سه‌شنبه ۶ دی ۱۳۹۰ - ۱۴:۰۵
دانشنامه‌ای برای «كنار دريا» به چاپ رسيد

مخاطبان مجموعه كتاب‌هاي مرجع «دايرةالمعارف كوچك من» كودكان هستند. ششمين عنوان از اين مجموعه «دايرةالمعارف من درباره كنار دريا»‌ نام دارد كه خواننده را با تنوع زيستي در ساحل آشنا مي‌كند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، «دايرةالمعارف كوچك من» از مجموعه دانشنامه‌هاي انتشارات محراب قلم براي كودكان است.
هر كدام از عناوين اين مجموعه، مخاطبان را با موضوعاتي مانند «ماشين‌ها»، «حيوانات مدرسه»، «حواس پنجگانه»، «فصل‌ها» و «دلفين‌ها و وال‌ها» آشنا مي‌كند.

ششمين عنوان از اين دانشنامه‌ها، «دايرةالمعارف كوچك من درباره‌ كنار دريا» نام دارد كه به‌تازگي منتشر شده است.

در اين كتاب كه بار برخي مفاهيم آن را تصاوير به دوش مي‌كشند، به موضوعاتي همچون جزر و مد، گياهان ساحل، حوضچه‌هاي آب شور، زندگي زير ماسه‌هاي ساحل، پرندگان دريا و تپه‌هاي ماسه‌اي پرداخته شده است.

«فرانسواز دوگيبرت» در اين كتاب اين‌گونه به ارايه ويژگي‌هاي كلي ساحل و دريا پرداخته است؛ «كنار دريا ساحل قرار دارد. در ساحل، ماسه و تخته‌سنگ‌هاي بزرگ مي‌بينيم. در حالت مد، آب دريا بالا مي‌آيد. براي همين، تمام ساحل و تخته سنگ‌ها را مي‌پوشاند. در حالت جزر، آب دريا پايين مي‌رود و از ساحل دور مي‌شود. وقتي باد مي‌وزد، موج تشكيل مي‌شود و موج‌ها دريا را متلاطم مي‌كنند. وقتي باد شديدي مي‌وزد، موج‌هاي بسيار بزرگي به وجود مي‌آيند. بايد مراقب باشيم تا در ميان اين موج‌ها گرفتار نشويم.»

بخش‌هاي بعدي اين كتاب با نام «روي ماسه‌ها يا در آب؟» به زندگي گياهان و جانوران گوناگون در ساحل مي‌پردازد.
 
در اين بخش از كتاب آمده است: «روي ماسه‌هاي ساحل، جلبك‌ها، صدف‌ها، استخوان ماهي و چيزهايي مي‌بينيم كه آب دريا به ساحل مي‌آورد. جلبك‌ها به كمك كيسه‌هاي كوچك هوا، در آب شناور مي‌شوند. جلبك‌هاي سبز نزديك سطح آب زندگي مي‌كنند زيرا به نور نياز دارند. اما جلبك‌هاي قرمز در قسمت‌هاي عميق‌تر، در آب‌هاي تيره زندگي مي‌كنند.»

«خرچنگ جانور قوي»، «عروس دريايي»، «پرندگان دريا»، «ستاره‌هاي دريايي» و «ماهي‌هاي كوچك دريا» بخش‌هايي از اين دانشنامه‌اند كه كودكان را با جانوران گوناگوني كه در ساحل و دريا زندگي مي‌كنند، آشنا مي‌كند.

نويسنده در بخش «پرندگان دريا» به معرفي «مرغ نوروزي»، «مرغ دريايي خندان» و «مرغابي قطبي» پرداخته است: «مرغ نوروزي هرچه پيدا مي‌كند، مي‌خورد؛ اين پرنده همه‌جور صدف، ماهي، زباله‌هاي انسان و حتي تخم پرندگان ديگر را نيز مي‌خورد. مرغ دريايي خندان كوچك‌تر از مرغ نوروزي است. در فصل تابستان، پرهاي روي سر اين پرنده قهوه‌اي مي‌شوند. مرغ دريايي خندان آشيانه خود را روي تخته‌سنگ‌هاي بلند كنار دريا مي‌سازد.»

«دريانوردان و كشتي‌ها» بخش ديگر اين كتاب‌ است كه در آن به فانوس‌هاي دريايي، كشتي‌هاي ماهي‌گيري و قايق‌هاي بادباني اشاره شده است.

در انتهاي كتاب هم بخش «ركوردها در دريا» آمده است. در اين قسمت به برخي شگفتي‌هاي دنياي زير آب اشاره شده است. مانند اسبك‌هاي دريايي نر كه به «پدر بچه‌زا» معروفند؛ چرا كه برخلاف ديگر موجودات، اسبك نر بچه‌ها را به دنيا مي‌آورد!

«دايرةالمعارف كوچك من درباره دريا» با زبان ساده، جمله‌هاي كوتاه و با استفاده از تصاوير گويا دانشنامه‌اي كوچك براي كودكان است.

اين كتاب «فرانسواز دوگيبرت» را «رويا خويي» ترجمه كرده است.
انتشارات محراب قلم «دايرةالمعارف كوچك من درباره‌ دريا» را در 35 صفحه و با قيمت 3500 تومان منتشر كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها