی همایش خدمات کتابخانه‌ای و افراد با آسیب بینایی نيز در ادامه این مراسم، بیان كرد: بحث برپایی این همایش از تابستان امسال آغاز و در نشست‌های اولیه به ضرورت و اهمیت برپایی این همایش پرداخته شد.

وی افزود: زمینه و ابزارهای برپایی این همایش توسط ريیس اسناد و کتابخانه ایران صورت گرفت و سپس فراخوان‌های این همایش ابلاغ و در نهایت ۲۱ مقاله از سوی هیأت علمی مورد بررسی قرار گرفتند. از میان ۲۱ مقاله نهایی ارسال شده به همایش خدمات کتابخانه‌ای و افراد با آسیب بینایی ۱۲ مقاله برگزیده شد که ۶ مقاله به صورت ارايه شفاهي و ۶ مقاله برای پوستر انتخاب شد. 

درودي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به امكانات كتابخانه ملي براي افراد با آسيب بينايي گفت: یکی از قسمت‌های مهمی که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای خدمات اطلاع‌رساني فعالیت مي‌كند گروه خدمات ویژه است که از جمله آن‌ها می‌توان به اختصاص کتابخانه‌ای برای افراد روشندل و افراد با آسیب بینایی اشاره کرد. این کتابخانه در طبقه همکف کتابخانه ملی ایران واقع شده است.

دبیر اجرایی همایش خدمات کتابخانه‌ای و افراد با آسیب بینایی با بیان این که کتابخانه ملی ایران تجهیزات لازم را برای افراد نابینا برای مطالعه آثار فراهم کرده است، گفت: در کتابخانه‌های ویژه برای افراد با آسیب بینایی منابع قابل توجهی از آثار بریل و فایل‌های دیجیتالی وجود دارد و این افراد می‌توانند از این منابع استفاده کنند و بهره گیرند.

وی اضافه کرد: کتابخانه ملی ایران همچنين در ارايه خدمات به ویژه خدمات اطلاع‌رسانی دچار مشکلاتی بوده که از نهادهای سیاستگذار و مؤثر در این حوزه خواهشمندیم که با کتابخانه ملی ایران همکاری داشته تا این موارد و مشکلات مرتفع شوند.

درودی ضمن اشاره به اين مشكلات ادامه داد: کتابخانه ملی ایران به عنوان کتابخانه مادر، موظف است که تمام کتاب‌های منتشر شده در کشور را جمع‌آوری و گرد‌آوری كند. در این کتابخانه قانونی به نام قانون واسپاری وجود دارد که ناشران برای حفظ میراث مکتوب جامعه باید آثار خود را به این کتابخانه ارايه دهند.

وی افزود: کتاب‌هایی که برای افراد با آسیب بینایی در کتابخانه ملی ایران وجود دارد کامل نیست و متاسفانه منابع گويا و بريل توسط ناشران به سازمان ارايه نمي‌شود و به همين دليل مجموعه غني ويژه نابینایان در کتابخانه ملی ایران بسیار اندک است. بايد از طریق قانون واسپاری نهادهای مرتبط این فقدان را جبران کنند. 

دبیر اجرایی همایش خدمات کتابخانه‌ای و افراد با آسیب بینایی با بیان این‌که باید منابع اطلاعاتی از طریق وب سایت‌ها برای افراد با آسیب بینایی مدنظر قرار گیرد، گفت: از نهادهاي مرتبط خواستيم تا منابع گویا و اطلاعاتي خود را در اختيار كتابخانه ملي بگذارند تا از طریق وب‌سایت‌ در اختيار افراد روشن‌دل قرار گيرد.

وی در ادامه بیان کرد: هر سازمانی می‌تواند بانک اطلاعاتی و منابع کتابی خود را به کتابخانه ملی ایران ارايه دهد تا این کتابخانه یک نام كاربري و رمز عبور را برای افراد با آسیب بینایی تشکیل داده تا آن‌ها نیز بتوانند از منابع اطلاعاتی بهره‌مند شوند. 

گزارش خبرنگار ايبنا در اين همايش حاكي است علي رغم اهميت موضوع اين همايش و اعلام مسوولان آن و نيز همكاري يك‌ساله چهار موسسه و سازمان براي برگزاري همايش خدمات كتابخانه‌اي و افراد با آسيب‌ بينايي استقبال چنداني از اين مراسم صورت نگرفته بود.

همچنين مسوولان دو نهاد اصلي برگزار كننده اين همايش اسحق صلاحي و منصور واعظي علي رغم اعلام قبلي مبني بر حضورشان، در اين مراسم حضور نداشتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها