سه‌شنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۳:۲۴
اغلب كتاب‌هاي علوم انساني ما ترجمه‌ انديشه غرب‌اند

دكتر منوچهر محمدي، رييس پژوهشكده فرهنگ و مطالعات اجتماعي، در نشست خبري «اولين همايش ملي غرب‌شناسي» با اظهار تاسف از اين كه اغلب كتاب‌هاي علوم انساني ما ترجمه‌ انديشه غرب‌اند، هدف اين همايش را شكافتن علوم انساني غرب براي تبيين بخش‌هاي مغاير يا هم‌سوي آن با انديشه اسلامي خواند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين برنامه عصر روز گذشته(26 ارديبهشت ماه) با حضور جمعي از نمايندگان رسانه‌هاي خبري و همت گروه غرب‌شناسي پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در اين مركز برگزار شد. كارشناسان اين نشست هدف اصلي همايش را شناسايي غرب، رويكردها و انديشه‌هاي آنان براي حفظ و پاسداشت فرهنگ بومي ايراني و اسلامي توصيف كردند و تاكيد داشتند كه ما با اهداف شرق‌شناسان كه با انگيزه سلطه و استيلا بر شرق به مطالعه و پژوهش مي‌پرداختند، فعاليت نمي‌كنيم. 

 دكتر محمدي، رئيس پژوهشكده فرهنگ و مطالعات اجتماعي و دكتر سيدرضا موسوي دبير همايش و مدير گروه غرب‌شناسي پژوهشگاه، از جمله سخنرانان اين برنامه بودند. 

در ابتداي اين نشست دكتر محمدي با اشاره به اين كه پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي حدود 19 سال قبل با هدف مطالعات انديشه‌اي و انساني در زمينه‌هاي مختلف علوم اسلامي تأسيس شد، وجود پنج پژوهشكده و 20 گروه علمي در كنار مجموعه كانون انديشه جوان را از بخش‌هاي گوناگون اين پژوهشگاه برشمرد.

وي با تأكيد بر لزوم شناخت غرب براي مواجهه با غربيان و پيشبرد اهداف جمهوري اسلامي عنوان داشت: بر اين اساس، گروه غرب‌شناسي تصميم گرفت همايش ملي غرب‌شناسي را ترتيب دهد. در اين راستا قصد داريم به زودي همايشي بين‌المللي در زمينه بيداري اسلامي برگزار كنيم كه با مشخص شدن زمان قطعي آن، جلساتي را در معرفي‌ اين همايش برپا خواهيم كرد. 

سپس دكتر موسوي با بيان اين كه گروه غرب‌شناسي از نخستين گروه‌هايي بود كه در پژوهشگاه تشكيل شد و تاكنون حدود 15 اثر را توليد و منتشر كرده است، اظهار داشت: غرب‌شناسي با شناخت غرب متفاوت است. هدف اصلي غرب‌شناسي، شناخت مولفه‌هاي غرب است كه فوايد متفاوتي دارد. غربيان با هدف استيلاي غربي، قصد سوء استفاده از ساير فرهنگ‌ها را دارند. ما غرب را به عنوان يك رقيب مي‌شناسيم. گروه غرب‌شناسي حتي مطالعاتي ناظر به داخل كشور نيز دارد. شناخت غربيان براي پاسداري از فرهنگ بومي ملي و اسلامي از مهمترين اهداف ماست. 

وي افزود: ممكن است در هر فرهنگي نكات مثبتي نيز وجود داشته باشد كه آن را به صورت آگاهانه اقتباس خواهيم كرد، اقتباسي به دور از غرب‌زدگي و تسليم شدن در برابر غرب خواهد بود. اكنون در ابتداي راهيم، چرا كه مطالعات غرب‌شناسي در كشور ما بسيار اندك است. از اين رو، براي بررسي‌هاي مبنايي در اين حوزه دو ميزگرد «هستي و چيستي در غرب» و «غرب و علوم انساني» را روز همايش برگزار خواهيم كرد.

سپس عليرضا نادعلي، مدير اطلاع‌رساني پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، اظهار داشت: چكيده مقالات همايش كه در سايت پژوهشگاه قرار گرفته، در روز همايش منتشر خواهد شد و در اختيار شركت‌كنندگان قرار خواهد گرفت.

در ادامه، مديرگروه غرب‌شناسي پژوهشگاه با بيان اين كه هدف اين همايش توليد فكر و ادبيات در حوزه غرب‌شناسي بود، عنوان كرد: در ابتداي كار، فراخوان عمومي اعلام نكرديم، بلكه با استادان و صاحب‌نظران اين رشته مكاتباتي داشتيم و از آنها خواستيم مقالات خود را ارايه دهند. ما بيش از 25 مقاله داريم كه تنها هشت مقاله در روز همايش و طي دو ميزگرد ارايه خواهند شد. ساير مقالات در نشست دوم كه مهرماه سال جاري برگزار مي‌شود، ارايه خواهند شد.
 
وي افزود: اكنون 18 مقاله اين همايش در كتابي با عنوان «مجموعه مقالات ماهيت و هويت غربي» در حال انتشارند. سال‌ آينده براي برپايي همايش بين‌المللي در اين زمينه فراخوان عمومي اعلام خواهيم كرد. 

دبير «همايش ملي غرب‌شناسي» يكي از اهداف غرب‌شناسي را پاسداري از فرهنگ ملي و بومي خواند و گفت: در مقالات اين همايش، مولفه‌هاي فرهنگ غرب معرفي و نقد شده‌اند. همچنين
در حوزه توليد كتاب موضوعاتي با عنوان غرب‌شناسي در كشور ما بسيار كم‌اند و اغلب در حوزه معرفي فرهنگ غرب‌اند، وظيفه ما شناخت مولفه‌هاي غرب، نقد و بررسي آنهاست. 

وي در بخش ديگري از سخنان خود از عقد قرارداد تاليف كتاب با نويسندگان مقالات منتخب خبر داد.

سپس دكتر محمدي با اظهار تأسف از اين كه اغلب كتاب‌هاي علوم انساني ما ترجمه‌اي از علوم و انديشه غرب‌اند و طي اين مدت موفق نشده‌ايم از نگاه اسلامي به آن توجه كامل داشته باشيم، عنوان داشت: هدف اين همايش آن است كه با شكاف علوم انساني غرب، به جامعه خود نشان دهيم آنچه تاكنون در دانشگاه‌ها ارايه شده‌اند، تا چه حد با افكار ما مغايرت دارند و چه قسمت‌هايي مي‌توانند هم‌پوشاني داشته باشند. هدف اصلي، ريشه‌يابي علوم انساني غربي و آشكار كردن نقش علوم انساني اسلامي است.

دكتر موسوي درباره انتخاب عناوين ميزگردها گفت: غرب‌شناسي يك مسير بينارشته‌اي از هنر، سياست، فلسفه، تاريخ، جغرافيا، علوم اجتماعي و ... است و از منظر تك‌تك اين علوم مي‌توانيم غرب‌شناسي كنيم، اما در يك همايش مي‌توان محورهاي محدودي را پوشش داد،بنابر اين ما الويت‌بندي كرديم و مباحث نظري غرب را با عنوان هستي و چيستي در غرب برگزيديم.

دكتر منوچهر محمدي هدف شرق‌شناسي را استعمارگري غربيان توصيف كرد و گفت: آنها با يك برنامه 400 ساله كار خود را آغاز كردند. با وقوع انقلاب اسلامي و تهاجمات غربيان، تنها راه مواجهه با آنها شناسايي‌شان بود. ما نظير شرق‌شناسان نمي‌خواهيم بر غرب سلطه يابيم، بلكه مي‌خواهيم خودمان باشيم و جلو سلطه آنها را بگيريم.

در پايان نيز مدير گروه غرب‌شناسي پژوهشگاه يادآور شد: انتشار اين دستاوردها، جريان فكري در جامعه ايجاد مي‌كند كه با انباشت و توليد به ساير عرصه‌ها نيز راه خواهد يافت. 

نخستين همايش ملي غرب‌شناسي يك‌شنبه، اول خرداد ماه از ساعت 15 تا 20 در تالار علامه جعفري پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي برگزار خواهد شد. 

حجت‌الاسلام علي‌اكبر رشاد، رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، دكتر رضا داوري اردكاني، رييس علمي همايش و رييس علمي گروه غرب‌شناسي، از جمله سخنرانان اين برنامه‌اند. اين برنامه با ارايه دو ميزگرد «هستي و چيستي غرب» و «غرب و علوم انساني» به كار خود خاتمه مي‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط