پنجشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۰ - ۱۳:۳۸
قهرمان رمان "گلسنگ" آرمان‌‌گرا نيست

راضيه تجار در نشست نقد و بررسي رمان "گلسنگ" گفت: "در پايان رمان، قهرمان اين داستان هيچ تغييري نكرده است. گويا از خود اراده‌اي نداشته و آرمان‌گرا نيست." هاشم حسيني، نويسنده رمان هم پاسخ داد: "الزامي به اين تغيير وجود ندارد. بلكه مي‌توان اين اتفاق را در ديگر شخصيت‌هاي اثر صورت داد."_

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) نشست نقد و بررسي رمان "گلسنگ" نوشته سيدهاشم حسيني، عصر چهارشنبه (29 تير 90) با حضور نويسندگان و منتقدان، محمدكاظم مزيناني، فيروز زنوزي‌جلالي، محسن پرويز، راضيه تجار و نويسنده اين اثر برگزار شد.

محمدكاظم مزيناني در ابتداي اين نشست با اشاره به پيرنگ مناسب و قابل قبول رمان "گلسنگ" اظهار كرد: در اين اثر تاريخي، حوادث با رعايت اصول منطقي كنار يكديگر قرار گرفته‌اند.

وي درباره اسامي شخصيت‌هاي رمان گفت: با توجه به اين كه اغلب شخصيت‌هاي اين رمان از شهرستان به تهران آمده‌اند، اسامي آن‌ها مانند، برات، نظرعلي و نبي، هوشيارانه انتخاب شده‌اند.

سپس راضيه تجار، آغاز رمان "گلسنگ" و تصوير‌سازي از فضاي بازار تهران مانند، چهارسوق و تيمچه‌ها را شاعرانه دانست. 

وي با اشاره به خلاء توجه نويسنده به فعاليت‌هاي گروه‌هاي اصلي مبارزه عليه رژيم پهلوي در بازار تهران در اين اثر، درباره شخصيت اصلي رمان "گلسنگ" گفت: در اغلب رمان‌ها شخصيت اصلي در جريان ماجراهاي داستان تغيير مي‌كند. در حالي كه در پايان رمان "گلسنگ"، نبي، قهرمان اين داستان هيچ تغييري نكرده است. گويا از خود اراده‌اي نداشته و آرمان‌گرا نيست. 

در ادامه، فيروز زنوزي جلالي، طرح و زاويه نگاه جديد به مبارزه عليه رژيم پهلوي را از نكات مثبت رمان "گلسنگ" دانست و براي مثال، از اين صحنه ياد كرد كه انتظار مي‌رفت برات (يكي از اعضاي ساواك) پس از دستگيري نبي، وي را مستقيم به ساواك منتقل كند، اما به صورت غيرمنتظره‌اي او را به رستوران مي‌برد.

دكتر محسن پرويز نيز گفت: 30 صفحه نخست اين اثر از كشش بسياري برخوردارند و مخاطب را براي ادامه آن تشويق مي‌كنند، اما در بخش‌هاي پاياني رمان "گلسنگ" و وقتي نظرعلي (شخصيت دوم اين رمان)، به سمت اهداف ساواك كشيده مي‌شود، داستان جذابيتش را از دست مي‌دهد.

وي با اشاره به شتابزدگي نويسنده در بخش‌هاي پاياني رمان، تاكيد كرد: در دوره مبارزات انقلابي مردم عليه رژيم پهلوي، سخنراني‌هاي استاد مرتضي مطهري رواج داشت و تقريبا كتابي از وي به چاپ نرسيده بود، در حالي كه هاشم حسيني در اين اثر به كتاب‌هاي استاد مطهري اشاره كرده است.

سيدهاشم حسيني، نويسنده رمان "گلسنگ" در پايان نشست نقد و بررسي اين اثر و در پاسخ به انتقاد راضيه تجار مبني بر نبود توجه به گروه‌هاي اصلي مبارزاتي، خاطرنشان كرد: از آنجا كه در اغلب آثار مرتبط با تاريخ انقلاب توجه بسياري به روابط پيچيده و فعاليت‌هاي گروه‌هاي بزرگ مبارزاتي شده است، هدف اين رمان، بيان نقش مردم عادي و سطوح پايين جامعه در مبارزه عليه رژيم پهلوي بوده است.

وي درباره تغيير شخصيت اصلي اين اثر گفت: الزامي به تغيير در قهرمان داستان وجود ندارد. بلكه مي‌توان اين اتفاق را در ديگر شخصيت‌هاي اثر صورت داد. مانند نظرعلي، شخصيت دوم رمان "گلسنگ" كه در ماجراها به ساواك گرايش پيدا كرد و دوباره و پس از شهادت نبي به گروه مبارزان پيوست.

رمان "گلسنگ"، برگزيده دومين جشنواره داستان انقلاب، توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها